Política

Amplien la querella contra Le Senne per tornar a expulsar Garrido i Costa per dur una camiseta d'Aurora Picornell

El Partit Comunista dels Pobles d'Espanya considera que aquest fet agreuja el pressumpte delicte d'odi del president de la Cambra

Le Senne mira les camisetes de Mercedes Garrido i Pilar Costa
17/10/2024
2 min

PalmaLa nova expulsió de les dues diputades i membres de la mesa del Parlament, les socialistes Mercedes Garrido i Pilar Costa, per part del president de la Cambra, Gabriel Le Senne, ja ha arribat als jutjats –els fets varen tenir lloc en el ple de dimarts. El Partit Comunista dels Pobles d'Espanya (PCPE) ha ampliat la querella que ja havia presentat contra el polític d'extrema dreta per haver romput les imatges d'Aurora Picornell de manera violenta.

El querellant assenyala que el president del Parlament, amb la seva acció privativa del dret fonamental de representació de les diputades, agreuja el presumpte delicte d'odi que ja va denunciar. A més, assegura que Le Senne fa una interpretació esbiaixada del que suposa la pèrdua de neutralitat, que és l'argument pel qual va obligar les dues polítiques a abandonar la Cambra. Segons el PCPE, el president ha tolerat altres imatges i "només actua de manera odiosa i criminal quan es reivindica la memòria de les tres dones assassinades pels falangistes", segons figura a l'ampliació de la querella.

L'escrit, que s'ha remès al jutjat d'Instrucció número 1 de Palma –que ja tramita l'acció judicial contra Le Senne per haver trencat la fotografia d'Aurora Picornell–, també fa esment del malestar dins del cos jurídic de la Cambra. Segons hi figura, el lletrat major del Parlament va fer saber que "no havia estat consultat" per valorar si portar una determinada camiseta és un motiu d'expulsió.

El PCPE remarca el sentiment de contrarietat del cos jurídic de la Cambra per no haver estat requerit per emetre un judici. "El lletrat major ha conclòs que Le Senne havia comès un error", diu la querella. Segons el querellant, "Le Senne no té cobertura legal" per expulsar les diputades, ja que no hi ha cap article del reglament de la Cambra ni altres normatives que contemplin aquesta mesura. En aquesta línia, el portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Iago Negueruela, considera que "s'ha vulnerat el dret a representació, que és un dret fonamental", sense que es donàs cap circumstància que ho justificàs.

Memòria de Mallorca s'ho pensa

Memòria de Mallorca, que va ser la primera entitat que es va querellar contra Le Senne per la trencadissa de les fotografies, no ha pres encara una decisió sobre el nou episodi, però no descarta fer-ho, segons comenta la seva portaveu Maria Antònia Oliver. "De moment, hem traslladat els fets al nostre misser, i encara estam pendents de rebre els enregistraments oficials de les sessions, tant la plenària, on hi va haver l'expulsió, com la junta de portaveus de l'endemà. En tenir aquest material, i seguint les indicacions del nostre advocat, prendrem la decisió final", confirma Oliver.

Aquest col·lectiu ja ha aportat més documentació a la causa, en concret l'informe forense referent precisament a la mort violenta d'Aurora Picornell a mans dels falangistes. El document es va elaborar quan es van trobar les restes de Picornell al cementiri de Son Coletes –sempre que es troben restes de víctimes s'interposen denúncies acompanyades dels corresponents informes forenses– i ara ja és en mans del jutjat d'instrucció número 1 de Palma.

stats