Els veïns guanyen la batalla i Manacor restringirà l’oci nocturn abans de Nadal
L'Ajuntament aprova iniciar els tràmits per acotar la primera zona especial de protecció acústica de la ciutat, que obligarà els pubs a tancar més prest i a no poder-ne obrir de nous
Manacor"No volem acabar pagant sancions judicials com ja ha passat en anteriors ocasions", recorda Miquel Oliver, batle de Manacor, en referència a la resolució de setembre de 2009 quan l'Ajuntament va haver de pagar 30.000 euros a tres veïns pròxims a un pub de l'avinguda del Torrent. Per això i davant la pressió feta les darreres setmanes pels residents del carrer del Capellà Pere Llull, farts de renous i bregues a altes hores de la matinada dels caps de setmana, el Consistori va aprovar ahir al ple municipal d'octubre començar els tràmits per a l'aprovació, abans de Nadal, d'una Zona Especial de Protecció Acústica al centre de la ciutat.
És la fórmula legal que ha trobat l'Ajuntament de Manacor per poder acurçar els terminis legals i no haver de modificar el nou Pla General urbanístic mitjançant el qual s'anomena un PERI i que segons la portaveu socialista i exregidora local d'Urbanisme, Núria Hinojosa, "duria molts anys de tramitació" i problemes administratius, "que entenc que no és el que volen els veïns". D'aquesta manera el que s'activarà serà una modificació de la nova ordenança referent a renous i horaris comercials i que provocarà, bàsicament, que la zona de conflicte quedi restringida amb horaris de tancament més estrictes, més vigilància policial i la impossibilitat d'obrir nous locals d'oci.
Unes limitacions que Oliver ja ha deixat clar que no afectaran bars i restaurants, sinó que apunten a pubs i establiments d'oci nocturn que, a partir d'aquest Nadal, ja hauran de tancar a mitjanit, que és on es creu que el Consistori posarà el límit. És un punt que encara s'ha de definir durant aquest mes, "com també els carrers exactes que limitaran aquesta nova zona de protecció acústica, però que quedarà als voltants de la plaça de la Constitució (de les Verdures)", on es troben una sèrie de locals conflictius i que durant els darrers anys han acumulat indirectament desenes d'expedients policials per conflictes de seguretat a l'exterior dels locals.
"Fa massa estona que els veïns estan patint. Sense poder dormir i amb la inseguretat que suposa el tràfic de drogues i les baralles amb armes blanques que hi ha als carrers dels voltants cada cap de setmana", diu la portaveu del PP, Maria Antònia Sansó, que aquest dilluns vespre va defensar una moció que demanava a l'equip de govern manacorí (Més-Esquerra, AIPC) que actuàs d'una vegada per totes. "Les sancions són ridícules i perquè siguin greus fins a 3.000 euros s'han de donar moltes circumstàncies. Calen més controls municipals i policials".
Això és perquè precisament l'aprovació de la zona acústica manacorina (que s'intentarà que quedi aprovada per ple ja el pròxim mes de novembre) servirà d'eina legal perquè tant la Policia Local com la Nacional puguin conèixer horaris definits i establir nous controls més restrictius. "El que ens trobàvem era que els pubs no consideraven que el que passàs fora dels seus establiments fos cosa seva", explica Oliver, "el que també passava en l'àmbit administratiu, on quan arriba un expedient de sanció hi ha un conflicte sobre si l'ha de tramitar el departament d'activitats o el de seguretat ciutadana".
Precedents
Cal recordar, com dèiem, que en temps del batle Antoni Pastor, el tribunal número 1 del Contenciós Administratiu de Palma va donar la raó parcial a tres dels 28 veïns que l'any 2008 van interposar una demanda contra l'Ajuntament de Manacor pels renous de la marxa nocturna i per vulnerar el dret constitucional al descans. La sentència va estimar que el Consistori havia de pagar 10.000 euros a cadascun d'ells, situats a les proximitats del pub Grimi's, un dels locals d'oci precintats en aquells temps per la Sala arran de la demanda.
En aquells moments, l'Ajuntament va acollir la notícia amb satisfacció, ja que el col·lectiu d'afectats reclamava 43.800 euros en concepte de molèsties per quatre anys de marxa, més 12.000 euros més per la depreciació dels seus habitatges, i un plus de 30 euros diaris a partir de la reclamació judicial. Tot plegat hauria suposat un total de més d'1,6 milions d'euros municipals.