Josep Castells: “L’àmbit de trobada amb El Pi per a un programa de govern és possible”
Candidat de Més per Menorca al Parlament
PalmaMés per Menorca va elegir mantenir-se fora del Govern el 2019 perquè, segons la seva anàlisi, tindrien més capacitat d’influir. Han votat a favor de bona part de les mesures del Pacte, però s’han pogut distanciar d’altres marcant més perfil. El candidat a les eleccions autonòmiques del 28 de maig, Josep Castells, no assegura si repetiran la mateixa estratègia, però afirma que la inclusió d’El Pi en aquest bloc seria possible. A més, l’aprofundiment de la Llei de Menorca Reserva de la Biosfera és una exigència, una de les principals línies vermelles per a un acord d’investidura.
“Ens compren el discurs, compartim la música, però la lletra s’assembla a una cançó que podria tenir el PP. No ens conformam amb canvis superficials que no modifiquen el rumb”. Aquestes varen ser les paraules que vàreu dir a Francina Armengol en el darrer ple de la legislatura. Per què?
— Sempre hi ha aquesta frustració, el “no es pot fer”. Ho hem vist amb la limitació del preu del lloguer. Veig que els grups que realment plantejam un canvi de model hem pressionat prou perquè el PSIB hagi hagut d’adoptar el discurs, perquè sap que és el que vol sentir la gent d’esquerres. Llavors, han disfressat el discurs, però a l’hora de la veritat fan una llei d’habitatge que és massa prudent. Tarden molt a veure que han de fer una moratòria, només ho fan quan els hotelers els donen permís. És aquesta idea del coitus interruptus.
Quin balanç feis d’aquests quatre anys del Pacte?
— Estan molt condicionats per la pandèmia, però en destac dues coses. Primer, la Llei de Menorca Reserva de la Biosfera, tot i que, tornant a la idea del coitus interruptus, també el PSIB volia rebaixar-la! I nosaltres, amb les dimissions, ho vàrem aturar al Consell. L’altra és la Iniciativa Legislativa Popular, però hi ha jugat fort que teníem les eleccions molt al damunt i que el PSIB tenia uns partits d’esquerres molt compromesos a tirar-la endavant.
I de l’estratègia de Més per Menorca de mantenir-se fora del Govern?
— És molt positiu: hem tingut molta més incidència fora que dins, molt superior a la que es pot esperar de dos diputats.
Una de les grans assignatures pendents ha estat facilitar l’accés a l’habitatge. Ha fracassat el Govern?
— Seria molt fàcil dir que el Govern ha fracassat amb l’habitatge, però seria injust no posar-ho en el context del gran problema demogràfic. El que em sap greu és que la presidenta encara parli de repte demogràfic, quan hi ha massificació.
El PSOE va tombar una iniciativa de Més per Menorca per limitar el preu del lloguer, que va rebre el suport del PSIB al Parlament.
— El més important és que posa en relleu que els partits que menys pinten a Madrid són el PP i el PSOE. La paradoxa és que la gent, quan arriben les eleccions generals, voten els partits estatals perquè creuen que són els que tenen capacitat d’incidir, però és fals. Per això ens hem coordinat amb MÉS, ARA Eivissa i independents de Formentera per aconseguir aquesta veu balear a Madrid. Si no, estam venuts.
Les enquestes marquen uns resultats molt ajustats, amb la possibilitat que El Pi decideixi el Govern. Donaríeu suport a un govern amb El Pi?
— La nostra idea és negociar el suport a una investidura. Que El Pi hi sigui o no és el que menys importa, el tema és el programa de la coalició. Amb El Pi hi ha coses en què ens entenem i coses en què no. Que veig que és possible un programa de govern conjunt en què participi El Pi? Sí, l’àmbit de trobada és possible.
Negociar el suport a una investidura seria repetir la fórmula del 2019?
— Tampoc es pot dir, són decisions estratègiques que es prenen en funció dels resultats. Pot ser que, pel motiu que sigui, no tinguem més remei que entrar al Govern, perquè tal vegada hi ha unes polítiques a les quals donam prioritat absoluta i estam disposats a entrar-hi per gestionar-les.
Quines serien les línies vermelles?
— L’objectiu principal és desenvolupar i aprofundir la Llei de Menorca Reserva de la Biosfera. Creim que la llei és interessant no només per a Menorca, ja que defensam que Menorca és la reserva de la biosfera de les Balears. A més, hi ha tres grans temes connectats: polítiques valentes d’habitatge, de diversificació econòmica i de massificació turística.
Pot tenir afectació aquesta polèmica sobre Marga Prohens i José María Rodríguez, per l’assimilació que s’ha fet amb “el PP de la corrupció”, a dos mesos de les eleccions?
— Esper que sí. Els polítics, d’una banda, feim un teatre, però després som les persones tal com som. Aquí es veu el llindar ètic de Marga Prohens. A ella, que José María Rodríguez estigui condemnat per corrupció li sembla un detall sense importància. Perdoni, llavors què vol dir, que tot és un teatre?
Veis Marga Prohens capaç de pactar amb Jorge Campos?
— Absolutament sí. Fan algunes polítiques que són incompatibles amb Vox, però si ho han de sacrificar per governar, ho faran.
La pròxima entrevista és al portaveu d’El Pi, Josep Melià. Quina pregunta li voleu fer?
— M’agradaria saber quina valoració fa de la feina dels diputats balears del PP i el PSOE a Madrid.