Qui hi ha darrere d'Ara en Comú, la candidatura de confluència enfrontada amb Pablo Iglesias?
Han impulsat la iniciativa membres de la societat civil, però la subscriuen càrrecs d'IU, Equo i Podem
MadridEn menys de 12 hores ja havien recollit més de 10.000 signatures. El manifest d'Ara en Comú s'ha fet viral en els àmbits de l'esquerra alternativa. I el clam per a una confluència d'esquerres a l'Estat, una candidatura d'unitat popular per a les generals a imatge d'Ahora Madrid i Barcelona en Comú, ha tirat endavant sense haver-hi una cara visible al darrere. "Qui ha impulsat la iniciativa? Amb qui hem de parlar?", ens preguntàvem els mitjans al Congrés. El candidat d'IU a la Moncloa, Alberto Garzón, ha negat tenir res a viure i diu estar sorprès per a proposta, però aquest dijous a la cambra baixa era evident el seu entusiasme. No en va, la subscriu el seu germà, l'economista Eduardo Garzón i també membre d'IU; l'excandidat d'IU a l'Ajuntament de Madrid, Mauricio Valiente; i l'eurodiputat d'IU Javier Couso.
Però qui se n'ha encarregat, en última instància, d'engegar la maquinària? Joan Vilà, un català afincat a Saragossa, és un d'ells. La idea es va activar a la capital aragonesa davant la "demanda social" de crear un espai de confluència de cara les generals, però conscients que era una voluntat que es traslladava a tot l'Estat. "Naixem de la voluntat de les urnes que surt el 24-M", explica per telèfon. "Creiem que cal transcendir barreres i construir les coses des de baix. Aquí no hi ha càrrecs, som persones anònimes, individuals, que sumem la voluntat pel canvi", afegeix.
Un "centre de trobada"
Per a Vilà, Ara en Comú és un "centre de trobada" de persones de l'àmbit civil per impulsar el canvi a l'Estat. No vol que encara es parli de candidatura, perquè la iniciativa està a les beceroles, però també són conscients del poc temps que els queda. És justament el factor temps el que preocupa més als membres de Podem que s'han sumat a la iniciativa. Un d'ells és Diego Pacheco, membre del consell ciutadà de Madrid i molt crític amb les primàries a contrarrellotge que ha imposat Pablo Iglesias a Podem.
Tot i que el procés a Podem està ja molt encarrilat per escollir els candidats a la Moncloa, Pacheco creu que encara hi ha temps per crear una candidatura d'unitat popular. "No hi ha decisions inamovibles", explica per telèfon. "El model de Podem no està escrit en pedra", afegeix, criticant que el partit ha perdut la capacitat de decidir des de baix.
Per a Pacheco, el principal risc de l'aposta d'Ara en Comú és que tota la direcció d'Esquerra Unida hi doni suport i que de Podem només els més crítics. I recorda que la confluència ha funcionat sempre que hi ha hagut un tercer actor, de l'àmbit civil, que ha aconseguit anivellar les tensions entre IU i Podem. Ara, a nivell estatal aquest equilibri el podria aportar Ara en Comú. En aquest sentit, descarta que la iniciativa sigui una "bot salvavides" per a IU. Parafrasejant Juan Carlos Monedero, ex número tres de Podem, Ara en Comú seria com llançar una pedra a l'estanc i veure si fa ones, i les ones serien el suport des de baix.
Un moviment dels crítics de Podem?
Per a Alberto Garzón, qui hi ha al darrer d'Ara en Comú en última instància són els crítics de Podem, que haurien mogut fitxa després de les primàries a contrarrellotge i de la rebel·lió territorial per una circumscripció única de cara a les generals. "Podem va renegar de Ganemos Madrid, després es van haver d'unir, i la meitat d'IU també es va trencar. I el resultat va ser la victòria de Manuela Carmena", explica.
Sigui com sigui, el suport a Ara en Comú es farà visible aquest divendres a les vuit del vespre al Círculo de Bellas Artes de Madrid, en un acte en que ha estat convidat tant Garzón com tres portaveus d'Ara en Comú -hi assistirà Emmanuel Rodríguez, sociòleg i membre de Ganemos Madrid- i el mateix Pacheco però que dijous ningú sabia dir qui havia organitzat.