Amnistia torna a incloure Cuixart i Sànchez en el seu informe sobre drets humans
L'organització ja ha demanat diverses vegades la seva llibertat i va considerar "desproporcionada" la sentència del Suprem
Amnistia Internacional continua denunciant que el secretari general de Junts i exlíder de l'Assemblea, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, estan privats de llibertat tres anys i cinc mesos després del seu empresonament. Aquesta vegada l'organització ha destacat la seva situació en l'informe anual sobre els drets humans al món. En l'apartat sobre Espanya, Amnistia alerta que Sànchez i Cuixart "continuaven a la presó" al final del 2020 després d'haver sigut declarats culpables "de sedició en relació amb les manifestacions i el referèndum d'independència del 2017". Sense entrar en valoracions, l'organització recorda la situació dels llavors líders de les entitats sobiranistes en l'apartat que tracta la llibertat d'expressió i de reunió a l'estat espanyol.
Aquest és el tercer informe anual consecutiu d'Amnistia que fa referència a Sànchez i Cuixart. En el de l'any 2019, l'organització utilitzava de manera calcada les mateixes paraules que enguany, i denunciava, així, el seu empresonament. En canvi, en l'informe del 2018 Amnistia va acusar "algunes autoritats" espanyoles de restringir "de manera desproporcionada" el dret a la llibertat d'expressió i reunió després de suspendre la llei del referèndum català del 2017. En el mateix document, l'organització destacava que Sànchez i Cuixart van ser detinguts i acusats de sedició, un delicte que van definir com a "molt general". De fet, la setmana passada els Estats Units també van incloure referències als presos polítics catalans en el seu informe sobre l'estat dels drets humans al món, repassant totes les vegades que organitzacions supranacionals –entre les quals Amnistia– han condemnat la seva situació.
Després d'aparèixer en l'informe de l'any 2020, Cuixart ha criticat en una publicació al seu compte de Twitter que "els poders de l'Estat" han sigut "incapaços d'escoltar la comunitat internacional". "Com volen que ens penedim de res?, s'ha preguntat, per després concloure que no poden "renunciar a la lluita": "Per això, seguim i seguirem". Per al vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, l'informe denota "la greu vulneració de drets humans que pateix Jordi Cuixart".
Amnistia ha demanat diverses vegades la llibertat dels 'Jordis'
Tot i que en l'informe Amnistia només denuncia la situació d'empresonament de Cuixart i Sànchez, l'organització ja ha demanat diverses vegades la seva llibertat "immediata". Ho va fer l'octubre del 2017, pocs dies després que els detinguessin, i va condemnar que els càrrecs per sedició i la presó provisional eren "restriccions excessives". Fins al judici del Procés –que l'organització va seguir per poder valorar el plet en un informe–, Amnistia va mantenir aquest posicionament, i va ser un cop el Tribunal Suprem va emetre la sentència que van passar a demanar que se'ls retirés la condemna per sedició perquè era "desproporcionada" i van tornar a demanar la seva llibertat, ja que la presó ja no era preventiva.
Alhora, Amnistia ha reiterat la petició de llibertat per als Jordis durant els aniversaris del seu empresonament i també ha portat la seva causa a l'ONU. Concretament, en el marc de l'examen periòdic universal a Espanya a l'ONU de l'any 2019, l'organització va instar l'estat espanyol a reformar el delicte de sedició i a deixar en llibertat Sànchez i Cuixart.
A part de la situació de Cuixart i Sànchez, l'informe també denuncia altres vulneracions de drets humans, com els que representen la llei mordassa, i recorda que encara segueixen obertes investigacions per ús excessiu de la força per part de les autoritats policials durant les manifestacions del 2017 a Catalunya.