El Consell i els ajuntaments de Menorca demanen a Madrid utilitzar romanents de superàvit immobilitzats
Les institucions també reforçaran els serveis socials
MaóEl Consell i els ajuntaments de Menorca han elaborat un document conjunt en el qual reivindiquen a l’estat espanyol poder utilitzar els romanents de superàvit acumulats en anys anteriors i bloquejats per la Llei Montoro per fer front a les noves necessitats que ha causat la crisi sanitària del coronavirus. S'afegeixen, així, a la reivindicació que ja va fer la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears. Consideren que aquestes quantitats contribuirien a impulsar polítiques que podrien pal·liar les conseqüències socials i econòmiques que es presentaran en els pròxims mesos.
Els responsables municipals han aprofitat el document per traslladar a Madrid la importància dels ajuntaments com a administracions més pròximes a la ciutadania pel fet de ser els primers que atenen les necessitats bàsiques en diversos àmbits. En aquest sentit, per respondre a les demandes de la població el document afirma que calen actuacions concretes per a les famílies i els sectors més perjudicats, motiu pel qual entenen que el romanent de tresoreria és essencial. Per exemple, en el cas de l’Ajuntament de Maó aquest possibilitaria recuperar 8,1 milions d’euros des de l’any 2016.
D’aquesta manera, han consensuat diferents mesures fiscals, com l’ajornament dels terminis de pagament d’impostos, l’exempció de pagament de taxes per a serveis no prestats i la possibilitat de fraccionar els rebuts. Destaquen la importància d’agilitzar els pagaments a proveïdors, així com les certificacions d’obres i altres aportacions econòmiques periòdiques com les aportacions a empreses que gestionen els principals contractes per a serveis bàsics als municipis. En l’àmbit turístic, més enllà de la promoció exterior que fa el Consell, els consistoris aposten per impulsar el turisme interior, regional i amb l’estat espanyol per mitigar l’efecte negatiu d’aquesta crisi en la temporada actual.
Pel que fa al teixit comercial, es crearan unes línies d’ajut directes a petits comerços que no gaudeixen d’altres subvencions. Consideren que és la millor manera d’arribar als afectats, sempre d’acord amb les patronals del sector, i es tractaria d’ajudes per a aquelles activitats que varen haver de tancar el 15 de març i que continuen sense obrir. En paral·lel, elaboraran plans d’impuls de comerç sostenible, digital i de proximitat, mantenint les inversions municipals per garantir l’estabilitat en la construcció.
Finalment, s'incrementaran les partides per a ajuts socials d’emergència, de manera que les famílies puguin cobrir les seves necessitats bàsiques, com el pagament de lloguers o subministraments. Augmentaran les partides ja existents, per arribar al previsible increment de peticions dels serveis municipals. Per últim, exigiran al govern de l’estat espanyol poder disposar dels romanents acumulats d’anys anteriors per fer front a les noves necessitats i a la situació econòmica que es derivarà de la crisi sanitària els pròxims anys.