Judici

Els 14 militants antifeixistes de Pego eviten la presó després de pactar una rebaixa de les penes

Estaven acusats de desordres, atemptat contra l'autoritat i lesions durant una contramanifestació per la presència al municipi de seguidors d'extrema dreta

2 min
Els militants antifeixistes de Pego a les portes de l'Audiència d'Alacant després de tancar un acord amb les acusacions.

ValènciaLes defenses dels 14 militants antifeixistes de la localitat valenciana de Pego (Marina Alta) acusats de desordres públics, atemptat contra l'autoritat i lesions durant una contramanifestació convocada en resposta a la presència al municipi de seguidors d'extrema dreta, que van recórrer la població corejant consignes feixistes abans de la celebració d'un partit de futbol entre l'equip local i el CF Gandia (Safor), han arribat a un acord amb les acusacions i no entraran a la presó.

El pacte inclou condemnes de 9 mesos de presó i 3 mesos de localització permanent, així com multes d’entre 90 i 360 euros i indemnitzacions que en conjunt s'eleven a 6.300 euros. Es tracta d'una rebaixa significativa, atès que la Fiscalia i les acusacions sol·licitaven entre 5 anys i 10 mesos de presó i els 7 anys i 11 mesos pels delictes de desordres públics, atemptat contra l'autoritat i lesions.

Els fets van ocórrer el 18 d'octubre del 2020 i, segons el ministeri públic, durant les protestes dels militants antifeixistes sis agents de la Guàrdia Civil haurien resultat ferits en "ser colpejats per pedres, llambordes i fins i tot una tapa de claveguera" que els joves haurien llançat quan els seguidors ultres abandonaven l'estadi de futbol escortats pels cossos de seguretat.

Les defenses han justificat el pacte per "les escasses garanties processals a les quals s’exposaven en cas de fer el judici" i per "les rebaixes substancials de les penes" oferides per les acusacions, segons han destacat en un comunicat fet públic per la xarxa Alerta Solidària. En la mateixa línia, han defensat que l'acord ha estat possible gràcies a "la pressió popular" demostrada en nombrosos actes públics de suport durant els últims tres anys. Amb tot, han admès tindre un sabor "agredolç" per haver renunciat a poder "reivindicar" la seva innocència "en seu judicial". 

Els acusats també han retret a la Fiscalia: “Un cop més, ha perseguit a qui va complir el deure cívic i moral de plantar cara de manera efectiva a qui, precisament, promou l’odi. Una incongruència que hauria de fer-los caure la cara de vergonya”. De la mateixa forma, han lamentat que els seguidors d’extrema dreta del CF Gandia “no s’han vist molestats en cap moment per l’eficàcia repressiva que sí que ha actuat contra el jovent compromès de Pego”.

Aquests retrets ja es van produir durant la instrucció del cas quan les defenses van denunciar l'existència d'un desig d'escarment i de càstig que ja s'hauria evidenciat dies després dels aldarulls. Aleshores, els 14 joves, tots veïns de Pego i amb edats en aquell moment d'entre 18 i 32 anys, van ser detinguts. "No calia emmanillar-los, ni tampoc retenir-los un dia i mig. Hauria estat suficient citar-los a declarar", van emfatitzar les defenses en conversa amb l'ARA. També van criticar que la Guàrdia Civil no va analitzar el comportament dels seguidors d'extrema dreta. "Els tenen identificats a tots, però no han volgut estudiar si la seva actuació és constituent d'un delicte per incitar a l'odi col·lectius vulnerables", van destacar.

stats