La UIB avança en l'estudi de la tomàtiga de ramellet del futur
A Ariany ja s'hi experimenta amb cinc varietats per aconseguir-ne una que s'adapti al canvi climàtic amb les millors garanties de qualitat
ArianyEl programa d'investigació que el grup de recerca en biologia de les plantes en condicions mediterrànies (Plantmed) de la UIB, l'Institut de Recerca Agroambiental i d'Economia de l'Aigua (Inagea) i la cooperativa Agroilla duen a terme al pla d'Ariany, en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València, ja entra en la fase de selecció d'una varietat de tomàtiga que presenti els millors paràmetres de resiliència davant el canvi climàtic. A hores d'ara, cinc varietats de tomàtiga de ramellet illenques es troben entre la selecció de 40 feta al començament de l'estudi, el 2017, d'un total de 250 varietats de la Mediterrània.
El projecte, batejat amb el nom de TOMRES, analitza la resiliència de l'hortalissa a l'estrès hídric i de nutrients. En una primera fase, es va emprar tecnologia de primer ordre, com ara drons, per recollir dades de l'evolució de les plantes, que es contrastaren amb un projecte engegat paral·lelament a Bonn (Alemanya), però allà s'ha fet dins hivernacles.
El doctor Jeroni Galmés, professor titular del Departament de Biologia de la UIB i investigador principal del projecte TOMRES, en el qual participen també 25 institucions públiques i privades de recerca, recorda que el projecte científic té el suport de la UE i es desenvolupa en un total de vuit països europeus i a Israel.
"L'objectiu final és aconseguir una varietat de tomàtiga de ramellet que, partint de cinc genotips, sigui capaç de mantenir les propietats organolèptiques i assolir un bons paràmetres de qualitat i producció, en unes condicions de poc reg i sequera", ha explicat aquest matí Jeroni Galmés, en presentar les cincs varietats seleccionades al camp experimental d'Ariany.
Dos anys més d'estudi
El projecte TOMRES, que estudia les varietats locals adaptades a condicions adverses, es treballa a diversos centres, atenent les previsions d'un canvi climàtic que afectarà la producció hortícola de la Mediterrània. A partir de la selecció de cinc varietats, en dos anys s'espera obtenir una tomàtiga de ramellet que pugui desenvolupar-se en condicions d'estrès hídric, mantenint els nutrients i alhora fent prescindible l'aportació fitosanitària que avui s'empra per aconseguir un producte de qualitat. Tot el procés de selecció està tan tecnificat que el doctor Galmés ha assegurat que darrere la tomàtiga de ramellet, resultant de l'estudi científic, "hi haurà tanta tecnologia com en un mòbil".