ENTREVISTA

Aurora Ribot: “Vuit quilòmetres de carretera no defineixen la política del Consell”

Conversam amb la candidata de Podem al Consell de Mallorca, fent un balanç de la legislatura i el futur del partit a una institució que ha guanyat importància

Aurora Ribot: “Vuit quilòmetres de carretera no defineixen la política del Consell”
Kike Oñate
09/03/2019
4 min
Regala aquest article

PalmaAurora Ribot (Palma, 1987) ha estat portaveu del grup polític de Podem al Consell Insular de Mallorca i ara es presenta com a candidata de la formació. Després de quatre anys d’aprenentatge, considera que el seu equip està preparat per afrontar una nova legislatura que els permeti “aprofundir en els canvis que hem desenvolupat”. A més, defensa que la construcció de l’autopista de Llucmajor-Campos no representa la política de carreteres del Consell, però tampoc la de mobilitat i protecció del territori.

Quin balanç feis d’aquests anys de legislatura?

Molt positiu. Evidentment ens hauria agradat fer més coses i estirar cap a les nostres propostes, però estam contents amb el treball realitzat. Els acords de governabilitat que vàrem pactar amb MÉS i el PSIB estan pràcticament desenvolupats en la seva totalitat i s’ha avançat en tots els objectius marcats en un principi. La institució, després d’una legislatura governada pel PP, la vàrem trobar abandonada. A més de revertir aquesta situació, s’han assumit noves competències i hem fet tot allò a què ens vàrem comprometre.

Quines responsabilitats falten per transferir al Consell?

Gestionar la mobilitat és clau per poder desenvolupar projectes integrats i coordinats amb l’actual departament de carreteres. Per això, esperam que a principis de la pròxima legislatura es pugui dur a terme. La resta d’illes ja les tenen transferides i l’Estatut d’Autonomia ho preveu així.

Com haurien estat aquests quatre anys sense Podem a la institució?

Tal vegada hauria estat semblant als darrers Pactes de Progrés que hi ha hagut, però crec que hem fet les coses de manera diferent i hem aportat un punt de vista nou. L’exercici de transparència i replantejar els problemes per cercar altres solucions ha estat important.

Què ofereix la vostra formació que us diferenciï de MÉS i PSIB?

El nostre projecte és profundament feminista, ecologista i social. Enfocam la política des de qualsevol altra administració sota aquests principis. Les mesures que s’han aplicat en l’àrea de menors, que hem gestionat nosaltres, s’han fet d’una manera més innovadora i fins ara no s’hi havien fet mai. Hi ha altres partits que poden dur propostes similars a la nostra formació, però no tenen una voluntat real de posar-les en pràctica. No ens poden acusar de no haver fet els deures.

Us penediu d’alguna cosa?

A principis de la legislatura, quan negociàvem el Pacte, no teníem un coneixement tan profund dels racons d’aquesta institució com altres partits i tal vegada podríem haver fet més pressió. Així i tot, crec que hem estirat la corda cap al nostre costat pràcticament en tots els temes que s’han posat damunt la taula. Sense Podem al Consell, les coses haurien estat molt diferents.

Miquel Ensenyat va assegurar a l’ARA Balears que l’autopista de Llucmajor-Campos li va llevar la son. Què opinau de l’assumpte més polèmic de la institució?

Era una actuació que s’havia de fer, era un dels trams més perillosos de Mallorca. Als acords de governabilitat ho vàrem signar i la nostra assemblea ho va ratificar. Vuit quilòmetres de carretera no defineixen la política del Consell, però tampoc la de mobilitat ni la de protecció del territori, perquè hem fet moltes altres coses. Per primera vegada, l’Agència de Defensa del Territori, de manera seriosa i sistemàtica, ha arribat a fer la seva feina.

Quina serà la línia de futur a seguir a l’hora de relacionar-vos amb altres partits?

La cultura dels pactes, tan normalitzada arreu d’Europa, és una realitat que no s’esvairà. Podem celebrar amb èxit que el bipartidisme s’ha superat. Per la nostra banda, negociarem de la millor manera possible per tirar endavant una altra vegada un Pacte de Progrés. Crec que aquesta fórmula es podrà aplicar tant en ajuntaments com consells insulars i al mateix Govern.

Com es traduirà el desgast del partit, tant en l’àmbit polític com insular, per afrontar les eleccions?

Als grans partits sempre hi ha divergències, sobretot a Podem, on tenim debats interns a les primàries i assemblees. En el nostre cas hi ha uns processos interns molt transparents que valoram positivament, però que també ens duen a moments en què els mitjans poden destacar aquestes situacions. Tot i això, en les darreres primàries que vàrem fer a les Balears, consider que vàrem sortir amb una línia molt clara i amb la intenció d’entrar a les institucions per millorar la vida de la gent. Del que estic segura és que no s’han d’amagar les crítiques internes com fa el PP, a qui se li escapen tots cap a Vox.

Com us afectarà l’avançament electoral?

Malgrat que no fossin els pressupostos que hauríem proposat en cas de governar l’Estat i considerant que s’havien de millorar molt pel que fa al tractament que donaven a les Illes, eren els pressupostos més socials que ha tingut aquest estat en tota la seva història democràtica. En el moment que no es varen aprovar, no tenia sentit continuar amb el govern actual. Nosaltres ja havíem fet les primàries i estàvem fent feina. Sortim amb ganes i volent guanyar.

stats