El virus de la llengua blava ja ha arribat a Sineu i Escorca

Per ara, el Govern només ha trobat 20 casos positius: 19 ovins i un boví

Una ovella infectada
02/07/2021
2 min

PalmaEl virus de la llengua blava s'expandeix ràpidament. La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha afirmat aquest divendres que a les explotacions on s'ha detectat la presència del virus, ubicades a Inca, Campanet i Pollença, se n'hi sumen dues més: una es troba a Escorca i l'altra a Sineu. A les dues, els ramats d'ovelles tenen els símptomes típics d'aquesta malaltia, com per exemple febre i mucositat. Per ara, el Govern només té confirmats 20 casos infectats, 19 ovins i un boví, els mateixos que ahir dijous, i està esperant els resultats de les dues explotacions noves.

Davant l'expansió del moscard que provoca la llengua blava, del gènere Culicoides, el Govern va declarar ahir l'estat d'emergència a totes les Balears. El director general d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Fernando Fernández, ha recordat el protocol que s'ha posat en marxa per evitar contagis: es prohibeix, de manera cautelar, el moviment i transport en vida d'aquests animals fora de les Balears, tot i que sí que es permet per sacrifici. "L'àrea de restricció permet el transport a sacrifici, però en vida només es permet entre Illes. Mentre no comenci la campanya de vacunació no es podrà començar a treure animals fora de l'Arxipèlag", ha dit Fenández, abans de reunir-se amb representants del sector agrari.

Una altra de les mesures que s'apliquen per evitar contagis és que els vehicles amb els quals es transportin els animals han d'estar desinfectats, així com les zones de pastura d'origen i destí. A més, la Conselleria també recomana utilitzar insecticides contra els moscards.

La setmana que ve arribaran 400.000 vacunes de la Junta d'Extremadura i totes les ovelles i vaques de les explotacions se l'han de posar, tant si estan infectades com no. Les ovelles necessiten una dosi, mentre que les vaques, dues. El Govern assegura que el vaccí no té efectes secundaris i que fa efectes al cap de 21 dies. Cal destacar també que els ramaders no hauran d'assumir el cost de la vacuna, i que el pagament l'assumirà l'administració.

"Tenim la vacuna localitzada, el protocol està en marxa i el sector respon de forma tranquil·la i responsable", ha dit Fernández. Per altra banda, ha insistit que la malaltia no és perillosa per als humans, i "es pot consumir carn i productes lactis", perquè no suposa cap risc.

stats