Yllanes redueix el debat del plus per l'habitatge a una qüestió de "forasters" contra "mallorquins"
El vicepresident del Govern assegura que la indemnització de 22.000 euros per als alts càrrecs que tenen una residència fora de Mallorca "no és exagerada"
PalmaEl vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, ha deixat anar, en declaracions a IB3 Ràdio, que tenia com a cert que "el debat entre forasters i mallorquins estava superat". Ha fet aquestes declaracions aquest dijous al matí arran de la polèmica pels alts càrrecs del seu partit, Podem, que cobren una indemnització de 22.000 euros per tenir la residència a fora de les Balears tot i treballar-hi, i de l'esmena de MÉS que pretén treure aquest plus per als residents de fora de les Balears.
Yllanes ha afrontat la polèmica com si fos un debat de "forasters" contra "mallorquins", quan, en realitat, l'ajuda, que consta a l'article 16 de la Llei de pressuposts, es va plantejar d'entrada com una via per assegurar que els alts càrrecs de Menorca, Eivissa i Formentera, que han de treballar a Mallorca, ho puguin fer en igualtat de condicions. O sigui, d'entrada era una mesura per fer més fàcil que illencs no mallorquins es poguessin desplaçar a l'illa gran per treballar al Govern. Va ser el 2011 quan el llavors president, Biel Company, va modificar l'article per afegir que també cobrassin aquesta indemnització els alts càrrecs de fora de les Balears.
En aquests moments hi ha 15 alts càrrecs, segons IB3 Notícies, que cobren aquest plus anual per tenir la residència fora de Mallorca. D'aquests 15, 6 són alts càrrecs de Podem. L'esmena de MÉS per Mallorca i Més per Menorca pretén recuperar el sentit original d'aquesta indemnització i, tot i que ha estat rebutjada en comissió amb els vots en contra del PSOE i Podem, es debatrà al ple del Parlament. Amb tot, és difícil que l'esmena prosperi. El PSOE i Podem, previsiblement, hi tornaran a votar en contra, i el PP ja l'ha criticada.
El PP, contra l'esmena
El diputat del PP Menorca, Juan Manuel Lafuente, ha qualificat l'esmena "d’injusta i absurda". "Sembla que quan els càrrecs són d’un altre, el complement no té sentit. Si vens d’Astúries, no hi tens dret, però si ho fas de Menorca, pensen el contrari", ha recriminat el dirigent popular. El diputat ha recordat que els menorquinistes varen aprovar el pressupost del 2019, que preveien una partida per pagar el complement. “Els varen aprovar sense miraments i ara ho faran amb els de 2020. És una incongruència total i absoluta”, ha assenyalat.
Yllanes ha justificat aquest dijous el complement i ha defensat que la quantitat de l'ajuda "no és exagerada". A més, ha dit que aquesta polèmica és "estèril". Per la seva banda, Alejandro López, portaveu de Podem, ha assegurat que "no es pot discriminar els espanyols depenent d'on visquin" i ha dit que tampoc entén la polèmica "quan és una cosa que està legalment regulada des de fa temps". Aquesta ajuda, assegura, "fa que gent que no tenia pensat venir a treballar a les Balears pugui venir i aportar-hi tota la seva experiència".
Pep Castells, diputat de Més per Menorca, ha assegurat al programa Al Dia IB3 que aquesta ajuda no és recíproca perquè "no hi ha cap comunitat on es pagui a un illenc per anar-hi a treballar". Ha insistit que aquesta esmena no va contra ningú, sinó que és un tema de "racionalitat".