Part Forana06/09/2017

Son Peretó amplia les excavacions i acull un curs universitari d'arqueologia

Onze estudiants han treballat en una zona exterior que es perfila com un mercat, segons els experts

Ara Balears
i Ara Balears

ManacorL’Ajuntament de Manacor ja acumula tretze campanyes d’excavació i treballs de consolidació i d’adequació al jaciment de Son Peretó. Ara s’hi suma el curs universitari d’arqueologia paleocristiana que ha estat possible gràcies al conveni que han signat l’Ajuntament i la Facultat d’Història, Arqueologia i Arts Cristianes Antoni Gaudí, que depèn de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, de Barcelona. "Aquest és l’únic jaciment mallorquí de l’antiguitat tardana que té un conjunt basilical, un baptisteri i una necròpoli, i també un museu que l’estudia. A més, el jaciment està adequat i és accessible", ha explicat Mateu Riera, el coordinador del seminari.

De fet, ha estat "l’excepcionalitat del jaciment de Son Peretó el que ha fet possible posar en marxa aquesta primera edició del curs, que repetirem l’any que ve", hi ha afegit la regidora de Patrimoni i Educació, Catalina Riera. I és que per a l’Ajuntament de Manacor Son Peretó és una joia que el departament municipal de Patrimoni vol fer visible adequant el jaciment, ampliant-ne el coneixement, formant futurs arqueòlegs o fent una modernització de la sala paleocristiana del museu, que està dedicada a Son Peretó i que s'inaugurarà properament.

Cargando
No hay anuncios

Els onze alumnes que han participat al curs d’arqueologia paleocristiana procedeixen de diverses universitats de l’Estat. L’Ajuntament ha proporcionat allotjament a les cases de sa Murtera als que venien de fora de Mallorca i el material necessari per a les excavacions; a més, ha cedit espais al museu. "Durant els matins hem excavat a Son Peretó i els horabaixes al museu hem treballat cronologies, hem fet net material, a més de classes teòriques sobre Son Peretó o sobre el cristianisme a les Balears fins a l’arribada de l’islam", ha detallat el coordinador del curs, Mateu Riera. Aquest curs, de fet, equival a cinc crèdits ECTS d’un seminari de màster.

Sis setmanes de treballs

Catalina Riera ha remarcat que "hem duplicat la durada de les excavacions i per primera vegada en tretze anys hem passat de fer excavacions durant tres setmanes a excavar-hi durant sis setmanes". Durant les tres setmanes del curs, els onze alumnes universitaris han pogut avançar els treballs en la zona exterior que fins ara no s’havia excavat mai. "Pensam que era un espai a l’aire lliure on es feien mercats i intercanvis", ha explicat l’arqueòleg Mateu Riera. "Hem de pensar que les basíliques eren un lloc de trobada i en aquest espai, que avui en diríem plaça, es venien i s’intercanviaven coses", hi ha afegit. A més, en un dels extrems d’aquest espai "hem localitzat una tomba que s’hi degué situar abans que tot aquest espai s’utilitzàs com a mercat", ha indicat Mateu Riera.