Immobiliari
Política03/07/2024

Així vol frenar el govern espanyol el frau amb els lloguers turístics i de temporada

Els propietaris hauran d'acreditar la causa dels contractes temporals i les comunitats de propietaris tindran blindada la capacitat de vetar pisos turístics

MadridEl govern espanyol mourà fitxa en els pròxims mesos per intentar frenar el frau amb els lloguers de temporada, un dels forats que no va tapar la llei estatal d'habitatge. L'any previ a la seva entrada en vigor, aquesta modalitat contractual va créixer un 17% a Barcelona, i va arribar a suposar el 40% dels anuncis en un dels seus barris més gentrificats, el de la Barceloneta. Alguns propietaris utilitzen aquesta via per evitar les limitacions que tindrien si optessin per fer un contracte d'arrendament d'habitatge habitual i, d'aquesta manera, treure'n un rendiment econòmic superior. "És un fenomen que està tensant el lloguer residencial i que provoca un increment de preus, igual que passa amb els allotjaments turístics", ha constatat la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, en la presentació de les conclusions del grup de treball que es va posar en marxa fa mig any per abordar aquest tipus de lloguer, tal com preveia la llei esmentada.

La pregunta que ha mirat de respondre el govern espanyol en aquest grup en què han participat administradors de finques, agents de la propietat immobiliària, cambres de la propietat urbana, el Sindicat de Llogateres, la patronal, així com CCOO i UGT, és com posar-hi fre. La proposta que ha exposat Rodríguez aquest dimecres en una roda de premsa passa per fer dues modificacions: una de reglamentària que tindrà forma de decret urgent (que està previst que estigui enllestit abans que acabi l'estiu i que només haurà de passar pel consell de ministres perquè no modificarà cap llei) i un retoc "quirúrgic" de la llei de propietat horitzontal. En aquest segon cas, per abordar la casuística dels pisos turístics, que va acompanyada de la dels temporals.

Cargando
No hay anuncios

Justificar el lloguer temporal

Els contractes de lloguer temporal hauran d'estar justificats. Segons ha explicat Rodríguez, en la regulació que desenvoluparà l'article 3 de la llei d'arrendaments urbans (LAU) s'establirà l'obligació d'acreditar per quin motiu no es fa un contracte de llarga durada. L'objectiu és que s'utilitzin els lloguers temporals "per al que realment són". És a dir, per a persones que es traslladen a un altre lloc de residència durant un període limitat per cursar estudis, per a un contracte de treball, per participar en un esdeveniment o per rebre atenció mèdica. "La causalitat determinarà la durada", ha dit Rodríguez, que no ha concretat com s'haurà de fer aquesta acreditació, ja que el decret encara s'ha de redactar.

Cargando
No hay anuncios

Registre de contractes temporals

La manera de controlar aquesta acreditació serà a través del registre d'aquests lloguers. La plataforma que el govern espanyol ja preparava per als pisos turístics, en aplicació d'un reglament de la Unió Europea que s'ha d'aplicar abans de finals del 2026, també inclourà els contractes temporals. "Cada habitatge tindrà una matrícula i podrem veure el frau. No es podrà tenir en temporal i turístic al mateix temps", ha dit la titular d'Habitatge. L'objectiu del govern espanyol és avançar un any, a finals del 2025, la seva posada en marxa. Una de les possibilitats és que aquest registre únic sigui "compatible" amb els registres autonòmics i municipals que ja estan en funcionament. Fonts del ministeri d'Habitatge, però, remarquen que aquesta possibilitat encara no és clara. Queda en dubte si la regulació del decret que aprovi el govern espanyol es podrà aplicar mentre no hi hagi aquest registre únic.

Cargando
No hay anuncios

Veto als pisos turístics

En relació amb els pisos turístics, la reforma legal que ara Rodríguez haurà de negociar amb els grups parlamentaris a la cambra baixa pretén blindar la capacitat de veto de les comunitats de veïns als pisos turístics. Segons ha precisat la ministra, el canvi convertirà el que ja era una possibilitat en cas de queixa en una obligació sistemàtica. La junta de propietaris haurà d'autoritzar tant sí com no que es puguin destinar els habitatges de l'immoble a aquesta finalitat. Un altre element que el govern espanyol no descarta canviar és la majoria per la qual s'ha d'aprovar aquesta autorització o veto (actualment és per una majoria de tres cinquens).

Cargando
No hay anuncios

Crítiques dels sindicats

El Sindicat de Llogateres, que va registrar al Congrés la setmana passada una proposta més ambiciosa per abordar la problemàtica dels contractes temporals amb el suport de Sumar, ERC, Bildu, Podem i BNG, ha criticat per "ineficaç" el plantejament del ministeri d'Habitatge. El seu portaveu estatal, Víctor Palomo, ha advertit que fer un reglament sense modificar la LAU "no desincentivarà l'ús fraudulent d'aquests contractes". "No resol la situació", ha lamentat Palomo en una atenció als mitjans després de l'última reunió del grup, celebrada abans de la roda de premsa de Rodríguez. El Sindicat de Llogateres exigia limitar aquests contractes a sis mesos i abordar també el lloguer d'habitacions. Aquesta última casuística sí que l'abordava el decret del Govern que va regular aquest tema d'urgència a finals d'abril i que va quedar en paper mullat pel no de Junts i l'abstenció del PSC.

Cargando
No hay anuncios

Justament aquest dimecres, la patronal turística Exceltur ha reclamat en un manifest un pacte d'estat per aconseguir un turisme "més sostenible i empàtic" amb la ciutadania local. El vicepresident executiu de l'organització, José Luis Zoreda, ha criticat la manca de mesures efectives contra les plataformes que ofereixen pisos de lloguer turístic il·legals i ha reclamat més control.