El primer any de Prohens, a examen
La societat civil posa nota al Govern després de dotze mesos de turbulències
PalmaRepresentants de diferents sectors consultats per l’ARA Balears destaquen la Mesa del pacte social per la sostenibilitat, el Decret de simplificació administrativa i el d’habitatge entre les mesures més transcendents duites a terme per l’Executiu. Assenyalen mancances en la millora de les condicions dels treballadors, a més de les ajudes al sector primari. En paral·lel, Memòria de Mallorca i l’OCB lamenten que, tot i la ruptura amb Vox, el PP manté la segregació i els plans per derogar la Llei de memòria.
Margalida Ramis
Presidenta del GOB
La presidenta del GOB, Margalida Ramis, recorda el discurs d’investidura de Marga Prohens: “Va mostrar una voluntat clara d’implementar polítiques neoliberals”. Un any després, assegura que el PP s’ha mogut en els plantejaments, però no en les mesures que impulsa. “El discurs no s’adiu amb les polítiques que aplica”, que “afecten molt greument la protecció del territori”, afirma. Destaca el Decret llei d’habitatge, que permet “fer residencials en locals comercials, i desregula la planificació urbanística”, i el Decret llei de simplificació administrativa, “de desregulació i desprotecció territorial sense precedents”. En paral·lel, critica, Prohens ha impulsat un pacte per la sostenibilitat que, “tal com s’ha fet, no anirà enlloc”. En les darreres setmanes, admet, el discurs del PP ha canviat, perquè “assumeix la responsabilitat i la sostenibilitat, però ha fet el que va dir que faria quan va arribar al poder: llevar noses als inversors i als fluxos de capital”.
M. Antònia Oliver
Memòria de Mallorca
La presidenta de Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, fa un balanç “molt negatiu” de les polítiques del Govern en tot allò que afecta la memòria democràtica. “El que han fet és vendre la memòria per poder governar”, lamenta. Oliver reclama a Prohens que faci marxa enrere i no derogui la Llei de memòria democràtica. Després que Vox trencàs amb el PP, considera que “no hi ha excuses”. Al marge de la norma, la portaveu també critica la falta de comunicació amb el Govern: “Totes les peticions que hem fet a través del servei de Memòria no se’ns han respost”. Pel que fa a les polítiques en aquest àmbit, assegura que l’Executiu s’ha limitat a fer coses ja licitades en l’anterior legislatura”. El president del Parlament, Gabriel Le Senne, “noha dimitit” després d’esqueixar una fotografia d’Aurora Picornell al ple, i “Prohens no hi fa res: està avalant la seva actitud”. La presidenta va censurar els fets, però va evitar exigir-li el càrrec.
Antoni Llabrés
President de l’OCB
Tan bon punt Vox va anunciar que rompia l’acord de governabilitat amb el PP, l’Obra Cultural Balear (OCB) va demanar a l’Executiu de Prohens que retiràs el Pla d’elecció de llengua a les escoles, a més de “totes les mesures regressives que s’han adoptat en contra de la llengua”. Ho explica el president de l’entitat, Antoni Llabrés: “Ja no hi havia excuses, aquest peatge a la ultradreta no tenia sentit”. Però “paradoxalment”, afirma, la presidenta “ha mantingut el Pla de segregació lingüística”. Una decisió que, a parer seu, és “un frau als seus electors –no figurava en el programa electoral del PP– i a la majoria social”. És el colofó d’un any amb el qual Llabrés és crític. “La llengua és una de les grans damnificades d’aquest primer any de legislatura”, lamenta: “Ha suposat el trencament del consens sobre el tractament que els poders públics havien de fer al català”. Un fet que respon a l’objectiu de Vox “d’atacar el català en els àmbits d’ús on estava més normalitzat”.
José Luis García
Secretari general de CCOO
El secretari general de Comissions Obreres (CCOO), José Luis García, considera que “les polítiques sobre el mercat laboral han estat minses”. Critica que s’eliminàs el reforç d’inspectors laborals durant la temporada d’estiu que havia previst l’anterior Executiu: “Llança un missatge que tot val als empresaris”. En paral·lel, “s’ha nomenat el tercer director de l’Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral (Ibassal) en un any, i entenem que s’han de posar en marxa les polítiques actives de protecció, prevenció i seguretat que fins ara no s’han començat”, expressa. A més, remarca que també s’ha canviat la directora del Servei d’Ocupació (SOIB):“Indica que no s’està trobant el pols a les polítiques laborals”. Per tant, el resum del sindicalista és de “paràlisi” en el mercat laboral. Com a punt a favor, destaca les dues reunions de la mesa de diàleg social, una de les quals per debatre la llei de conciliació laboral anunciada per Prohens.
Sandra Verger
Associació de Constructors
Per a la directora general de l’Associació de Constructors de les Balears, Sandra Verger, el balanç del primer any de Govern del PP és “positiu”. Destaca l’aprovació del Decret d’habitatge, perquè “dona instruments per fer més habitatges damunt el que ja està construït”: “Era una reivindicació, perquè en tenim una mancança”. Respecte del Decret de simplificació administrativa, remarca que “agilita els tràmits” per a la construcció, entre altres coses perquè permet les llicències exprés. També aplaudeix la supressió de la Comissió de Medi Ambient: “Era un tràmit innecessari, que a voltes no estava prou fonamentat”. En paral·lel, insta a “agilitar la tramitació de sòls urbanitzables”. Verger confia que el canvi de titular a la Conselleria d’Habitatge no afecti el rumb del Govern: “Apostaria per una línia continuista”. També espera que la ruptura amb Vox no alteri la tramitació del Decret de simplificació com a llei.
Maria Frontera
Presidenta de la FEHM
La presidenta de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), Maria Frontera, considera que “s’ha fet un canvi d’enfocament cap als sectors productius”. “Hem evolucionat, de la ‘demonització’ o ‘intervencionisme ideològic’ constant, cap a una escolta més activa i un major respecte cap a la inversió productiva”. Defensa que el Govern és ara “més conscient de la importància de reduir la càrrega administrativa, genera condicions”: “Es reconeix el turisme com a principal motor econòmic”. Pel que fa a la Mesa pel pacte social per la sostenibilitat impulsada per Prohens, que ha de debatre com limitar el turisme per evitar la saturació de les Illes, Frontera assegura que “cal ser valents i, una vegada tinguem totes les dates, prendre decisions”. Apunta “l’habitatge, la mobilitat, el cicle de l’aigua, la formació i la seguretat” com a assignatures pendents: “Qüestions que suporten molts anys de desídia i falta de gestió”.
Jordi Mora
President de PIMEM
“El Decret de simplificació administrativa era una demanda històrica de PIMEM”, explica Jordi Mora, president de la patronal de la petita i mitjana empresa, que destaca que ha mantingut reunions amb la presidenta i diversos consellers: “La relació és bona”. Com explica, “l’agilitació dels tràmits” administratius és “importantíssima per a les pime i els autònoms” perquè hi hagi “agilitat en molts àmbits”, com la gestió de les subvencions i la tramitació dels expedients i les llicències urbanístiques. Mora també valora la Mesa per la sostenibilitat: “Es veu una intenció de gestionar el turisme, cosa que no s’ha fet mai, i és un repte majúscul”. Com a punt a millorar, reclama “més participació” de les pime a l’hora de decidir qüestions com l’impuls d’ajudes per als autònoms. En el futur, insta l’Executiu a “millorar el nostre sector productiu”, qüestió que també implica, recorda, millorar l’accés a l’habitatge i reduir el fracàs escolar.
Joan Gaià
Unió de Pagesos
El coordinador d’Unió de Pagesos, Joan Gaià, valora “l’esforç” del conseller del ram, Joan Simonet, per millorar la situació dels agricultors: “Veníem d’un escenari dolent”. Tot i això, si hagués de posar nota al Govern, no sap si l’aprovaria. “El conseller ha baixat al fang a intentar solucionar coses”, s’explica. Per exemple, “va al Fons de Garantia Agrària i Pesquera (Fogaiba) a passar comptes de per què no surten els expedients, i això és molt lloable”. Però, així i tot, lamenta, “resultats se’n veuen pocs”. “S’han omplert la boca de parlar del Decret de simplificació, però no n’han escurçat els terminis [en les ajudes per al sector primari], i hi han posat mesures urbanístiques que tenen poc a veure amb la burocràcia”, critica. “Volem facilitats, que es generin oportunitats de negoci, protecció del territori”, reivindica. Respecte d’aquest darrer punt, una de les mesures que proposa és que part de l’impost de turisme sostenible s’inverteixi en gestió forestal.