Manacor
Part Forana 04/03/2024

Veïns de Fartàritx s’organitzen contra la nova mesquita prevista a Manacor

La comunitat islàmica cerca terrenys al barri per constuir-hi un nou temple que augmenti la capacitat de l’actual, que ha quedat petit

Sebastià Vanrell
3 min
Terreny on es vol construir

PalmaVeïns del barri de Fartàritx ja s’han reunit per organitzar-se i intentar impedir la construcció d’una nova mesquita a la zona urbana de Manacor. Aquest mateix dissabte ja ha tingut lloc, al bar Trébol, la primera reunió informal per fer un front comú i aconseguir que el nou temple no s’edifiqui prop del seus habitatages, com, de moment, està plantejant la comunitat islàmica local, i així ho ha comunicat a l’Ajuntament de Manacor.

La junta directiva de la mesquita actual, situada al barri de la Torre, es va reunir el passat 11 de febrer per informar els seus fidels sobre els possibles terrenys de la ciutat on es podria dissenyar un nou espai de culte, que en principi conviuria amb el que ja hi ha. Entre aquests solars hi ha el de l’antiga fàbrica càrnica de Procam, que fa cap de cantó entre el carrer de la Fàbrica i el carrer de Fartàritx (devora la santantoniera plaça de la Concòrdia), abandonada fa anys i demolida el juny de 2022. En aquests moments, la propietat en demana quasi 1,5 milions d’euros, encara que en principi tenien previst separar el solar a fi de projectar-hi distints blocs d'habitatges.

El fet precisament que es tracti d’una antiga fàbrica d’embotits, eminentment de transformació de carn de porc en sobrassades, ha fet crear dubtes entre part de la comunitat musulmana, que no veu amb bons ulls aquesta opció per motius religiosos.

El segon espai que ara mateix es troba damunt la taula és una gran nau, també a la mateixa zona, on fins fa pocs anys hi hagué un taller de fusters, a la zona del carrer de Teiet de Manacor. Totes dues opcions, a més d’haver estat discutides amb els seus propietaris, van ser exposades fa poc més d’una setmana a la reunió que la comunitat magrebina, encapçalada per l’imam Mahmoud Es Souydy, va mantenir amb el batle de Manacor, Miquel Oliver, per tal d’informar-se de les opcions urbanístiques dels solars. 

Ni l’imam ni el batle manacorí han volgut fer cap tipus de declaració al respecte a l’espera d’una possible nota de premsa municipal que es publicaria entre demà i dimecres, segons fonts municipals.

De moment, els veïns expliquen que no estan en contra d’una mesquita com a tal, però sí que sigui d’una superfície tan grossa com la que està prevista. I és que l’actual mesquita de la comunitat islàmica Attbchir i Attaaoun, situada a la Rambla dels Cossiers, ha quedat petita per donar servei a part de les gairebé 4.500 persones del Marroc que ara mateix estan empadronades al municipi manacorí.

Recollida de signatures i oposició

Mentre tot això passa, uns altres veïns ja han iniciat paral·lelament una recollida de signatures, que en aquests moments està a prop d’arribar als 500 suports. “El centre de la ciutat és un espai ja congestionat, i afegir-hi una estructura addicional podria augmentar el trànsit i la congestió”, argumenta Rosa Pastor, creadora de la iniciativa. “Proposam que es reubiqui aquesta nova mesquita als afores del nucli urbà, on hi ha menys impacte en el trànsit diari”.

Pel que fa als grups municipals de l’Ajuntament de Manacor, Vox va expressar oficialment aquest divendres l'oposició a la futura construcció, anunciant que posarà “totes les traves possibles” per evitar que es materialitzi. Esteve Sureda, portaveu de Vox en el consistori manacorí, assenyala que “la futura construcció ja estava pactada amb el batle, el qual va comprar el vot de la comunitat musulmana, comprometent-se a facilitar aquesta aberració”. 

Sureda sosté que “la comunitat musulmana va rebre instruccions del partit nacionalista d'esquerres que governa actualment en minoria a l'Ajuntament, per facilitar la compra d'un solar valorat en un milió i mig d'euros”. “No comprenem com es pot donar prioritat a la construcció d'una mesquita, tenint en compte els problemes que existeixen a l'àrea d'Urbanisme i els retards a l'hora de concedir llicències d'obra”. 

També el Partit Popular de Manacor va informar aquest diumenge en nota de premsa que “davant la polèmica sorgida per la possible construcció d’una mesquita al centre de la ciutat, des del Partit Popular volem manifestar una oposició a aquesta possibilitat”, diu la presidenta del partit, Maria Antònia Sansó. 

“Basant-nos en la realitat actual de Manacor, on el centre i els seus serveis públics estan congestionats i pateixen una forta pressió humana, a més dels corrents urbanístics que indiquen que qualsevol instal·lació o infraestructura amb elevada capacitat d’aforament s’ubica als afores de les ciutats, creim que en el cas que ens ocupa s’ha de replantejar l’autorització d’una nova mesquita seguint aquestes directrius tenint en compte que un temple com el que es preveu projectar podria reunir més de 1.000 persones”, expliquen els populars.

“Ara mateix a ningú se li ocorreria construir l’auditori amb un aforament aproximat per a 800 persones a la barriada de Fartàritx. A ningú. Qualsevol persona pot veure que allò que ha de menester el centre de Manacor són aparcaments, no noves infraestructures que augmentin la pressió en aquesta zona. És una qüestió de sentit comú”, sosté Sansó.

stats