Troben les restes humanes més antigues del nucli urbà de Pollença

És la primera evidència d'enterrament romà dins el poble

Restes humanes trobades en el nucli urbà de Pollença
06/05/2022
2 min

PalmaLes obres que s'han fet al carrer dels Àngels de Pollença han destapat restes humanes, les més antigues que s'han trobat fins ara dins el nucli urbà. "Aquest descobriment és molt important per a Pollença, perquè és la primera evidència d'enterrament romà dins el poble. A l'entorn hi ha jaciments prehistòrics, però dins el nucli urbà és el més antic que s'ha trobat", explica l'arqueòleg Jaume Deyà, que aquests dies ha excavat en aquest indret juntament amb la seva companya, Magdalena Sastre. Aquestes restes descansen damunt teules, "un enterrament molt típic" de la civilització d'aquesta època.

L'expert explica que en aquesta mateixa via, fa uns anys, ja s'hi varen trobar enterraments de l'any 1100 dC mentre es reformava l'edifici de Can Tereu. "Ara, la gran sorpresa ha estat topar amb una tomba romana. Això vol dir que aquest lloc antigament s'utilitzava com a cementeri", apunta Deyà. A més, "ens aporta informació sobre quina va ser l'ocupació en el centre de Pollença", diu.

Restes humanes trobades a Pollença
Restes humanes trobades a Pollença

Fa unes setmanes, també en aquest mateix municipi, es descobriren restes humanes en el carrer Càrritx, que estava en obres de millora. La darrera troballa en aquest indret va ser l'os de la cama d'un individu musulmà. Deyà recorda que anteriorment, en aquesta mateixa via, ja es va descobrir un cementeri islàmic (màqbara) davall l'edifici de l'antiga peixateria. Per això, a Deyà no li ha vengut de nou el descobriment d'aquestes noves restes humanes, perquè "se suposava que aquesta necròpolis continuaria per davall i aniria pel carrer", comenta.

Jaciments funeraris a Pollença

El municipi de Pollença conté importants jaciments funeraris prehistòrics: Can Martorellet, les coves de l'Alzinaret i l'avenc de la Punta.

El jaciment de Can Martorellet és un dels més antics que s'han descobert i estudiat fins a l'actualitat. Els enterraments en aquest indret daten entre el 1800 i el 1300 aC, període que comprèn l'edat de bronze. Una de les curiositats d'aquest jaciment és que la durada de l'activitat d'enterrament és molt llarga: quasi 500 anys seguits al mateix lloc. A banda de les troballes humanes, en aquest punt també "s'hi han identificat més de 400 ceràmiques al seu lloc original, acompanyant els difunts", afegeix Deyà.

El jaciment de les coves de l'Alzinaret, situat a Cala Sant Vicenç, pertany a l'època de ferro, compresa entre el 1200 i 1101 aC. Es tracta d'una cova amb moltes cambres, algunes de les quals presenten nínxols laterals molt ben construïts i en quasi perfecte estat de conservació. L'arqueòleg qualifica aquest punt com "l'exemple més bell i espectacular de coves funeràries excavades de l'edat de bronze".

L'avenc de la Punta és una cova molt allargada i amb molt de pendent, on al voltant de l'any 1969 s'hi descobriren diverses tipologies d'enterraments. Per una banda, enterraments col·lectius i, per l'altra, enterraments en taüts de fusta, dos dels quals amb tractament escultòric. Deyà explica que "al llarg de la història s'hi han trobat diversos taüts de fusta prehistòrics, i un d'ells en forma de bou", una figura que antigament tenia una gran càrrega de simbologia religiosa.

stats