REIB
Política 23/07/2024

Aprovat el reglament del Règim fiscal especial de les Balears

El Govern estatal ha donat llum verda als incentius tributaris aprovats als PGE 2023 i que reconeixen la singularitat del territori balear

ARA Balears
3 min
Alfonso Rodríguez Badal.

PalmaEl Consell de Ministres ha aprovat el reglament del Règim fiscal especial de les Balears, un dels elements claus del Règim Especial per a Illes Balears (REIB) aprovat l'any 2019. El delegat del Govern espanyol, Alfonso Rodríguez Badal, ha assegurat aquest dimarts que la seva aprovació és "una nova fita en la compensació de la insularitat". D'aquesta manera, el Consell de Ministres dona llum verda als incentius tributaris aprovats als Presupostos Generals de l'Estat de 2023 i que reconeixen "la singularitat del territori balear, amb l'objectiu d'atreure ocupació i inversions a l'Arxipèlag".

En roda de premsa, Rodríguez Badal ha dit que el Govern es torna a situar, "una vegada més, al costat de les persones, de les empreses i del teixit econòmic i social", per donar "una nova empenta a l'economia de les Illes, i anar superant junts les dificultats que comporta el fet particular de la nostra geografia específica".

El Reial Decret del Consell de Ministres que desenvolupa aquest reglament entrarà en vigor amb la seva publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), encara que les mesures fiscals que s'aproven produiran efectes des de l'inici dels períodes impositius de l'impost sobre Societats, de l'impost sobre la renda de no residents i de l'impost sobre la renda de les persones físiques corresponents a l'exercici fiscal de 2023.

Reserva per a inversions i Règim especial per empreses

El Règim fiscal consta de dos instruments principals: la reserva per a inversions, que consisteix en una reducció a la base imposable de l'impost sobre societats o de l'impost sobre la renda de no residents, o en una deducció en la quota de l'impost sobre la renda de les persones físiques; i el règim especial per a empreses industrials, agrícoles, ramaderes i pesqueres, que consisteix en una bonificació de la quota íntegra per als contribuents dels impostos esmentats.

Des de la Delegació expliquen que el reglament ha estat fruit d'un treball de coordinació previ amb la comunitat autònoma i pretén ser l'instrument jurídic que aclareixi dubtes interpretatius potencials, permeti una aplicació el més eficaç i senzilla possible de les mesures previstes, dot de seguretat jurídica als operadors jurídics i concreteu i aclariu alguns conceptes jurídics.

Un "pas definitiu" al desplegament del REIB

Segons ha explicat Rodríguez Badal, l'aprovació del reglament del règim fiscal especial "és un pas més" pel desplegament del Règim Especial per a Illes Balears (REIB), que està conformat per tres pilars: l'econòmic, el fiscal i un instrument financer destinat a compensar les conseqüències econòmiques inherents al fet insular, especialment en matèria d'inversió pública.

Mitjançant l'aprovació del Reial decret llei 4/2019, de 22 de febrer, es van desenvolupar els aspectes relatius a les mesures de caràcter econòmic i a l'instrument financer, amb la previsió, principalment, de mesures econòmiques per a determinats sectors especialment afectats per la insularitat, com són el de l'energia, el dels transports aeri i marítim de persones, el de mercaderies i residus, el de les matèries portuària i aeroportuària, el del transport terrestre i el del sector nàutic.

Factor d'insularitat

També inclou la regulació del Factor d'insularitat com a dotació als Pressupostos Generals d'Estat de cada exercici destinada a finançar actuacions al territori balear en determinats àmbits especialment afectats per la insularitat.

Això no obstant, en aquest règim especial faltava l'adopció de mesures fiscals complementàries; mesures que finalment es van aprovar mitjançant la Llei de pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2023, on s'introdueix, per als períodes impositius que s'iniciïn entre el primer de gener del 2023 i el 31 de desembre del 2028, el règim fiscal especial d'aquestes Illes, el reglament de les quals ara entrarà en vigor.

stats