Terraferida sol·licita al Consell la desclassificació de 80 hectàrees de sòl urbanitzable de sa Ràpita

L'associació denuncia "un còctel explosiu que està accelerant la urbanització" al nucli costaner

El nucli urbà de la Ràpita.
Ara Balears
02/11/2020
1 min

PalmaTerraferida sol·licita al Consell de Mallorca que desclassifiqui la major part de les prop de 80 hectàrees de sòl urbanitzable que encara té sa Ràpita, ja que aquesta quantitat "amenaça de transformar el nucli urbà i tot el seu entorn, sotmès a una pressió urbanística enorme". La combinació de gran quantitat de sòl urbanitzable, unes condicions edificants extensives dirigides al mercat immobiliari de luxe, un entorn protegit com a parc natural que serveix de reclam per vendre promocions i la nova autopista fins a Campos són "un còctel explosiu que està accelerant la urbanització", destaca l'entitat.

Sa Ràpita és una "bomba urbanística que cal desactivar amb polítiques territorials avançades per aconseguir que sigui un lloc digne per viure, no només per invertir", remarca Terraferida. Bona part de les zones urbanitzables conserven valors naturals però podrien acabar acollint milers de nous habitatges, segons ha explicat l'organització. "Tota la zona de Can Estela i el torrent de Son Durí, que figuren encara com a urbanitzables, tenen un gran valor paisatgístic i natural i conserven una important població de tortuga mediterrània. Aquesta zona, salvada de la construcció d'un hotel de prop de 1.000 places fa pocs anys, es podria acabar urbanitzant igualment si no hi ha una intervenció de l'Administració", ha criticat.

Si els espais agraris i naturals de sa Ràpita es continuen urbanitzant, la localitat veurà com la població experimenta un "creixement enorme del voltant d'un 30%-40% respecte del cens actual", cosa que faria "augmentar molt la pressió sobre els recursos naturals escassos com l'aigua". Terraferida ha proposat la desclassificació dels terrenys urbanitzables, exceptuant aquells estrictament necessaris per fer habitatge social, acollir equipacions i zones verdes.

stats