Fires i festes
Part Forana 18/07/2024

El Much aturarà la música i desmuntarà les barres a les 21 hores

L'Ajuntament de Sineu vol aconseguir minvar l’assistència de públic a una festa que ha agafat volada

Joan Socies
2 min
La festa del Much de Sineu de l'any passat

PalmaEn tocar les 21 hores del dia de la Mucada, sona la música del New York, New York. Els muquers de sentiment accepten, no sense resignació, que només queden 365 dies per a una altra festa. Però al Fossar hi ha milers de persones, algunes d’elles, tal vegada arribades no fa gaire estona que no volen partir, volen que la festa s’allargui.

A les 21 hores tothom a ca seva. Aquest podria ser el lema de la XXI Mucada de Sineu. La festa del Much de Reig de Sineu ha agafat unes dimensions que superen amb escreix les intencions dels seus impulsors. És per això que, any rere any, l’entitat organitzadora, la Muchal Foundation i l’Ajuntament de Sineu miren de prim compte la manera d’encotillar la festa i evitar els excessos d’altres edicions. Els darrers anys es van prenent noves mesures per tancar la festa al so de Frank Sinatra.

Després de la reunió feta fa unes setmanes les dues entitats han acordat que a les 21 hores del vespre els dos punts oficials de música, un ubicat a la plaça del Fossar i un altre a la plaça de l’Església tancaran la música. Així mateix, i com a novetat d’aquest any, a aquesta hora els establiments amb barra al carrer hauran de retirar aquestes instal·lacions i deixar de servir begudes en aquests indrets. Això sí, podran continuar amb la seva activitat habitual com a bars.

Aquells establiments ubicats en aquests dos indrets, la plaça del Fossar i de l’Església, tampoc podran posar la seva música a l’exterior del local. Els que sí que ho podran fer seran aquells bars que tinguin barres en altres indrets del poble. Una música d’ambient que també s’haurà d’aturar a les 21 hores.

Un altre punt que té marcada una hora límit i que es posà en marxa l’any passat, i funcionà molt bé, són els aparcaments. A aquests indrets l’hora límit per deixar-hi el vehicle serà a les 22 hores. A aquesta hora s’hauran de buidar.

Trens

Tomeu Mulet, batle de Sineu, ha explicat que “ja hem demanat a Serveis Ferroviaris de Mallorca de reforçar els trens de tornada, que amb la mesura del possible entre les 9 i les 11 de la nit puguin arribar trens buits a la vila per endur-se la gent”. Mulet també assenyala que es procurarà regular els accessos a l’andana i que a aquesta només hi hagi el nombre de persones que poden cabre dins el tren. La resta hauran de fer coa. Per això s’ha demanat una major presència de personal de seguretat.

Tant el matí com l’horabaixa els accessos als punts de la festa estaran controlats per 40 agents de Policia Local, que a més tindran el suport de 40 agents de la Guàrdia Civil i personal de Protecció Civil. A més es disposarà de serveis d’ambulàncies.

Amb aquestes noves mesures i les que ja funcionaren en anys anteriors, com és la neteja de la plaça del Fossar a les 22 hores es vol aconseguir minvar l’assistència de públic a una festa que ha agafat volada. Recordem que la Mucada ja es va canviar de data de celebració per intentar minvar l’afluència, un fet que ni així s’ha aconseguit.

stats