Joan Riutort: "Els taujans tenien ganes d'un canvi perquè les maneres del PP no agradaven"
Santa EugèniaJoan Riutort (Feim Santa Eugènia) és el batle de Santa Eugènia des de dia 12 de juny. Està ficat en política des del 2011 i fins fa dos anys ha estat sempre a l'oposició. En les eleccions del 26 de maig del 2019, Riutort va pactar amb Pep Lluís Urraca (PSOE) i va formar així un pacte que posava fi al govern popular, que feia 12 anys que liderava Santa Eugènia. Els dos primers anys va agafar la vara Urraca i fa dues setmanes que la regenta Riutort.
Fa dues setmanes que agafàreu la vara de l'Ajuntament. Com afrontau el repte?
— Amb molt de respecte. És una gran responsabilitat i, abans d'agafar, el càrrec vaig perdre una mica la son. És un honor que els taujans m'hagin donat aquesta responsabilitat i estic segur que ho tirarem endavant. També em ve un poc de nou, perquè no som una persona d'oficina. Durant 25 anys he fet feina a la muntanya, perquè som marger de la Ruta de Pedra en Sec. En unes setmanes ja estaré adaptat.
Confiau estar a l'altura dels taujans?
— Sí. Estic ficat en política des del 2011. Els darrers quatre anys abans d'entrar a formar part de l'equip de govern vàrem fer una bona oposició. Crec que durant aquest període ens vàrem preparar bé. Aquests dos anys ho hem encaminat bé. Hem de continuar amb la mateixa línia.
Quina creis que és la clau a l'hora de governar un municipi?
— El tracte proper amb el ciutadà. Es tracta de resoldre problemes i donar una solució immediata i ràpida. Les qüestions més senzilles s'han d'arreglar tot d'una, com per exemple la bombeta fusa d'un fanal o un clot a la carretera. Procuram estar al dia de totes aquestes coses.
Quin serà el vostre projecte més immediat com a batle?
— En aquests moments en tenim dos damunt la taula: demanar subvencions per a la campanya SOIB Dona i demanar una reunió amb el Departament de Carreteres per tractar temes pendents dins la xarxa viària no municipal. Volem reforçar la senyalització viària perquè els cotxes van molt aviat. Cada vegada que feim una campanya de radar, la policia es cansa de posar multes, i necessitam reforçar la senyalització a la carretera.
Quina és la incidència de covid-19 en salut, família i negocis de Santa Eugènia? I quines ajudes heu donat?
— La incidència en salut sempre s'ha mantingut més o manco baixa, excepte després de Nadal, quan hi va haver un raugment de casos. La gent ha respectat les normes. Els negocis més afectats han estat els restauradors; les botigues no han tingut tant de problemes perquè durant el confinament funcionaven.
Quina va ser la clau que va fer que hi pogués haver un pacte després de 12 anys amb un govern de dretes?
— L'oposició forta i rigorosa ens va donar la batlia, tant per part nostra com per part de Pep Lluís. El millor que pot fer un polític que està a l'oposició és consultar els registres d'entrada i sortida. És aquí on veus les queixes. A cada ple presentàvem propostes i mocions. La feina de control al batle la dúiem al dia. Hem fet centenars de preguntes sobre moltíssims temes. Crec que els taujans ja tenien ganes d'un canvi, perquè les maneres no agradaven.
És la primera vegada que ocupau un càrrec d'aquest tipus. Pensàveu que arribaríeu a la batlia quan us vàreu presentar a les eleccions?
— Sí, teníem esperances. Sabíem que hi hauria un canvi perquè hi havia malestar. Crec que ningú dubtava que s'aconseguiria. Sabíem que quedarien repartits els regidors, però, bé, crèiem que es veia i estava a tocar el canvi.
Us veis complint amb els propòsits que en un principi us havíeu marcat o la crisi sanitària us ho impedirà?
— Tenim un pla d'acció municipal i és la nostra línia a seguir. Crec que és el primer projecte d'aquest tipus que es va fer a Mallorca. El PSOE i Feim Santa Eugènia vàrem posar en conjunt les propostes més factibles dels dos programes. No l'hem modificat, tot i que han sorgit altres necessitats pel coronavirus.
Com s'ha trobat aquest pla d'acció municipal? S'ha complit amb el que tocava?
— Ja hi ha bastantes actuacions fetes, com per exemple la de l'Habitatge de Protecció Oficial, que era una proposta complicada i ha tirat endavant. També s'han activat les ajudes de les persones en vessant de família i totes les que tinguin problemes per arribar a final de mes hi poden accedir. En total tenim 14 projectes en marxa i dos estan fets. Per exemple, el punt de recàrrega elèctrica està acabat i en funcionament, i l'enllumenat del camp de futbol està adjudicat, però no està fet. Som un poble petit i no tenim gaire marge de maniobra per pagar projectes amb doblers propis, depenem molt de l'exterior.
I de quin pressupost disposau per dur a terme els projectes?
— L'Ajuntament té 55.000 euros del 2021 al seu pressupost. Quan vàrem entrar, ens trobàrem amb un deute de 200.000 euros. Procuram posar en marxa projectes quan tenim els doblers. Normalment la majoria de subvencions són del Consell de Mallorca. Per a alguns projectes ja tenim el pressupost adjudicat i d'altres s'està executant. Els 55.000 euros del Consistori estan destinats a l'electrificació del dipòsit d'aigua de Santa Eugènia, un projecte que vàrem heretar i fa 10 anys que s'arrossega. Estam pendents d'uns permisos d'Endesa.
Quin serà el nivell de compliment del pacte de govern amb el PSOE? Es veurà modificat per la crisi sanitària?
— No es veurà modificat. Estava tot marcat als acords que vàrem firmar. S'han fet els petits canvis que s'havien de fer i tota la resta continua igual.
Quina valoració feis del mandat del vostre predecessor, Pep Lluís Urraca? Què en canviaríeu?
— El funcionament del pacte ha estat molt bo. No ha fet la sensació que fóssim un pacte, perquè ha funcionat com si fóssim tot u. Abans d'assumir la batlia, Pep Lluís em va ajudar molt. Vàrem estar 15 dies fent el traspàs de tot el que quedava pendent. Estic segur que si en algun moment m'ha de donar un cop de mà, me'l donarà. Santa Eugènia és un poble petit i els polítics venim a fer feina. No hem de defensar el terreny ni marcar territoris, ni els d'esquerres ni els de dretes. La gestió diària és fer feina i tirar endavant els temes.
Santa Eugènia forma part de l'àrea metropolitana de Palma. De què us beneficiau?
— Tenim el Transport de les Illes Balears (TIB) i conveni per poder emprar els autobusos de l'EMT. Crec que els residents tenen l'opció de treure's la targeta ciutadana pel tema transport. Ens agradaria beneficiar-nos de la proximitat que tenim amb Palma. Santa Eugènia només està a 25 minuts del centre de la ciutat, però, per estar tan a prop, l'afluència turística que tenim és baixa.
I quina és la relació de Santa Eugènia amb la Mancomunitat del Pla?
— Tenim uns Serveis Socials mancomunats i ara els hem ampliat. L'aigua la gestiona l'empresa Hidrobal i estam molt contents. Respecte de la recollida de fems, ara no tenim cap queixa, però sí que hi ha hagut èpoques en què en teníem.
Parlant de les queixes, fa uns mesos Santa Eugènia era un dels pobles del Pla amenaçat per una vaga de fems...
— Sí. Al final es va solucionar perquè, si no, hauria suposat un problema. Ara el servei està en procés de licitació i supòs que a final d'any o l'any que ve tindrem una concessió nova amb millors condicions. Ara pareix que funciona i no tenim cap queixa.
Què esperau del vostre mandat?
— Esper i confii tenir més sort que Pep Lluís i que només sigui ell recordat com el batle de la pandèmia. Esper que els taujans em recordin per complir amb la feina que m'han encarregat. Som una persona molt discreta i no pretenc ser recordat com un batle que ha fet grans coses, sinó per haver complit amb les gestions diàries de Santa Eugènia.
Us veis com a batle més de dos anys?
— Es diu que quan una persona governa sempre vol tenir un projecte de vuit anys, perquè quatre queden curts. Ja veurem. Durant aquests dos anys veuré com ho duc i si em sent còmode i a gust. Si els taujans tenen ganes que la nostra agrupació continuï, ho farem, tant si som jo el cap de llista com si és un altre.