Les 10 mesures d'Amnistia Internacional per acabar amb Pegasus
L'entitat reclama una investigació independent, la moratòria en l'ús dels programes espia i reformes legals urgents
BarcelonaAmnistia Internacional (AI) és una de les organitzacions més actives en la lluita contra l'espionatge a través de programes com Pegasus, que considera que vulneren els drets humans. De fet, el software que internacionalment es fa servir per detectar si un mòbil està infectat per aquest virus desenvolupat per l'empresa israeliana NSO va sortir precisament del seu centre de recerca. Ara s'ha sumat a les crítiques contra el govern espanyol a partir del Catalangate, i després de la compareixença aquest dijous al Congrés del president espanyol, Pedro Sánchez, ha fet públic un decàleg de mesures perquè la Moncloa no tanqui en fals aquesta crisi.
- Engegar "una investigació exhaustiva, independent i eficaç" sobre el cas i obrir una comissió d'investigació que es posi a disposició de la que ja hi ha creada al Parlament Europeu. L'informe del Defensor del Poble i la investigació interna del CNI no són suficients, en opinió d'AI.
- Promoure un "compromís inequívoc" del govern espanyol i la Fiscalia per col·laborar amb les investigacions judicials. Almenys sobre el paper, a això s'ha compromès Sánchez, tot i que AI reclama que també hi hagi una feina diplomàtica per aconseguir que Israel i l'empresa NSO hi col·laborin.
- Garantir que hi hagi una llei que estableixi "mecanismes de rendiment de comptes" quan hi hagi violacions dels drets humans a través de la vigilància digital i serveixi com a garantia per a les víctimes.
- Reformar la llei del CNI per augmentar el control judicial de l'organisme i de la supervisió independent de la informació que ha emmagatzemat. També reclama que es modifiqui la llei de secrets oficials -aprovada al final del franquisme- "per evitar que els abusos i violacions dels drets humans puguin emparar-se sota la consideració de secrets i quedin impunes".
- Proporcionar a les víctimes "instruments efectius de defensa dels seus drets i de reparació seguint la doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans".
- Suspendre a escala estatal "l'ús, la venda i la transferència d'aquests instruments de vigilància fins que s'instauri un marc regulador adequat i respectuós amb els drets humans".
- Internacionalment, "les autoritats espanyoles han d'impulsar i donar suport a la imposició d'una moratòria" sobre l'ús de Pegasus i altres sistemes similars fins que hi hagi la regulació adequada.
- Les autoritats espanyoles "han de revelar informació sobre tots els contractes -passats, presents i futurs- que tinguin amb empreses privades de vigilància.
- "Restringir els contractes públics de tecnologia i vigilància a empreses que s'adhereixin als principis rectors de l'ONU i que no hagin prestat serveis a clients que cometin abusos".
- Participar activament, per exemple donant suport al relator especial de l'ONU, en l'establiment de la moratòria sobre la venda i ús de Pegasus i es desenvolupin les eines de control necessàries que identifiquin els objectius no permesos de la vigilància digital.
"Els serveis d'intel·ligència també han de respectar les normes de drets humans", assenyala Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional Espanya, que alerta que la regulació sobre els serveis secrets no és suficient per evitar "abusos, irregularitats i descontrol". Correm el risc que actuïn amb total impunitat", conclou.
Per donar carpetada a la crisi, el govern espanyol s'ha compromès a col·laborar amb la justícia, ha fet una investigació interna al CNI i una del Defensor del Poble que no han revelat irregularitats i s'ha compromès a modificar les lleis del CNI i de secrets oficials. Decisions que ni Amnistia Internacional ni els afectats pel Catalangate consideren suficients.