Política18/02/2021

Crítiques a la gestió d'Alejandro Fernández després de la desfeta del 14-F

El líder popular es defensa apostant per unir el constitucionalisme "entorn al PP" per superar la desfeta del 14-F

BarcelonaLluny d'intentar aixecar el cap després de la debacle de l'any 2017 i dels últims comicis electorals, el 14-F el PP es va tornar a enfonsar en l'últim lloc de la cambra catalana. Va perdre un diputat dels quatre que tenia fins ara al Parlament i va escriure el pitjor resultat de la història del partit. Aquest dimecres la formació ha celebrat el primer comitè executiu des de diumenge i les crítiques per l'estratègia seguida en la campanya i també per la gestió del partit per part de la cúpula durant els últims mesos han retronat més que mai. Ara bé, ningú ha qüestionat la figura d'Alejandro Fernández com a candidat perquè se'l continua veient com el millor que podria tenir el partit.

Amb tot, segons diverses fonts consultades, membres de l'executiva han retret al líder conservador la manera com es va configurar la llista i l'estratègia de campanya, però també qüestions que fa temps que couen entre els quadres populars, com que hagi deixat desatesa l'estructura territorial de la formació. D'entrada, s'ha qüestionat que l'exdiputada de Cs Lorena Roldán i la número dos de Manuel Valls a l'Ajuntament de Barcelona, Eva Parera, anessin en llocs tan destacats de la llista com el dos i el tres. Hi ha veus de la formació que ho consideren un menyspreu cap a la militància que fa anys que treballa en el si del partit. De fet, fins i tot hi ha hagut alguns dirigents que han demanat que Parera deixi una de les seves dues responsabilitats: ser regidora a l'Ajuntament de Barcelona per Barcelona pel Canvi o ser diputada al Parlament pel PP.

Cargando
No hay anuncios

Fa temps que hi ha militants que lamenten que la direcció ha deixat de banda el territori. I aquesta crítica ha aflorat també en la reunió d'aquest matí, perquè diversos dirigents s'han queixat que la direcció hagi descuidat el partit a nivell territorial, i ho veuen com una de les causes de la desfeta el 14-F. La decisió d'eliminar les juntes comarcals de la província de Barcelona i també nomenar gestores en alguns districtes de la ciutat després de la davallada electoral a les municipals i generals del 2019 va causar malestar entre alguns quadres del partit. "Es necessita territori", apunta una veu popular. Per això, en la intervenció pública que ha fet després d'un comitè executiu que ha sigut maratonià (ha durat gairebé quatre hores), Alejandro Fernández ha anunciat, en la línia del que va explicar aquest dimarts Pablo Casado, que tirarà endavant un "pla d'implantació territorial" per intentar vertebrar el PP en el conjunt del territori català i per començar a preparar-lo per a les eleccions municipals.

Substitució de Daniel Serrano

A més, el líder del PP a Catalunya també ha explicat que en les pròximes setmanes el partit iniciarà una "reestructuració" del comitè executiu per substituir el fins ara secretari general, Daniel Serrano, que va ser apartat de la formació arran de la denúncia que s'està investigant als jutjats per una presumpta agressió sexual a una companya del partit. De fet, Serrano també va deixar la seva tasca de director de campanya just abans que comencés oficialment la cursa pel 14-F arran d'aquest cas i el partit va deixar per després de les eleccions el seu relleu com a número dos de la formació.

Cargando
No hay anuncios

Alejandro Fernández s'ha quedat sense la seva mà dreta, però és que des de fa mesos el partit tampoc no té vicesecretari d'organització (el tercer càrrec més important del partit, després del secretari general i el president). Ho era oficialment Antonio Gallego, que fa un any i mig es va donar de baixa del PP i en aquestes eleccions va fer el salt a Vox presentant-se com a número dos de la candidatura per Barcelona. A la pràctica, però, segons fonts consultades, Gallego no havia exercit aquesta funció des que va ser nomenat en el congrés de la tardor del 2018 per discrepàncies i manca de sintonia amb la cúpula actual. Caldrà veure si Fernández també designa un relleu per a Gallego ara que oficialment ja és fora del partit.

Unir el constitucionalisme entorn al PP

Segons les mateixes fonts, en la reunió d'aquest matí també hi ha hagut algunes veus que han criticat l'exportaveu del partit al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, per haver airejat les seves discrepàncies amb Pablo Casado públicament just l'endemà del 14-F. En els últims mesos, l'actual diputada per Barcelona a la cambra baixa havia trobat en el PP català el seu espai al partit després de la seva destitució com a portaveu. Havia participat en diverses rodes de premsa del partit abans de Nadal, així com també en reunions executives de la formació. Álvarez de Toledo s'ha connectat a la reunió telemàtica d'aquest matí i s'ha defensat de les seves crítiques a l'estratègia de Casado, a més de defensar Alejandro Fernández com a candidat. En campanya, Álvarez de Toledo només va participar en un acte, amb Alejandro Fernández i Aleix Vidal-Quadras.

Cargando
No hay anuncios

Davant l'allau de retrets, Alejandro Fernández ha pres nota i ha convidat a una reflexió sobre per què el partit no ha sabut mobilitzar l'abstencionisme constitucionalista, però algunes veus consideren que ha evitat l'autocrítica. De fet, diversos membres de la direcció actual han sortit en defensa de la campanya feta i també de l'estratègia seguida, davant d'algunes crítiques que consideren que el partit no ha tingut un rumb prou definit. En aquest sentit, el líder conservador ha tornat a apostar per la reunificació del constitucionalisme entorn al PP, una aposta que ha verbalitzat públicament ell mateix després de la reunió.

La proposta no és nova, sinó que ja l'havia defensat diverses vegades quan planava sobre el panorama polític la possibilitat de reeditar la coalició amb Ciutadans que es va presentar al País Basc el juliol passat. De fet, Fernández va intentar visualitzar aquesta aposta amb els fitxatges de Lorena Roldán i Eva Parera per al 14-F. Per al líder del PP, aquesta estratègia ara pren més força que mai després de la patacada històrica del partit taronja el 14-F (va perdre 30 diputats) i la desfeta dels populars. Dues davallades que va acabar capitalitzant Vox.

Cargando
No hay anuncios

"Hem de començar a estudiar línies d'acció de confluència de cara al futur i de reagrupació d'aquest espai polític. És entorn al PP quan aquest espai es converteix en alternativa, tant a l'esquerra com al nacionalisme", ha defensat Fernández després de la reunió de l'executiva. No ha concretat, però, si es referia a la "fusió" de la qual parlava aquest dimarts la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, o si també en aquesta "confluència" hi incloïa Vox, com ha defensat l'alcalde madrileny, José Luis Martínez-Almeida. Ara bé, Alejandro Fernández sí que ha defensat un "constitucionalisme europeista i liberal", uns adjectius que durant tota la campanya ha fet servir per desmarcar-se del partit de Santiago Abascal.

De moment, el líder conservador ha anunciat que el PP iniciarà una ronda de converses amb entitats constitucionalistes per escoltar les possibles "queixes" i intentar "mobilitzar" una altra vegada aquest espai. Un pas previ o paral·lel a la reconstrucció de l'espai constitucionalista que defensa que s'hauria de fer entorn al PP. De tota manera, no ha dit si també parlaria amb Ciutadans per posar les bases d'aquesta confluència, que va ser el partit taronja el que la va acabar descartant abans dels comicis del 14-F.