El jaciment talaiòtic de l'Hospitalet Vell de Manacor ja suma 19 excavacions
Una ajuda del Consell permet renovar-ne els panells informatius
ManacorAmb una jornada de portes obertes ha conclòs la 19a campanya d’excavació al jaciment prehistòric de l’Hospitalet Vell, prop de Cales de Mallorca. Aquesta intervenció forma part del programa de projectes d’investigació que es duen a terme des del Museu d’Història de Manacor.
L’excavació està codirigida pels arqueòlegs Magdalena Salas i Damià Ramis, i enguany l’equip ha estat format per dos arqueòlegs, dos restauradors, dos auxiliars d’arqueologia, nou voluntaris, dos peons picapedrers i la brigada de l’Ajuntament de Manacor.
La campanya del 2019, que s'ha allargat del 2 al 20 de setembre i ha tingut un cost de 15.000 euros, s’ha centrat en una de les habitacions que hi ha al voltant del talaiot principal, l’excavació de la qual ja va començar l’any 2016.
Aquest edifici presenta una planta absidal amb una columna central, una llar de foc, un dipòsit i diverses banquetes de feina al voltant. Els materials recuperats del seu interior ens parlen d’un ús en el període talaiòtic final o postalaiòtic, concretament entre els segles III i I aC.
Ceràmiques de final del talaiòtic
Associades a totes les ceràmiques d’importació (àmfores romanes, eivissenques, vaixella fina romana...), també han aparegut ceràmiques pròpies de la fase final del talaiòtic, com gerres i olles, entre d’altres, i gran quantitat de material lític de treball.
La sorpresa del 2018 va ser localitzar a la zona de la columna central de l’habitació un gran tall a la roca reomplert amb pedres, terra i material ceràmic. D’aquest forat se'n desconeix, per ara, la funció, però se sap que no estava en ús quan s’emprà l’habitació.
Divendres passat es va dur a terme la jornada de portes obertes al jaciment, a la qual varen assistir unes 60 persones. Aquests dies s’estan renovant els panells informatius del jaciment gràcies a una subvenció del Consell de Mallorca.