L'Ajuntament de Palma confirma que ha rebut "més de 600 al·legacions" al PGOU
A l'espera de l'aprovació final, aquestes són algunes de les crítiques que s'han fet públiques
PalmaL'Ajuntament de Palma ha rebut "més de 600 al·legacions" al Pla General d'Ordenació Urbanística (PGOU), segons han confirmat aquest dijous fonts del Consistori. Cal recordar que el període per al·legar va acabar aquest dimarts. A l'espera de l'aprovació final, aquestes són algunes de les crítiques que entitats i partits han fet públiques.
GOB
Els ecologistes presentaran unes 20 al·legacions
El grup ecologista GOB presentarà unes 20 al·legacions al PGOU municipal, centrades en els nous creixements en rústic, en la recuperació dels urbanitzables desclassificats i en els nous viaris. A més, critica que el pla dona una "excessiva rellevància" a l'estètica de la primera línia, mentre que "es dedica menys atenció als programes de millora i revitalització urbana dels barris".
L'entitat també demana la desclassificació de tota la urbanització no executada del Parc BIT, ja que creu que el desenvolupament d'aquest espai "no està en absolut justificat"; exigeix que es descarti l'habilitació d'un vial dins el parc de Bellver; alerta de l'existència de "contradiccions" amb relació a les actuacions de mobilitat i critica la manca de garantia de disponibilitat de recursos hídrics, entre d'altres.
Tot i que el GOB opina que el PGOU sembla "un bon punt de partida", ha lamentat que alguns dels plantejaments que posa damunt la taula "disten en la pràctica del plantejament teòric". "És aquesta coherència o la manca de coherència el que volem posar en relleu amb aquestes al·legacions", ha manifestat.
Federació d'Associacions de Veïns de Palma
Proposen reforçar el transport públic
Els ecologistes no seran els únics que presentin al·legacions contra aquest pla, ja que la Federació d'Associacions de Veïns de Palma també s'hi suma. En el seu cas, demanen que s'abaixi el sòl urbanitzable per optar a un creixement zero de la població. A més, també se centren a reforçar el transport públic i modificar el 'segon cinturó' perquè tingui la mateixa amplària que una autovia.
Per altra banda, plantegen establir un mapa de zones saturades en matèria de restauració, oci i joc, on també s'incloguin les discoteques i altres sales de festa. Aquest mateix criteri el suggereixen també per a zones "saturades" d'equipament docent, que suposen "grans desplaçaments" de vehicles en hora punta. "Consideram imprescindible protegir molt més el sòl públic, que en qualsevol cas no s'hauria de convertir en una mercaderia i ser objecte de venda per part de les institucions públiques", ha manifestat la federació.
Veïns de Son Sardina
Denuncien que podria duplicar el nombre d'habitants de Palma
Un altre col·lectiu que ha criticat públicament el pla ha estat l'associació de veïns de Son Sardina: han denunciat que podria duplicar el nombre d'habitants del poble. Truyol ha respost que el sòl urbanitzable que preveu el PGOU "és la millor opció perquè els veïns demanen més equipaments públics" i perquè això sigui possible "és necessari que hi hagi un cert desenvolupament urbanístic". Igualment, ha assegurat que analitzaran les al·legacions per "si s'han de reduir els equipaments".
Amics de la Casa del Poble
Demanen que es recuperi la titularitat pública del solar
La plataforma Amics de la Casa del Poble ha presentat una al·legació al PGOU sol·licitant que es recuperi la titularitat pública del solar de la Casa del Poble i que es destini a un o diversos equipaments socioculturals lligats a la memòria dels valors i els ideals impulsats pel moviment obrer. A més, suggereixen que es faci públic el Pla autonòmic de memòria i reconeixement democràtics i els seus informes anuals. "Lamentam i denunciam no haver pogut obtenir cap informació del comitè de feina que havia d'investigar sobre la desaparició de béns destruïts, confiscats o robats", ha manifestat l'agrupació.
Podem
Demana augmentar habitatges de protecció oficial a les Fontanelles
Podem, per la seva banda, ha registrat un seguit d'al·legacions dirigides, principalment, a la zona de les Fontanelles. Si bé la formació creu "encertada" la protecció com a sòl rústic protegit de 153.015 metres quadrats i la reducció de la superfície destinada a ús comercial, que passa a tenir un màxim de 7.000 metres quadrats, enfront dels 93.000 metres quadrats prevists al pla vigent, considera que el desenvolupament d'aquesta zona com una àrea que aculli una diversitat d'usos públics i privats "hauria de fer-se amb altres condicions".
És per això que demana que s'eliminin els 10.125 metres quadrats destinats a edificabilitat turística, inclosos en les actuacions de reforma interior previstes a la zona, amb les 225 places turístiques associades. "No afavoreix la desitjada i demandada descongestió i decreixement de l'activitat turística en una zona madura que manifesta greus problemes de saturació", ha manifestat. En contraposició, proposa incrementar l'edificabilitat residencial, de manera que el 50% dels habitatges totals previstos, uns 207, passin a ser habitatges de protecció oficial. A més, han demanat que aquest increment inclogui una part "substancial" dels habitatges protegits destinats a lloguer.
Ciutadans
Critica que el PGOU "ataca la propietat privada i és expansionista"
Per altra banda, la portaveu del grup municipal de Ciutadans, Eva Pomar, ha criticat que aquest pla "ataca la propietat privada i és expansionista". En aquest sentit, ha manifestat que creia que es tractaria d'una eina de cohesió pel municipi, però que "després d'estudiar-lo a fons" consideren que duu "una marca ideològica molt clara i evident".
Entre les raons per les quals el partit demana la retirada del PGOU, Pomar destaca el fet que presenta una normativa urbanística "molt imprecisa i poc desenvolupada". "No hi ha ni un capítol exclusiu en què es tractin la rehabilitació, la regeneració i la renovació urbana", ha lamentat.
Associació de Llicenciats en Ciències Ambientals de les Illes Balears (ALCAIB)
Lamenta la manca de participació ciutadana
L'ALCAIB, que ha elaborat unes 20 al·legacions contra el PGOU, ha lamentat que no s'hagi pogut fer un procés de participació ciutadana "com cal", sinó que només sigui d'exposició pública. "L'urbanisme és una matèria molt complexa i la participació és un esforç per acostar-se a la població", ha manifestat l'agrupació. Així mateix, ha remarcat la necessitat de detectar correctament els impactes ambientals, per així poder aplicar mesures correctores. "Alguns exemples en aquest sentit són l'edificació en àrees forestals i la protecció d'indrets naturals com les coves de Gènova", han afegit.
Asaja-Balears
Creu que "condemna" els pagesos de la Ciutat
Per altra banda, Asaja-Balears ha subratllat que el PGOU "és molt més restrictiu" amb els usos agraris, un fet que, en cas d'aprovar-se, "restaria oportunitats als pagesos defer en sòl rústic s'hauria de basar en l'actual Llei agrària de Balears, "cosa que no passa en el nou PGOU de Palma". "De fet, és molt més restrictiu", ha afegit.
Hotel Artmadams
Les fotografies "no es corresponen a l'estat actual de l'edifici"
Així mateix, l'Hotel Artmadams s'ha oposat a la protecció de l'edifici on se situa l'establiment, en el número 34 del carrer Marquès de Cenia, perquè opina que queda "poc o res" del projecte inicial. La propietat assegura que la fitxa del catàleg d'elements protegits "és errònia" i que les fotografies "no es corresponen a l'estat actual de l'edifici". Així mateix, sosté que les alteracions que s'han anat executant en l'immoble fan "que l'edifici no conservi pràcticament res del projecte de reforma que el 1940 va elaborar l'arquitecte Guillem Forteza i que, segons la fitxa, és el que li faria creditor de protecció".