La consulta per la república a Artà, vetada per anticonstitucional
La Junta Electoral també apel·la a l’article 50 de la LOREG
PalmaLa Junta Electoral de la zona de Manacor ha prohibit la consulta popular sobre monarquia o república que s’havia de dur a terme a Artà el pròxim 7 d’abril, després de rebre una instància formulada per la secretària municipal d’aquest municipi. Els arguments esgrimits per aquest organisme són que la consulta popular, que té caràcter simbòlic, suposa “una infracció de la Constitució, que exclou la república com a forma de govern”, i de “l’article 50 de la Llei electoral (LOREG)”. L’acord de la Junta, que data del 12 de març, assenyala que “no es poden admetre sol·licituds de consulta en què l’opció a triar sigui contrària a l’ordenament jurídic” i recorda que “la forma política de l’estat espanyol és la monarquia parlamentària”.
Per aquests motius, la Junta Electoral va determinar que “no és pertinent estimar la sol·licitud formulada per l’OCB Artà, Alternativa per Artà i Unió d’Independents d’Artà”, les tres entitats convocants. El document està signat per la seva presidenta, Ana Salmerón.
“La Junta s’ha extralimitat en les seves funcions, perquè els assumptes que afecten la Constitució no són de la seva competència, sinó del Tribunal Constitucional”, va explicar ahir a l’ARA Balears Aina Comas, d’Alternativa per Artà. “A més, s’atorga a la consulta una naturalesa que ni tan sols nosaltres li donam, perquè és simbòlica, no vinculant i es du a terme sense cens”, afegí Comas. La finalitat d’aquest referèndum consistia a “posar damunt la taula el tema del model d’Estat”. “És una eina de sensibilització”, digué.
A més, aquesta prohibició genera interrogants al voltant dels “partits que porten la república en el seu programa electoral o fins i tot en el nom”, apuntà Comas. “El règim està nerviós i això genera inseguretat jurídica”, sentencià.
Quant a l’article 50 de la Llei electoral, aquest precepte estableix limitacions als “poders públics”, no a entitats com les convocants de la consulta popular. “La consulta no ha estat convocada per cap institució i no es fa amb doblers públics”, subratllà Comas.
Aquesta opinió va ser compartida pel president de l’OCB, Josep de Luis, que insistí en el fet que les limitacions de la Llei electoral afecten els poders públics. “Falta documentació, perquè el raonament ha de ser més ampli”, indicà. “Aquestes prohibicions són més fruit d’una encalentida ideològica que d’un raonament ideològic”, continuà el president de l’OCB, que també assegurà que l’entitat es mantindrà “al costat dels valors democràtics”.
“La llibertat d’expressió i la difusió de les pròpies idees són dos pilars de la democràcia”, afirmà. A més, De Luis recordà que aquestes consultes “estaven programades abans de la convocatòria de les eleccions” del 28 d’abril. “Com poden afectar la campanya electoral? S’hi presenta el Borbó?”, es demanà.
Vet també a Valldemossa
Valldemossa era un altre dels municipis que tenia previst fer una consulta popular sobre el model d’Estat, en aquest cas el 31 de març. Però la Junta Electoral de Palma prohibí el referèndum, com també una taula rodona que s’havia de dur a terme un dia abans. En aquest cas, es va apel·lar al segon apartat de l’article 53 de la Llei electoral, que prohibeix “la realització de publicitat o propaganda electoral mitjançant cartells, suports comercials o insercions en premsa, ràdio o altres mitjans digitals”. “Quan no els agrada una cosa, forcen la màquina per criminalitzar-la”, apuntà De Luis.
De moment, la Junta Electoral no ha prohibit les consultes previstes en altres municipis mallorquins els dies 6 i 7 d’abril. Els referèndums es mantenen a Esporles, Llubí, Pollença, Porreres, Santa Margalida i Sencelles.