Vox
Política 30/08/2024

Agustín Buades abandona el grup parlamentari de Vox: "Votaré en contra de la destitució de Le Senne"

El diputat se'n va pel seu desacord amb la decisió de la direcció de Madrid de rompre els pactes amb el PP pel repartiment dels MENA

ARA Balears
3 min
El diputat de Vox, Agustín Buades

PalmaEl diputat Agustín Buades abandonarà aquest divendres el grup parlamentari Vox, però continuarà com a diputat no adscrit i no deixarà el partit. "És una decisió meva personal, que està presa des de la tranquil·litat, la cohesió i la consciència i sent coherent amb la trajectòria de la meva vida", ha defensat. El diputat ha dit que abandona Vox pel seu desacord amb la decisió de Madrid, anunciada al mes de juliol i que suposava el trencament de tots els acords de govern amb el PP arreu d'Espanya per la decisió dels populars d'acceptar el repartiment dels MENA entre les comunitats. Per altra banda, ha assegurat que votarà a favor que Gabriel Le Senne mantingui la presidència en el ple de remoció de dimarts que ve. Esqueixar la foto d'Aurora Picornell "va ser una actuació desafortunada, però votaré en contra que el destitueixin". "No hauria d'haver tocat mai l'ordinador de les diputades, però en cap moment el que va fer va ser un delicte d'odi", ha argumentat.

Cal recordar que Buades, juntament amb Idoia Ribas, Sergio Rodríguez, Manuela Cañadas i María José Verdú, era un dels cinc diputats díscols de la formació d'extrema dreta que el passat mes de gener expulsaren el president del Parlament, Gabriel Le Senne, i la diputada Patricia de las Heras del grup parlamentari. Aquest fet provocà la reacció de la direcció estatal de Vox que carregà contra els cinc diputats rebels. De fet, arran d'aquest malestar amb la direcció estatal, els diputats Idoia Ribas, Sergio Rodríguez i el mateix Agustín Buades crearen una nova entitat anomenada Avanza en Libertad.

Ara bé, més enllà d'aquest vot a favor de mantenir Le Senne, ha tirat un dard al grup parlamentari. "El president del Parlament no ha de ser Vox. Hi havia un pacte de governabilitat amb el PP que incloïa 110 punts programàtics i la presidència. Però aquest acord l'ha trencat Madrid de manera unilateral perquè no està d'acord amb un punt que no es preveia a l'acord", ha dit Buades, amb relació al tema migratori. "Quin interès hi ha a mantenir la butaca?", s'ha demanat.

Crítiques a les dues direccions

El diputat ha exposat que "sense donar una sola explicació i sense consultar-nos-ho, des de Madrid es va decidir trencar el pacte amb el PP, no hi puc estar d'acord". "Quina força té Vox ara mateix? Havent-se trencat el pacte no tenim res a fer", ha lamentat. "Jo estava negociant amb diverses conselleries lleis importants, però quina força tenc ara?", ha afegit. En la mateixa línia, ha lamentat que la direcció del grup parlamentari, en mans ara de Manuela Cañadas, no va saber defensar els interessos de Vox Balears davant Madrid. Pel que fa a la seva relació amb el diputat de l'Estat Jorge Campos ha dit que fa mesos que no parla amb ell. El diputat ha apuntat que si rompre el pacte "servís per millorar el tema de la immigració, ho entendria". "Però rompre el pacte perquè tot continuï igual i perdre l'oportunitat de millorar la vida dels ciutadans de les Illes?", ha remarcat.

Ara per ara, Buades té previst mantenir la seva militància a Vox. "Una altra cosa és que Vox em vulgui", ha dit. "Vox és el meu partit, són les meves idees en defensa d'Espanya, la família i la vida, que és el que jo he defensat tota la vida". El diputat ha dit que hi continua per respecte als votants: "Em dec als 62.000 ciutadans que ens varen demanar canviar les polítiques de l'esquerra", ha explicat. En ser demanat sobre si hi haurà més diputats que seguiran el seu camí, ha assenyalat que ell només pot parlar per ell: "No som la consciència d'Idoia Ribas ni de Sergio Rodríguez", ha dit.

stats