La crònica

Així ha fugit del Congrés el cap de premsa d'Alvise Pérez per una (falsa) ordre de detenció

Una inexistent ordre de detenció contra Vito Quiles, el polèmic agitador d'ultradreta acreditat amb EDA TV, revoluciona la cambra baixa

Madrid“Una jutgessa ordena la detenció de Vito Quiles, cap de premsa d’Alvise Pérez”. Aquesta notícia d'El País, publicada aquest dimecres a les 10.34 h, ha sorprès el seu protagonista esmorzant a la cafeteria del Congrés dels Diputats, on està acreditat com a redactor del canal d'ultradreta EDA TV. El que ha passat a continuació podrien ser les preses falses d'una pel·lícula titulada Atrapa'm si pots o El fugitiu. Sense pagar la consumició, Quiles s'ha aixecat, s'ha posat a parlar per telèfon visiblement nerviós i ha abandonat la cambra baixa. "Sense córrer, però caminant de pressa", explicava poc després un fotògraf que ho ha presenciat tot. Un grup de treballadors gràfics, que també deuen haver deixat algun cafè o pintxo de truita a mig acabar, l'han empaitat i han pogut immortalitzar una imatge que trigarà a ser oblidada pels que trepitgen setmanalment l'espai que travessa la zona de premsa de la cambra espanyola.

Cargando
No hay anuncios

Finalment, les presses del número 57 de la candidatura S'ha Acabat la Festa encapçalada per Alvise Pérez, el youtuber ultra i anti-Sánchez que ha aconseguit tres eurodiputats el 9 de juny, han estat per una falsa alarma. Dues hores després, el gabinet de comunicació del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia desmentia que s'hagués dictat cap ordre de detenció contra ell. L'equip de premsa del TSJA responia a aquest diari, just després de la fugida, que no podia confirmar l'ordre de detenció perquè el jutjat d'instrucció número 18 de Sevilla, que investiga Quiles per una querella d'injúries i calumnies, només admetia haver dictat una interlocutòria que demanava localitzar-lo. Ara bé, la notícia que Quiles s'havia escapat pels pèls de la boca del llop ha volat com la pólvora encara que la direcció de comunicació del Congrés negava que la comissaria de la cambra baixa hagués rebut l'ordre de detenir-lo. Els agents de la Policia Nacional que custodien les entrades de la cambra baixa tampoc tenien cap instrucció.

"Així podria tornar tranquil·lament [Carles] Puigdemont", ironitzaven alguns pels passadissos amb la sessió de control al govern espanyol en marxa. Per un moment, l'afer Quiles ha tret protagonisme a la crisi de Sumar i a la batalla PP-PSOE. Un nombrós grup de periodistes es queixava davant els responsables de premsa del Congrés que es permeti que un membre d'una candidatura política -Vito Quiles, membre de S'ha Acabat la Festa- hi accedeixi en qualitat de periodista i faci preguntes als diputats de formacions amb qui ha rivalitzat la llista electoral de la qual ha format part. De fet, justament aquest dimecres a primera hora del matí l’Associació de Periodistes Parlamentaris ha fet un comunicat demanant que se li retiri l’acreditació per aquest motiu.

Cargando
No hay anuncios

La polèmica pel comportament de Quiles al Congrés fa temps que s'arrossega i la seva actitud de troleig i intimidació a polítics d'esquerres i independentistes, així com d'assenyalament a periodistes, genera malestar a la zona de premsa. De fet, poc abans que sortís cames ajudeu-me, l'assessor d'Alvise Pérez ha tingut una topada amb María Jesús Montero. Quan sortia de l'hemicicle, Quiles s'ha acostat a la vicepresidenta primera per preguntar-li sobre la investigació judicial contra el germà de Pedro Sánchez. "Perdoni, no m'empenyi", li ha dit Montero, que s'ha encarat a Quiles, que mirava d'avançar-se a la resta de periodistes.

Cargando
No hay anuncios

La número 2 del PSOE no li ha respost, com és habitual, i només ha comentat les qüestions que han plantejat la resta de periodistes. Aquesta actitud invasiva a les atencions als mitjans, on Quiles ja és una mena de Mocito Feliz parlamentari, era un altre motiu de queixa. La resposta de la direcció de comunicació del Congrés és que no hi pot fer res perquè negar-li l'entrada es podria considerar una vulneració de la llibertat d'informació. Al·leguen que s'hauria de reformar el reglament del Congrés i incloure-hi un règim sancionador per poder emprendre accions. Quiles ha aprofitat tots els capítols d'aquest serial per victimitzar-se a X.

Cargando
No hay anuncios

Finalment, quan estava a punt de començar una cerimònia d'homenatge i comiat a la històrica dirigent popular i expresidenta de la cambra baixa Ana Pastor, a la qual han assistit exdirigents del PP com María Dolores de Cospedal, les mateixes fonts jurídiques han transmès que ja havien aclarit què havia passat amb Quiles. Es tractava d'un "error". La resolució a la qual havia tingut accés El País amb data del 27 de maig parla de detenció en els raonaments jurídics de forma errònia, però en la part dispositiva "únicament decreta que s'esbrini on és l'investigat i no la seva detenció", al·leguen. "El tornarem a tenir aquí demà", lamentaven algunes veus sota la mirada d'un retrat de Pastor, destapat durant l'acte.

Cargando
No hay anuncios

"L'error" del jutjat de Sevilla, del qual és titular María José Moreno Díaz, ha generat sospites pel fet que Alvise Pérez, al seu canal de Telegram, ha reaccionat amb una amenaça. "Dono 24 hores a la jutgessa perquè rectifiqui la interlocutòria de detenció de Vito Quiles i digui que és un error [...]. Si no rectifica publicaré coses sobre la definició del terme suborn", ha enviat minuts després que el TSJA comuniqués l'errada. Sigui com sigui, sembla que de moment Quiles podrà tornar al Congrés sense perill de ser detingut. I, per si algú s'ho preguntava, en la fugida no ha deixat consumicions per pagar. Alguns dels que ho han presenciat tot també han vist dos companys seus d'EDA TV pagant el compte.