Som-Riu, el pla inclusiu per a persones amb discapacitats, arriba a Manacor
Un gran mural en una façana del Teatre amb la figura de Marc Febrer representarà l'objectiu integrador del programa
ManacorL'ona del pla Som-Riu, que promou i treballa per la inclusió de les persones amb discapacitats, arriba a Manacor. El mural del projecte Som-Riu Manacor serà una realitat aquesta primavera. Els alumnes de totes les escoles del municipi acompanyaran els alumnes de l'escola d'educació especial Joan Mesquida de Manacor en l'elaboració de l'obra artística. Tots ells disposaran de l'ajuda de l'artista urbà Sath, que serà l'encarregat de pintar el mural que representarà el retrat de Marc Febrer, un dels alumnes manacorins de l'escola Joan Mesquida, que ha estat escollit per sorteig.
La part més visible del projecte Som-Riu es durà a terme en una de les parets exteriors del Teatre de Manacor i serà una realitat gràcies a l'Ajuntament i a Aproscom Fundació. "Aproscom ha donat l'oportunitat als manacorins de materialitzar el projecte Som-Riu per donar visibilitat a les persones amb discapacitats", ha explicat la batlessa, Catalina Riera, durant la presentació del projecte, a la qual també ha assistit la directora de l'escola Joan Mesquida, Marga Platel; la presidenta de l'associació de pares i mares, Gemma Vidal, i l'alumne Marc Febrer, que serà el protagonista del mural que es durà a terme el 26 de maig, en el marc de les Fires i Festes.
Un dels objectius d'aquest projecte és posar a l'abast dels alumnes la possibilitat d'expressar-se amb la tècnica del grafit i de participar de manera activa en la comunitat donant visibilitat a les capacitats de les persones.
Segons que ha explicat Marga Platel, Aproscom Fundació valora molt que totes les escoles del municipi hagin volgut ser part d'aquest projecte inclusiu. "És important que l'alumnat s'acosti i convisqui amb nosaltres per canviar la mirada i la percepció sobre les capacitats de cadascú", ha assenyalat.
Les activitats escolars ja han començat amb les xerrades de sensibilització i continuaran amb els tallers artístics, per tal de fer entendre a l'alumnat en general que "les persones amb discapacitats interactuen d'una altra manera". El mural representarà un retrat de l'alumne Marc Febrer, "que hem triat per sorteig entre els alumnes manacorins del centre", afegeix la directora. L'empresa Ferrovial col·labora amb el projecte deixant la grua des de la qual es pintarà la major part del gran mural.
Un projecte d'àmbit comarcal
La creació del mural Som-Riu a Manacor suposarà la continuació del projecte a la comarca del Llevant, després de les dues edicions anteriors, que varen tenir lloc a Son Servera (2016) i Capdepera (2017). Segons Marga Platel, enguany es pretén que, a més de Manacor, el projecte arribi a un altre municipi. En el projecte hi participaran 17 centres educatius de Manacor i la Part Forana.
A més de les xerrades a les diferents escoles per donar a conèixer el projecte, es donarà la informació necessària per a la creació d'una plantilla personalitzada que cada alumne tindrà i estamparà tant a la seva camiseta com a la paret el dia que es pinti el mural conjunt.
El col·legi Joan Mesquida atén 85 alumnes i prop de 550 usuaris, molts d'ells adults, es beneficien dels programes inclusius que es gestionen des de l'emblemàtica associació Aproscom.