El Congrés comença a desmantellar l’obra del PP
Obre via per paralitzar la llei Wert i insta a derogar la ‘llei mordassa’ i la cadena perpètua
MadridL’atzucac polític en la formació de govern a l’Estat no ha impedit al Congrés començar a treballar per desmantellar l’obra legislativa del PP. Sense majoria absoluta a la cambra, Mariano Rajoy veu des de la Moncloa -ahir que hi havia ple no va trepitjar l’hemicicle- com PSOE, Podem i Ciutadans (C’s), més els grups independentistes, sumen forces per esborrar les reformes més polèmiques de l’anterior legislatura. Les negociacions per a la investidura corren en aquest punt per un viarany diferent del de la tramitació parlamentària. Ahir el Congrés va fer en aquest sentit un triple gest endavant. Primer, va acordar iniciar els tràmits per paralitzar el calendari d’implantació de la Lomce, també coneguda com a llei Wert. Segon, va instar el govern espanyol a derogar la llei de seguretat ciutadana -o llei mordassa - per tornar a la reforma socialista del 1992. I tercer, també va instar a “derogar de manera immediata” la presó permanent revisable del Codi Penal.
En els tres casos, el PP va veure com es convertia en l’únic partit que votava en contra de les iniciatives. En el cas de la llei Wert, Podem, així com ERC i Democràcia i Llibertat (DL), van votar a favor de la mesura presentada pels socialistes. Ciutadans, en canvi, va decidir abstenir-se, tot i incloure a l’acord amb els socialistes la paralització del calendari de la Lomce. El PSOE va voler treure ferro a aquest assumpte i va reclamar “desdramatitzar” la divergència en les votacions. “Aquestes coses passaran. El més important és compartir un projecte comú”, va dir el portaveu dels socialistes al Congrés, Antonio Hernando.
Més diferències entre PSOE i C’s
En el seu programa electoral, C’s només reclamava un gran pacte per l’educació. En les negociacions amb el PSOE, però, va accedir a pactar qüestions sobre la Lomce. Ahir va aferrar-se al fet que la proposició de llei dels socialistes es va presentar abans que Pedro Sánchez i Albert Rivera segellessin l’acord. La defensa d’aquesta mesura, però, va deixar en blanc més d’un moment el diputat català Toni Roldán. Tenia problemes per argumentar la seva posició. Podem va aprofitar-ho per enviar un missatge al líder socialista. “És molt revelador, en un acord progressista C’s es podria abstenir”, va expressar el líder de Podem, Pablo Iglesias, en sintonia amb el que havia dit la diputada Ione Belarre, que al migdia s’havia concentrat a la porta del Congrés amb sindicats.
El sí de Podem és “crític”. Igual que el d’ERC i el de DL. Els tres partits consideren que s’ha d’anar més enllà i derogar tot el text de la llei Wert. Per això presentaran esmenes durant la tramitació per donar-li més profunditat. Però, en el capítol dels gestos, per a Iglesias el missatge és potent: en una de les primeres iniciatives socials del mandat, tots els partits de l’arc a l’esquerra, més les formacions independentistes, van votar de bracet, mentre que C’s s’abstenia. Aquest és el model que proposa el líder de Podem per investir Pedro Sánchez.
El buit del PP al Congrés és cada dia més gran. Ahir Rajoy va intentar rellançar el paper del seu grup parlamentari amb la inauguració d’una web pròpia. Durant l’anterior legislatura el seu paper havia quedat anul·lat, amb el govern espanyol exercint d’únic portaveu des del consell de ministres i amb els seus diputats aplicant el corró de la majoria absoluta. Els populars també estan contra les cordes pel que fa el control de l’executiu. El president espanyol en funcions compareixerà avui a la cambra per donar explicacions dels últims Consells Europeus sobre refugiats. Però la Moncloa es nega a permetre la compareixença dels ministres per ser interrogats. La segona plantada ahir va ser la de la ministra de Foment, Ana Pastor. Aquesta tarda tots els grups menys el PP aprovaran portar la guerra institucional al Constitucional.