Vicenç Vidal: “Un 155 no el votaria mai, però fer Yolanda Díaz presidenta, evidentment que sí”

Cap de llista de Sumar MÉS

El cap de llista de Sumar MÉS, Vicenç Vidal
25/06/2023
4 min

Palma “La política es tracta de llegir el moment”, afirma el cap de llista de Sumar MÉS, Vicenç Vidal. I Yolanda Díaz el va llegir després de la batacada d’Unides Podem el 28-M, quan va decidir apostar per un acord amb els ecosobiranistes, que varen mantenir els quatre diputats de la legislatura anterior. Ara bé, Vidal insisteix una vegada i una altra que MÉS “no s’ha subordinat a Sumar” i que els diputats balears de la coalició tindran llibertat de vot per als temes que afectin les Illes. 

Com casa que un partit sobiranista vagi en coalició amb un partit estatal?

— El que hem de fer és ajuntar esforços i saber què demana la gent, que està preocupada per arribar a final de mes, tenir un salari mínim, la pujada dels preus… Aquest context ens du a plantejar anar en coalició amb Sumar. Tenim molt de camí per recórrer junts. Lògicament, part d’aquest camí no el compartim, però prioritzam el que tenim en comú.

Per què vós seríeu un diputat propi?

— Tenim llibertat de vot per mantenir la coherència. La gent està cansada de la política de show. Nosaltres defensam combatre els problemes des del punt de vista balear, i hem acordat que incidirem en el grup. En el Senat he demostrat que amb aliances es poden aconseguir moltes coses per a les Balears. Sempre amb una dicotomia: donar suport a polítiques d’esquerres i fer-ho de manera transversal per aconseguir objectius per a les Illes.

Hi haurà disciplina de vot per a temes estatals? Tot afecta les Balears.

— La part important de l’acord a la qual no es dona tanta rellevància és el fet que jo, com a senador, he fet aliances per guanyar votacions, i hem arribat a tenir el PP votant amb nosaltres. Això és el que farem: transversalitat i esquerres. Marcarem línia amb els temes de les Balears, en proposarem, i amb allò que ens afecti tindrem llibertat de vot.

Hauríeu de votar a favor d’un 155 a Catalunya si Yolanda Díaz hi estigués d’acord, ja que no afecta les Illes? 

—  Sempre que afecti les Balears o la coherència territorial de MÉS per Mallorca i Més per Menorca, tindré llibertat de vot. Per tant, un 155 no el votaria mai, però fer Díaz presidenta, evidentment que sí.

Quina diferència hi ha a Sumar amb MÉS o sense?

— El fet territorial. És important que s’entengui l’agenda de cada territori, i donam aquesta visió confederal de l’Estat, d’un país format de països. Hem demostrat que hem esbiaixat sempre les polítiques de partits estatals, quan hem estat en coalició amb el PSOE al Govern. Per això, ho volem a l’estat espanyol.

Com definiríeu Yolanda Díaz?

— Com una treballadora incansable, que ha tirat endavant avenços com la reforma laboral i la pujada del salari mínim. Pot ser la primera presidenta del govern de l’estat espanyol.

En què es diferencien Yolanda Díaz i Pablo Iglesias?

— Díaz entén millor la diversitat territorial, és gallega. Entén que segons quines coses que no han anat bé a Podem i el model que van triar, s’han de fer de manera distinta. Per això la bilateralitat i que no ens subordinam a Sumar. MÉS per Mallorca no encapçala la candidatura per casualitat, és per un reconeixement als fets diferenciadors.

Parlau de l’agenda balear. Quins són els punts clau?

— Quan anam a comprar, és més car i cada vegada ens costa més arribar a final de mes. Això té diversos motius, i un d’ells és la inflació, que plou damunt banyat perquè tenim una insularitat que ens provoca sobrecostos. Això és agenda balear. També ho és el règim especial, la defensa de la Mediterrània. I això s’integra dins la lluita contra el canvi climàtic. Si aconseguim que l’Estat faci una política valenta, serà agenda balear.

El sistema de finançament autonòmic, caducat des del 2014, serà el gran bessó que s’haurà d’obrir la pròxima legislatura. Quina és la visió de Díaz, essent les Balears de les més perjudicades?

— Nosaltres i els valencians hem generat consens explicant que som dels que sortim més perjudicats. El que no pot ser és el que fan el PP i el PSOE, que en el Parlament acorden temes bàsics, com el criteri d’ordinalitat i la insularitat, però després a Madrid voten mocions, no ja el model de finançament, sinó mocions, on diuen tot el contrari.

El PSIB va augmentar el nombre de vots a les autonòmiques. MÉS en va perdre 2.000, i Unides Podem, 21.000. Què fa pensar que no es repetirà a les generals?

— Presentam un projecte nou, amb una candidata a presidenta, amb un projecte que recull la diversitat de les realitats que tenim, i això generarà una il·lusió, ja que ens presentam de manera unitària tota l’esquerra real del país.

Les bregues entre Sumar i Podem per les quotes de poder no són negatives per a l’electorat d’esquerres?

— A les Balears hem fet el projecte i no hi ha hagut cap brega. A escala estatal s’han pogut cometre errors, però el més important ara és tirar endavant amb un projecte que pot generar la il·lusió a l’esquerra. De fet, és l’única papereta d’esquerres que es presenta.u

stats