Artur Mas: “JxCat hauria d'aclarir què vol dir confrontació intel·ligent"

Esther Vera entrevista l'expresident de la Generalitat

i Esther Vera
19/09/2020
7 min

BarcelonaDesprés d’un llarg silenci, Artur Mas parla sobre les negociacions entre JxCat i el PDECat. No dissimula que està decebut amb la divisió interna del món postconvergent.

Finalment es queda al PDECat.

No és tant que em quedi al PDECat com que no m’apunto al projecte de Junts per una raó: que vinc d’una trajectòria on sempre havíem aconseguit la suma d’idees, persones i sensibilitats, i ara em trobo que el meu propi espai polític s’està esquerdant.

Per què no és possible l’acord?

No ho acabo d’entendre. Sempre ho havíem pogut fer, fins i tot quan hi havia Convergència i Unió. Sempre vam aconseguir acabar-nos entenent fins al dia que va ser inevitable la separació per un tema estructural de fons: si estàvem a favor o no de la independència.

Ara no hi ha una raó estructural?

No la sé veure.

És un problema de personalismes?

M’agradaria pensar que no. Ho atribueixo al fet que aquests tres anys han sigut enormement complicats de gestionar i que uns i altres no han trobat la fórmula per encaixar una cosa que jo crec que és perfectament encaixable.

Quina és la fórmula?

Només n’hi ha tres. Una que desgraciadament no ha sortit i que era la integració total en un sol projecte; la segona és una coalició electoral, i la tercera és que el PDECat no es presenti a les eleccions però dins de la llista de Junts hi hagi representants designats pel PDECat.

¿El motiu per rebutjar les dues primeres és no voler tenir res a veure amb l’herència del que va ser CDC?

Si es així, crec que és un error de partida perquè inevitablement en aquest nou projecte hi va molta gent que procedeix directament de Convergència. Carles Puigdemont era militant de CDC des de l’any 1983, abans que jo.

Artur Mas: “Carles Puigdemont era militant de Convergència des d’abans que jo”

Ha parlat amb Puigdemont?

Sí. El que vaig explicar en aquella roda de premsa l’hi havia comentat.

També hi ha diferències ideològiques. Si vostè hagués estat diputat, què hauria votat amb la limitació del preu dels lloguers?

Hauria votat que no. La solució fàcil és carregar el problema sobre les persones que moltes vegades a títol individual han fet un gran esforç durant molts anys per posar els estalvis en algun habitatge en zones on ara es volen limitar els lloguers. Aquesta gent estalviadora, moltes vegades gent modesta i treballadora, ara poden veure com els poders públics els hi carreguen el problema a l’esquena després no haver sigut capaços de resoldre’l per ells mateixos.

¿Preveu que el grup parlamentari al Congrés es pugui dividir en la negociació dels pressupostos?

Veurem què fa el PDECat, però si es produeix la separació cada partit queda lliure per fer la seva política.

¿Entén la remodelació de govern que ha fet Torra?

Entenc, respecto i defenso la legitimitat i el dret que té un president a canviar el seu govern. L’única cosa que m’he permès apuntar és que si aquesta remodelació de govern es fa per estar més ben preparats per a la lluita contra el covid-19, no entenc que dels departaments més directament vinculats a la pandèmia no se n’hagi tocat cap ni un.

¿La consellera Chacón va ser purgada per la divisió de l’espai?

No vull utilitzar aquesta terminologia. Ara bé, és evident que la consellera Chacón era l’única representant del PDECat en el consell executiu.

Chacón es perfila com a candidata del PDECat. Li semblaria bé?

Em semblarà bé qualsevol candidat que proposi el PDECat.

Si ella li pregunta si té el seu suport per fer el pas, què li contestarà?

Que sí.

Quina opinió li mereix la disputa per les sigles de JxCat?

Em sembla un altre d’aquests elements difícilment comprensibles. No entenc com dins d’un espai comú com aquest es pot arribar a una baralla d’aquestes característiques, perquè, a més, a mi em consta que hi ha un document signat que deia que cap dels dos àmbits d’aquest espai podia utilitzar aquest nom sense el consentiment de l’altre.

Està dolgut?

Estic decebut. Però si demà veig que finalment hi ha un acord, a mi la decepció em passa immediatament.

¿ERC ocupa avui l’espai que vostès havien ocupat tradicionalment?

Alguns moviments d’ERC actuals recorden maneres de fer nostres. Però ¿sap aquella expressió castellana que diu que la cabra siempre tira al monte? Tàcticament estan canviant de manera de fer, tenen dret a rectificar. Ara bé, atenció, les bases d’ERC són les que són i quan es vegi que la taula de diàleg no resol el problema de fons entre Catalunya i l’Estat poden tornar a aparèixer corrents significatius dins d’ERC que fins i tot reclamin un altre cop un gir cap a un altre costat.

¿Com valora la decisió de Torra de no convocar eleccions?

Hauria avalat tant que hagués convocat eleccions com que no ho faci.

Puigdemont ha apostat pel que ell anomena confrontació intel·ligent. ¿Hauria de concretar què és?

És important que JxCat concreti què vol dir la confrontació intel·ligent i que ho expliqui amb tots els ets i uts a la ciutadania. Però més important és que ERC, JxCat i el PDECat, si finalment anés per separat, pactin un pla d’acció conjunt. Si no hi ha full de ruta comú, qui ens prendrà seriosament? Ara bé, això vol dir que tots hauran de renunciar a alguna cosa.

¿No retirar la pancarta dels presos és confrontació intel·ligent?

Si ho reduïm a una pancarta, la resposta és no. Ara bé, què hi ha darrere d’aquella pancarta? La reclamació des de la màxima institució de Catalunya de respecte per la llibertat d’expressió, els drets polítics, els drets fonamentals i els drets humans. Si vostè ho explica així ja no és només una pancarta. El que és absolutament lamentable és que tot un president de la Generalitat pugui ser apartat per això. Això em sembla d’una enorme irresponsabilitat per part dels tribunals.

¿Confia que en surti algun resultat suficient, de la taula de diàleg?

No. A Madrid no estan ni preparats ni tenen la voluntat d’abordar seriosament el problema de fons que planteja el sobiranisme català, que no és cap altre que poder votar en un referèndum. I jo crec que això no sortirà d’aquesta taula de diàleg. Ara, que no en surti això no vol dir que no en surti res.

¿Arribar al referèndum passa per ser més o per una acció unilateral?

L’error és reduir-ho a aquests dos termes. Per a mi hi ha tres condicions necessàries que, si es donen totes juntes, no són encara suficients però són l’avantsala de la possible victòria: passar d’una majoria sòlida de l’entorn del 50% actual a una majoria inapel·lable; tenir aliats sòlids a l’exterior, i que hi hagi unitat interna dins del món sobiranista.

¿El PDECat estaria més en la línia de preservar la institució i JxCat de mantenir la confrontació?

Puigdemont i jo defensem el mateix. Tan important és mantenir viu el projecte sobiranista i fer-lo avançar com gestionar la governació del país. Honestament, ningú de nosaltres no sap quan Catalunya serà independent, el que sí que sabem és que hi ha un problema de nassos com a conseqüència de la pandèmia. Ocupar-se d’això no és incompatible amb fixar un objectiu i treballar per aconseguir-lo.

Fins a quin punt creu que ha pesat durant la negociació la voluntat del president Puigdemont de posar un tallafocs amb Convergència?

Per què hem de posar un tallafocs respecte d’un projecte que va ser guanyador a Catalunya durant un munt d’anys? El projecte segueix sent vàlid.

Però té unes rèmores judicials.

Com tenen molts altres partits. CDC va encarar aquests problemes d’una manera molt diferent perquè va sacrificar l’instrument. Qui ho ha fet això? Convergència va arribar a la conclusió que per salvar i garantir la continuïtat de les idees i del projecte calia canviar l’instrument, i fins i tot canviar les persones que estaven al davant.

Quin pronòstic fa del cas del 3%?

Seré el primer a denunciar qualsevol irregularitat si es demostra que hi havia alteració dels contractes públics en les adjudicacions. Això no s’ha analitzat en cap moment i és d’on pot venir el tracte de favor.

M’està dient que les adjudicacions es feien bé.

Fins on en tinc coneixement, sí.

¿I les empreses pagaven a CDC per generositat?

No, per generositat no, per interès. Jo per què soc d’un club o d’un partit? Perquè m’interessa, perquè em dona una sèrie de serveis o de beneficis o perquè m’interessa que aquella gent que pensen com jo vagin endavant. Hi havia molta gent, especialment en el món econòmic, que veien en el projecte de Convergència un projecte que interessava per a l’economia productiva del país.

El cas Palau ja ha estat jutjat i Daniel Osàcar és a la presó.

A mi no m’han cridat ni com a testimoni ni com a imputat en aquesta causa. Però quan va sortir la sentència, encara que no hi estigués d’acord perquè conec Osàcar i sé que el tema de la relació amb el Palau no és responsabilitat d’ell i ve d’una altra època, en lloc de mirar cap a una altra banda vaig deixar la presidència del PDECat.

De quina època ve això?

Els primers convenis entre les fundacions de CDC i el Palau de la Música neixen als anys 90 i no puc anar més enllà perquè hi ha persones implicades que ja no hi són.

Quin termini es dona perquè hi pugui haver o no hi pugui haver un acord entre JxCat i el PDECat?

Cada vegada que he posat un termini en una cosa m’he equivocat. Que decideixin els que prenen les decisions, que són els responsables de fer-ho. Jo el que puc fer en aquest moment és intentar ajudar.

Si no hi ha acord, vostè votaria el candidat del PDECat?

El que faré és veure les candidatures i especialment què defensa cadascuna d’elles, i en funció d’això decidiré.

stats