Queixes veïnals

Els veïns de Son Bauló protesten per l'abandó i l'ocupació als apartaments de s'Espígol

Denuncien talls de llum i robatoris i exigeixen a l'Ajuntament que actuï en "defensa dels habitants" per evitar la "degradació de la zona"

Els edificis abandonats i ocupats a Son Bauló, Santa Margalida.
15/03/2023
2 min

PalmaEls veïns de Son Bauló, a Can Picafort, es queixen de la "degradació de la zona residencial" arran de l'ocupació i l'estat d'abandonament als apartaments de s'Espígol. Denuncien que han sofert robatoris i talls de llum a causa de les connexions il·legals a la xarxa. "Estam preocupats i indignats, ja que aquests fets provoquen que hi hagi un mal ambient", ha lamentat Pere Crespí, el representant dels veïns afectats.

El problema començà quan els apartaments, que inicialment estaven destinats a l'explotació turística (S'Espígol Beach), es varen vendre com a habitatges. Això els deixà fora d'ordenació i, en conseqüència, no tenien possibilitat d'adquirir cèdula d'habitabilitat per gestionar els diferents subministraments d'aigua i llum.

Tot això ha suposat que els compradors no puguin habitar ni llogar ni vendre aquests apartaments, per la qual cosa han estat ocupats. Val a dir que alguns d'aquests apartaments, tot i estar fora d'ordenació, encara estan a la venda en diversos portals immobiliaris i els propietaris en paguen l'Impost de Béns Immobles (IBI) a l'Ajuntament.

Els veïns de la zona consideren que els seus habitatges "perden valor dia rere dia", per la "mala imatge" que donen els apartaments de s'Espígol, ha puntualitzat Crespí. En concret ,es queixen que els ocupes i també alguns propietaris estafats que encara hi viuen han instal·lat plaques solars als terrats de l'edifici "amb un merder de cables i ferros". A més, es queixen que les dues piscines dels immobles estan abandonades i són una "font de problemes de salut pública", ja que quan plou s'hi acumula aigua i hi ha moscards durant tot l'any.

Zona verda

Els afectats demanen a la propietat –que són immobiliàries, bancs, societats i particulars– que siguin "responsables i facin un manteniment adient de l'edifici". Alhora també exigeixen a l'Ajuntament que actuï "en defensa dels veïns" i transformi els apartaments en zona verda "per sortir-hi tots guanyant". Davant aquesta situació, el batle, Joan Monjo (Convergència), ha explicat que "l'Ajuntament no hi pot fer res" i que ja ha signat dues ordres d'execució, una per talar uns pins que feien perillar els edificis que confronten amb els apartaments i una altra per buidar les piscines. "Ho feim periòdicament, però realment qui se n'ha d'encarregar és la propietat", ha conclòs el batle.

Judici obert

Amb la venda presumptament il·legal dels apartaments turístics com a habitatges, hi ha un litigi obert. De fet, la Secció Segona de l'Audiència Provincial de Palma arrancà el juliol la primera sessió del judici contra els sis processaments en la causa, per a qui la Fiscalia demana penes que sumen fins a 36 anys de presó i indemnitzacions per als perjudicats que arriben als 906.000 euros.

Segons l'escrit de la fiscal, els sis acusats d'estafar a diverses persones, es posaren "d'acord" per executar un pla preconcebut per obtenir un "enriquiment il·lícit". Varen organitzar un complex entramat "d'operacions fraudulentes" per vendre 28 apartaments de l'aparthotel a particulars.

stats