L'Advocacia de l'Estat, disposada a permetre que Junqueras pugui anar a recollir l'acta d'eurodiputat al Congrés

Tot i contradir la Fiscalia, creu que és la JEC la que ha de decidir si se'l suspèn o no del càrrec

L'Advocacia de l'Estat, a favor que Junqueras pugui anar al Congrés a recollir l'acta d'eurodiputat
Ara
12/06/2019
2 min

BarcelonaEn aquesta ocasió, l'Advocacia de l'Estat s'ha posicionat del costat d'Oriol Junqueras i es mostra a favor que el líder d'ERC pugui sortir de la presó dilluns vinent per anar a recollir l'acta d'eurodiputat. L'opinió de l'Advocacia, però, contradiu la versió de la Fiscalia, que s'oposa a permetre que Junqueras pugui anar al Congrés de Diputats per jurar o prometre la Constitució i així obtenir l'acta de diputat que l'avalaria com a representant al Parlament Europeu.

Malgrat que considera que ha de ser la Junta Electoral Central (JEC) la que finalment prengui la decisió, l'Advocacia ha traslladat a aquest mateix òrgan electoral un escrit en què li demana efectuar el trasllat de Junqueras a la cambra baixa seguint els paràmetres de custòdia que ja van adoptar-se els dies 20 i 21 de maig amb la resta de presos polítics i diputats electes el 28-A per a la constitució de la 13a legislatura al Congrés de Diputats i el Senat.

L'Advocacia reitera que és la JEC la responsable de valorar si l'hipotètic trasllat compleix o no amb els requisits legals i si podria afectar els marges establerts en l'article 384 bis de la llei d'enjudiciament criminal. En qualsevol cas, al document se sol·licita l'enviament de la interlocutòria de conclusió del sumari de la causa del Procés, així com la comunicació de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, per la qual se suspenia Oriol Junqueras i la resta de diputats espanyols electes i actualment jutjats al Tribunal Suprem.

En aquest sentit, l'Advocacia recorda que un cop s'ha jurat o promès la Constitució és necessari presentar una declaració escrita sobre la suposada incompatibilitat amb l'exercici d'eurodiputat, tal com estableix el reglament del Parlament Europeu. El mateix text, però, és el que determina que és la JEC i no l'Eurocambra la que té la potestat "per valorar el compliment dels requisits establerts pel dret intern" que puguin afectar els candidats electes.

D'altra banda, l'escrit també recorda que la immunitat parlamentària dels eurodiputats electes depèn del dret de cada estat membre. "La possible extensió dels privilegis o immunitats que pugui invocar el sol·licitant vindrà determinada per l'extensió que reconegui el dret espanyol", adverteix.

stats