El teatre Principal d'Inca, una reivindicació feta realitat i en creixement
L''objectiu ara mateix és acostar el teatre a la ciutadania i convertir-lo en un referent a la Part Forana
PalmaLa recuperació del teatre Principal d'Inca, una de les grans reivindicacions del municipi en els darrers anys i també del sector cultural mallorquí, s'ha fet realitat durant aquesta legislatura. Després de prop de dues dècades d'inactivitat, a finals del 2021 l'històric teatre va obrir les portes i des d'aquell moment l'ambició i la lluita per recuperar el poder que tenia anys enrere han estat un dels clars objectius del consistori inquer.
Aquest mes de febrer van presentar la nova programació, que engloba tots els espectacles que acollirà fins al mes de juny d'aquest any. La temporada 2023 destaca per l'ambició artística i inclou obres individuals i cicles propis. A més, està molt centrada a arribar al públic popular i fer viure experiències. Entre d'altres, destaquen Mes indomable, Debon canta Suau, Juno de Zahara i Martí Perarnau IV o l'espectacle de Luis Piedrahita.
En aquest sentit, el director del teatre, Miquel Àngel Raió, ha assegurat que afronta aquesta nova temporada amb "emoció" i amb l'objectiu principal de convertir-lo en un lloc "on viure les emocions". Per tal d'assolir aquests reptes, per a la nova temporada s'ha configurat una programació adaptada als nous públics i que toca totes les vessants.
Un altre dels objectius del teatre Principal d'Inca és fomentar i potenciar el teatre, l'art i la cultura en llengua catalana. Tant el consistori com el director treballen conjuntament per donar veu a les obres en català. D'aquesta manera, durant la programació prevista per a aquest inici de 2023, el teatre Principal d'Inca comprarà un total de sis espectacles produïts per companyies i dramaturgs de parla catalana.
Les obres de renovació i reconstrucció duites a terme per l'Ajuntament inquer han convertit el teatre Principal en un espai majestuós, amb aires moderns, però que no deixa d'impactar. Sobretot, perquè fa més de 100 anys que aquest emblemàtic edifici va inaugurar-se –concretament, el 1914– i que, durant molts anys, va ser un espai de referència. Encara hi ressonen aquells ecos de grandesa.
Cal recordar que el projecte de reforma i rehabilitació d'aquest edifici va suposar una inversió d'aproximadament sis milions d'euros, un 50% dels quals va ser finançat mitjançant els Fons Europeu de Desenvolupament Local (Feder). Les obres van consistir en la reforma de l'edifici centenari i l'edificació d'un espai adjacent d'uns 1.000 metres quadrats. A més a més, s'hi va construir una nova sala polivalent amb capacitat per a més de 150 espectadors, mentre que la sala Gran té una capacitat de 600 butaques.
La història del teatre Principal d'Inca
El teatre Principal d’Inca fou una iniciativa privada liderada per Gori Balaguer. S’hi varen sumar una cinquantena de ciutadans del municipi i, el febrer del mateix any, que era el 1913, es va projectar l’edifici, firmat per l’arquitecte Guillem Reynés. Era novembre del 1914 quan es va inaugurar amb l’opereta La princesa del dólar, d’Amadeo Granieri. A mitjan segle passat s’hi va fer una reforma que es va allargar fins a sis anys. La va dirigir l’arquitecte Francesc Cases Llompart, que en va canviar l’aspecte: en va quedar poc, dels motius modernistes, i es va convertir en un edifici racionalista. Aquest és l’aspecte que s’ha mantingut en l’actual i darrera reforma que s’hi ha fet.
No va ser fins al 1999 que l’Ajuntament d’Inca, el Govern de les Illes Balears i el Consell de Mallorca varen firmar la compra de l’emblemàtic espai, que era propietat, fins llavors, de Rafel Salas. L’any 2008, però, es va tancar per manca de seguretat i se’n va preparar la reforma, un camí que no ha estat gens fàcil i que ha hagut de capejar nombrosos temporals. El 2013 es va intentar posar fil a l’agulla i es varen licitar les obres a l’empresa Dragados-Coexa, que en realitat són dues. Les desavinences que varen tenir amb la Fundació del Principal d’Inca i l’equip d’arquitectes amb l’empresa que havia d’executar les obres paralitzaren la reforma el 2014. El 2016 es va tornar a posar en marxa la rehabilitació de la mà de l’empresa Vías y Construcciones. L’any 2019, quan s’havia previst que acabassin les obres, aquesta empresa va demanar augmentar 1,4 milions el pressupost del projecte per fer front a uns sobrecostos, però la Fundació Teatre Principal no hi va accedir. Tot es va aturar de nou, i va arribar la pandèmia, que ho va frenar gairebé tot.
La llum va tornar el 2020, quan es va adjudicar un nou contracte d’obres a l’empresa Amer e Hijos. La notícia més esperada va arribar l’estiu del 2021, a final de juliol: acaben les obres del teatre d’Inca, una cursa de fons que es tanca gairebé deu anys després d’haver arrancat.