Tribunals
Política05/09/2022

El saldo del cas Peatge: 110.000 euros per haver-ne desviat més de 40 milions

Un acord 'in extremis' deixa fora de la causa Antoni Pascual i altres 8 acusats: només quatre han estat condemnats i cap anirà a la presó

PalmaDesprés de passar més de deu anys obert, el cas Peatge ha quedat liquidat amb un acord in extremis entre el Consell de Mallorca i l'empresa concessionària. El judici estava previst que arrancàs aquest dilluns als jutjats de la Gerreria de Palma amb 13 acusats, però abans d'iniciar la vista oral les parts han signat un escrit en què les acusacions –el Consell i la Fiscalia– han absolt nou dels processats i han pactat rebaixes de penes per a la resta, acompanyades de multes econòmiques. Així, els 41,9 milions d'euros que la Fiscalia Anticorrupció sostenia que s'havien desviat quedaran saldats amb el pagament de 110.000 euros.

Cargando
No hay anuncios

Un dels principals processats era l’únic membre de la cúpula directiva d'Unió Mallorquina de l'època de Maria Antònia Munar que havia aconseguit esquivar la banqueta dels acusats, Antoni Pascual. Fins a aquest dilluns. Avui matí s'hi ha assegut per primera vegada, però per poc temps i sense haver de declarar, perquè l'acord signat entre les parts retira l'acusació contra Pascual i quatre processats més: el gerent de la UTE, Jaime Mascaró; l'excap de les obres, Jerónimo Gutierrez; la propietària d'un terreny de Búger Mónica Florit, i un treballador de la UTE, Carlos Calafat.

El Tribunal del Jurat havia de decidir si l’exconseller de Carreteres va participar, tal com sosté la Fiscalia Anticorrupció, en el desviament de fons públics de fins a 41,9 milions d’euros en l’ampliació de la carretera de Palma a Manacor, amb la intervenció també de l’aleshores director insular de Carreteres, Gonzalo Aguiar; el director d’obra, Luis Orejudo, i el zelador d’aquest projecte, Gabriel Mestre, a banda de nou persones més vinculades a les empreses participants.

Cargando
No hay anuncios

Contenciosos multimilionaris contra el Consell

Així, en el document, la concessionària –Pamasa– es compromet a retirar els contenciosos administratius contra el Consell, per valor d'entre 350 i 400 milions d'euros. Atès que el procediment s'ha allargat durant gairebé dues dècades –els fets es remunten al 2005 i la causa es va obrir el 2009–, s'ha apreciat una atenuant de dilació extraordinària i indeguda per rebaixar les penes d'alguns dels processats.

Cargando
No hay anuncios

A banda de Pascual, queden exculpats el responsable de la societat concessionària de Pamasa, el responsable de l'obra, la propietària d'una finca –considerada col·laboradora de la trama– i el responsable de seguretat i salut de la UTE encarregada de les obres. Per altra banda, els tres afectats pels fets que es consideren prescrits són tres particulars que també eren investigats. Es tracta de Pedro Miguel Riera, Sebastián Cloquell i Guillermo Gari.

Cargando
No hay anuncios

Quatre anys i mig de presó en total

Pel que fa a la resta de processats, han acceptat penes que en total sumen quatre anys i mig de presó per tres delictes de suborn passiu, un delicte continuat de suborn passiu i tres delictes de frau a l'administració. Concretament, han assumit aquests delictes l'exdirector insular de Carreteres, Gonzalo Aguiar; el director d'obra del Consell, Francisco Orejudo; el responsable de la UTE, José Javier Navarro, i el vigilant de l'obra per part del Consell, Gabriel Mestre.

Cargando
No hay anuncios

No obstant això, aquestes penes individuals no comporten cap compliment efectiu de presó, atès que la pena més elevada és la de Navarro, qui ha acceptat un any i nou mesos de presó per suborn passiu i frau a l'administració. A més, han acordat el pagament de multes que sumen 70.000 euros i el decomís (confiscar) de 40.000 euros. Aquestes penes inclouen condemnes d'inhabilitació per a l'ocupació pública, la qual cosa afecta només un únic funcionari que encara estava en actiu.