CANVI DE CICLE

El PP i C's es queden sols intentant frenar la llei de consultes

Els defensors de les esmenes carreguen contra el PSC per donar suport a una llei que afirmen que tan sols servirà per avançar cap a la independència

MAJORIA AMPLIADA  El Parlament va sumar més vots pel dret a decidir que el 23 de gener amb la declaració  de sobirania. El text aprovat, però, és més modest.
Roger Tugas
22/05/2013
2 min

BarcelonaEl ple del Parlament ha rebutjat aquest dimecres les esmenes a la totalitat del PP i C's a la tramitació de la llei de consultes no referendàries i participació ciutadana amb els vots de la resta de partits. Aquestes formacions han criticat que els impulsors de la llei tan sols volen convocar una consulta d'autodeterminació i han carregat especialment contra el PSC per votar en contra de les esmenes a la totalitat. "El Govern no pot usar aquesta llei per consultar sobre aspectes que escapin a les seves competències", ha denunciat el diputat del PP Santi Rodríguez, que afegeix que "democràcia sense dret no és més que populisme autàrquic". Tot i això, ha avançat que els populars participaran en la ponència de la llei per presentar "esmenes perquè no serveixi per convocar referèndums d’amagatotis".

Al seu torn, el president de C's, Albert Rivera, ha criticat que "això no va de democràcia, és una coartada". "Estan encara en l'antic règim, reivindicant identitats tribals", ha denunciat, i ha afegit: "Si l'estat espanyol no funciona és per governs com els vostres, que no presenten els pressupostos, que incompleixen el dèficit i que se salten la llei". Així mateix, el líder de Ciutadans ha apuntat també contra el PSC, que "està al costat d'ICV amb aquells que volen separar Catalunya d'Espanya". "Al final seran útils als separatistes que volen dividir i separar Catalunya de la resta d'Espanya", ha assegurat.

El diputat del PSC Ferran Pedret s'ha defensat afirmant que el seu partit no va "amb el lliri a la mà". "Podem fer una bona llei de consultes, que desenvolupi les previsions estatutàries i, per tant, una llei que desenvolupi instruments per consultar l'opinió de la ciutadania, sempre dins de l'àmbit de les competències de la Generalitat o dels ens locals", ha afirmat, i ha lamentat que "entre uns i altres aconseguiran que la llei neixi morta, n'estan fent una arma llancívola". Per això, el diputat socialista ha demanat que la llei de consultes no s'usi per convocar-ne una sobre l'autodeterminació i ha insistit a defensar el federalisme: "La nostra solució és el federalisme per resoldre l'encaix amb l'Estat i com a palanca de regeneració democràtica".

CiU, ERC, ICV i CUP defensen la convocatòria d'una consulta

La resta de formacions han defensat que la llei ha de servir per incentivar la democràcia ciutadana, però han coincidit a requerir que s'accepti la convocatòria d'una consulta sobre l'estatus de Catalunya en nom de la democràcia. "Hi ha dos grups polítics que no volen escoltar el que diu el poble, perquè insinuen que aquest poble no existeix en termes democràtics", ha lamentat el secretari d'organització de CDC, Josep Rull, i la diputada d'ERC Gemma Calvet ha reblat: "Els demanaria que abandonin la por i s'apuntin al progrés, estan aportant arguments d'involució democràtica". Així mateix, la coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, ha criticat que "a alguns els va bé que la democràcia sigui votar cada quatre anys i la resta sigui un xec en blanc". El diputat de la CUP Quim Arrufat ha calmat irònicament el PP i C's: "No pateixin, que els tribunals espanyols no els deixaran sols, no deixaran que el Parlament tiri per on vol tirar, anul·laran qualsevol iniciativa encaminada a preguntar si aquesta nació vol ser lliure".

stats