ENTREVISTA

Jaume Far Jiménez: “Necesitarem un pressupost d’uns dos milions i mig d’euros”

Jaume Far Jiménez: “Necesitarem un pressupost d’uns dos milions i mig d’euros”
Sabrina Vidal
20/01/2018
5 min

PalmaJaume Far Jiménez (Palma, 1971) és funcionari del cos d’interventors i auditors de l’Estat en excedència i membre actiu del cos d’inspectors d’Hisenda, en què va coincidir, entre d’altres, amb Raül Burillo. “Va ser l’època més fructífera”, recorda. “Va crear una Unitat de Suport a la Fiscalia, perquè es destaparen tants casos de corrupció que hi va destinar un grup d’inspectors en exclusiva”. Aquesta setmana, el Parlament l’ha nomenat director de la nova Oficina Anticorrupció.

Vàreu clausurar el vostre discurs de presa de possessió advertint que tothom està condemnat a corrompre’s, vós inclòs?

Totes les persones És part de la naturalesa humana. Aquesta va ser una reflexió final que vaig extreure d’un llibre escrit pel jutge Baltasar Garzón, que es titula El fango i té molta relació amb l’àmbit de prevenció de l’Oficina Anticorrupció. Partim del supòsit que tothom compleix les normes, però hi pot haver un determinat moment laboral o personal que pot donar lloc a cometre algun tipus de frau.

Això justifica que tingueu un sou tan alt (de 95.000 euros anuals)?

No em correspon a mi dir si el meu sou és alt o baix. Hi ha una estructura salarial i el meu no és l’únic que supera el de la presidenta del Govern o dels consellers. Varen contactar amb mi per dirigir un projecte tècnic a canvi d’una contraprestació, i si és alta o és baixa ho han de valorar uns altres.

Us han criticat perquè consideren que us falta experiència jurídica.

Som llicenciat en Ciències Empresarials, és cert, però tota la meva experiència ha estat fent feina amb normativa, amb lleis tributàries i lleis pressupostàries. Tenir estudis jurídics dona bagatge, però també és important l’experiència laboral.

Heu dit que voleu incorporar 15 persones a treballar a l’Oficina. Amb quin perfil?

Vull que sigui un perfil del màxim nivell. No és una oficina que es crea per fer processos d’oposició, perquè hi entri gent que se sap una normativa. Necessitam gent que tingui experiència, que conegui amb profunditat com es gasten els doblers públics i que coneguin les lleis de contractació, pressuposts i subvencions. M’agradaria que aquesta gent s’hi pugui incorporar com més aviat millor, però amb els pressupostos d’enguany, de 500.000 euros, serà difícil. Per això, és possible que hi entri gent de manera escalonada. Volem fer un concurs de trasllats entre el personal funcionari.

Quan l’Oficina Anticorrupció funcioni a ple rendiment, quin pressupost us agradaria tenir?

No m’atrevesc a dir una quantitat exacta, perquè depèn de si hem de pagar lloguer o no, de si podem disposar de sistemes informàtics que utilitzin altres organismes o no... Depèn.

I, tenint en compte els sous, podeu fer una estimació? Perquè si creau una Oficina hauria d’estar ben dotada econòmicament.

Hem de ser austers, som un fanàtic de l’austeritat en la despesa pública. Hem d’aconseguir els millors resultats, però no podem crear un monstre. Dos milions o dos milions i mig d’euros, no us ho sabria dir.

Després de l’activació de diferents mecanismes de transparència i la revolució mediàtica dels judicis per corrupció, no creis que la gent va més alerta?

De cada vegada més. Ara s’ha modificat la normativa de contractació, que entrarà en vigor dia 9 de març, i està molt enfocada a prevenir la corrupció. Però hi pot haver, com hi ha en l’àmbit tributari, gent que a força d’articular procediments sofisticats de frau aconsegueixi endur-se doblers públics. És cert que els darrers anys hi ha hagut molts judicis per corrupció, però si es donen és perquè hi ha hagut una denúncia prèvia, i ens hauríem de preguntar qui l’ha feta.

Deveu estar d’acord que la corrupció ara es persegueix molt més que no fa vint anys.

Sí. En l’àmbit de la corrupció succeeix el mateix que en l’àmbit tributari. El frau fiscal no es pot quantificar perquè, precisament, està ocult. Les actuacions corruptes no es coneixen fins que no es posen de manifest.

Dèieu que volíeu obtenir resultats enguany mateix. De quin tipus?

No sé si arribarem a tenir resultats pel que fa a la prevenció perquè posarem el focus a fer informes d’assessorament quan se’ns soliciti per aprovar una normativa nova i volem fer formació, bàsicament, per als empleats públics. M’agradaria poder haver denunciat algun cas davant la Fiscalia, encara que fos a partir d’una denúncia perquè si no seria frustrant.

Llavors, creis que avui dia hi pot haver corrupció no investigada?

Sí, tot i que no en tenim cap sospita.

A la vostra agenda hi ha el cas Contractes, que implica membres de MÉS o les subvencions electorals del PP del 2007?

De moment no, perquè ja està en mans de la Fiscalia i judicialitzat. La nostra llei prohibeix continuar investigant un cas que ja està en mans de la justícia, tot i que els podem donar una mà si ens ho demanen.

Hi ha oficines similars a Catalunya i a València, en coneixeu el funcionament i els resultats?

Conec el funcionament de la de Catalunya, és la més antiga (2009). Una de les primeres reunions que farem serà amb el seu director. Volem establir mecanismes de col·laboració entre les tres oficines per aprofitar les bones pràctiques i no repetir els errors comesos.

Pels mecanismes de treball anunciades, pareix que imaginau una Oficina de vanguàrda.

És el que m’agradaria, per això el pressupost que puguem aconseguir ens permetrà fer inversions tecnològiques avançades. En qualsevol cas, també vigilarem les eines que sorgeixen a altres comunitats.

Desenvolupau una mica les tècniques que voleu utilitzar.

La detecció del frau o la corrupció en l’àmbit del sector públic depèn de les fonts d’informació, que són múltiples i variades, algunes de les quals són molt evidents, com les plataformes de contractació o la demanda d’informació dels comptes públics o de contractes, però no tenim accés als comptes bancaris. Haurem d’establir mecanismes o convenis amb el Registre Mercantil de la Propietat. També hi ha molta informació a les xarxes socials, la informació no estructurada, que si es treballa bé pot donar molt bons resultats.

Com us ajudat l’experiència com inspector d’Hisenda?

Estava enfocada a temes recaptatoris, amb investigacions patrimonials. En molts de casos hem investigat on guarda els doblers una persona que pareix que no té res. A més, hi ha actuacions d’embargament sobre béns patrimonials. He identificat comptes, sous, cotxes... Ara es tractarà de trobar doblers que desapareixen.

Creis, com s’ha dit, que el fet d’ubicar l’Oficina dins el Parlament, pot coartar als denunciants?

La meva idea és utilitzar les noves tecnologies per crear un formulari que permeti fer denúncies anònimes. És una alternativa.

Preveis que hi pugui haver moltes denúncies falses?

Sí, haurem de regular en el funcionament intern quins casos seran prioritaris i quins s’arxivaran.

A la vostra tasca hi haurà una presumpció d’innocència?

Sempre. La importància de la protecció del denunciat i del denunciant serà la mateixa. Seria molt injust que de l’Oficina sortissin noms d’investigats. Serem estrictes amb les filtracions.

La posada en marxa d’aquesta oficina acabarà amb la corrupció a les administracions de Balears?

Des que existeix l’Agència Tributària s’ha acabat el frau fiscal? Aquest és el repte, però...

stats