Dos anys amb cares i creus

La pandèmia de coronavirus ha marcat els dos primers anys d’una legislatura que començà amb un fet històric: la reedició d’un govern progressista

La presidenta del Govern balear, Francina Armengol, i els consellers.
22/05/2021
5 min

PalmaPartits i entitats opinen sobre la gestió d’un Executiu que ha hagut de fer front a situacions completament noves i a una crisi sanitària, econòmica i social sense precedents a les Balears.

Pilar Costa, portaveu del PSIB

"S'ha mostrat sentit de la responsabilitat"

Aquests dos anys estan inevitablement marcats per la pandèmia. El Govern ha mostrat sentit de la responsabilitat en la gestió de la crisi, tant la sanitària com la social i l'econòmica que han anat associades. A més, no s'han deixat de banda altres àrees fonamentals, com Medi Ambient o Agricultura. També s'ha posat de manifest que els serveis públics s'havien enfortit molt la legislatura passada, tant l'IB-Salut com l'educació.

Alejandro López, portaveu d'Unides Podem

"Hi ha hagut molt de debat i s'ha protegit la gent"

Revalidar el Pacte progressista amb Podem dins del Govern ha donat molta d'estabilitat dins del Govern. Semblava que havia de ser una legislatura tranquil·la, però va arribar el coronavirus. Durant aquest temps de pandèmia hi ha hagut molt de debat a l'Executiu i s'ha protegit la gent i les petites i mitjanes empreses. Malgrat la crisi s'han tirat endavant coses com l'impuls que s'està donant a les energies renovables.

Josep Ferrà, portaveu adjunt de MÉS

"La presidenta ha de ser més exigent davant Madrid"

Durant aquest temps hem demanat al Govern un plus de reivindicació, perquè la presidenta ha de ser més exigent davant Madrid. La línia amb l'Estat es va trencar quan Vicenç Vidal va votar en contra dels pressupostos del govern espanyol. D'altra banda, aquests dos anys s'han assolit dues fites importants en matèria de medi ambient: el decret de territori i la protecció definitiva de Son Bosc amb l'aprovació del PORN de l'Albufera.

Toni Costa, portaveu adjunt del PP

"S'han evidenciat mancances de gestió"

Aquesta legislatura s'han evidenciat les mancances de gestió del Govern d'Armengol, les polítiques del qual no han solucionat els principals problemes dels ciutadans, com l'habitatge o l'ocupació. També hem vist un canvi radical amb la relació política amb Madrid. El Govern ha passat del Madrid em mata a defensar a ultrança Sánchez.

Patricia Guasp, portaveu de Cs

"Ha mancat transparència i pedagogia"

Al Govern li ha mancat transparència a l'hora de justificar les restriccions. Amb una oposició responsable hem aconseguit que algunes qüestions dels Acords de Bellver quedin al marge, perquè no és moment per a aventures ideològiques. A més, els socis han tancat files amb temes com l'explotació de menors o la vacunació de càrrecs.

Lina Pons, portaveu d'El Pi

"La presidenta no és una bona lluitadora"

Aquesta legislatura tenim una presidenta que és una gestora correcta, però no és una bona lluitadora per als interessos de les Balears. Fa tot el que pot, però no sap plantar-se davant del govern espanyol. Hauria d'haver votat que sí al recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos de l'Estat. Sánchez s'haurà de posar ara les piles.

Jorge Campos, portaveu de Vox

"Aquesta és la legislatura de l'opacitat"

La pandèmia ha posat de manifest les mancances d'un Executiu que està superat des de fa temps. I no oblidem que aquesta és la legislatura de l'opacitat. S'han vetat comissions d'investigació en el cas dels menors tutelats prostituïts i s'ha culpat la premsa. Armengol ens ha duit a la ruïna amb turismofòbia i aversió a l'hostaleria.

Josep Castells, portaveu de MÉS per Menorca

"Falta una visió estratègica més clara"

A Més per Menorca pensam que en aquest Govern falta una visió estratègica més clara. Els Acords de Bellver i el Pacte de reactivació tenen una manca de prioritats. Hi ha ganes de fer content tothom i que ningú no digui que no se'l té en compte. A l'Executiu hi ha una resistència gran a enfrontar-se a determinats sectors.

Silvia Tur, portaveu de Gent per Formetera

"El Govern ha d'acurar l'estratègia d'aquí a les eleccions"

El bon ritme del Govern en les polítiques engegades l'etapa anterior es va veure interromput després d'haver-se reeditat el Pacte pel greu impacte de la pandèmia. Els esforços s'han centrat on pertocava: en l'atenció sanitària de les persones. Un cop superat el primer any de la nova realitat, cal que el Govern acusi molt bé l'estratègia d'aquí a la propera cita electoral.

Josep de Luis, OCB

"He notat a faltar més focus cap a la cultura"

Hi ha hagut dues parts diferenciades de legislatura. A la primera vàrem començar amb certa esperança en termes de llengua, però continua sense ser reconeguda com a eix transversal. Amb la pandèmia, malgrat les errades em sent tranquil en les mans que estam, encara que he notat a faltar que es posi més focus cap a la cultura.

José L. García, CCOO

"L'estructura de diàleg ha estat molt útil"

El balanç d'aquesta primera meitat de legislatura està molt marcat pel covid. El Govern és de continuïtat respecte de l'anterior i la idea era continuar recuperant PIB i ocupació, però la pandèmia va arribar en mesos. El que valoram positivament és l'estructura de diàleg i pacte que ja hi havia, que ha estat molt útil per prendre decisions.

Cosme Orell, STEI

"Hem trobat a faltar més negociació"

El primer que s'ha de dir és que els empleats públics de les Illes Balears som els únics de l'Estat que no hem rebut l'increment salarial del 2,9%. Pel que fa a l'educació, hem trobat a faltar més negociació amb les meses sectorials. El Govern ha fet primer els anuncis en roda de premsa i després ha convocat les meses, sense gaire marge.

Albert Lobo, FAPA

"S'ha de fer que l'escola sigui un escut social"

El pla inicial de la legislatura era donar un impuls a l'educació, però la pandèmia el va trastocar. El nostre sistema educatiu ha demostrat que és fort i hem compartit amb la Conselleria l'objectiu de mantenir les escoles obertes, malgrat el problema de la semipresencialitat. Ara s'ha de fer que l'escola sigui un escut social.

Miguel Lázaro, Simebal

"L'escenari a l'equador és negatiu"

L'escenari que tenim a l'equador de la legislatura és negatiu. Malgrat que el Govern va actuar bé comprant material de protecció pel seu compte, la dedicació i responsabilitat dels metges no s'ha reconegut i tenim una retallada del 2,9%. A més, Atenció Primària està sobrecarregada i continuam amb problemes per captar metges.

Amadeu Corbera, GOB

"La perspectiva ecologista no està a l'agenda"

Ha quedat clar que la perspectiva ecologista no està a l'agenda del Govern. Més enllà de la declaració de l'emergència climàtica, no sembla que el problema del canvi climàtic estigui a la llista de prioritats de l'Executiu. Qüestions com l'ampliació del Parc de Llevant o de les ZEPA de la Marina de Llucmajor encara estan pendents.

Josep Valero, CES

"Cal fer un pla estratègic cap a la sostenibilitat"

Al Consell Econòmic i Social ja vàrem notar cert alentiment de l'economia i símptomes de pèrdua d'intensitat el 2019. El repte del temps que queda de legislatura és que cal fer un pla estratègic per anar cap a la sostenibilitat i corregir l'obsolescència de les places turístiques. L'hauria de fer el Govern amb participació dels ciutadans.

Jordi Mora, Pimem

"Ha mancat sensibilitat amb les pime"

Aquest és un Govern amb dues cares. La dolenta és que ha mancat sensibilitat amb les pime i els autònoms de segons quins sectors. Ha faltat diàleg per consensuar protocols que permetessin un mínim d'activitat. La cara bona són les bones xifres sanitàries que l'Executiu d'Armengol pot presentar a les portes de la temporada.

Toni Salas, FELIB

"Els municipis hem sentit el suport del Govern"

Aquesta meitat de legislatura, marcada per la pandèmia, els municipis hem sentit el suport del Govern. De fet, s'ha reforçat el paper vertebrador del municipalisme en la gestió de l'Executiu i dels diferents consells i hem estat més interlocutors que mai. Esper que això marqui un abans i un després en la comunicació entre institucions.

Àngels Fermoselle

"La transició energètica s'ha de fer amb seny"

La recuperació de la Caixa d'Insaculacions –un moble del segle XVII que servia per custodiar el nomenament de càrrecs– per part del Govern és un dels fets positius d'aquesta legislatura en matèria de patrimoni. Com a negatiu destacam la proliferació de parcs fotovoltaics. La transició energètica s'ha de fer, però amb seny.

stats