Eleccions al parlament català

Aragonès assumeix la desfeta i abandonarà la primera línia política

El president de la Generalitat en funcions anuncia que no serà diputat i que també iniciarà una "transició" per al seu càrrec de coordinador nacional al partit

3 min

BarcelonaPere Aragonès assumeix en primera persona la desfeta d'ERC d'aquest 12-M i farà un pas al costat. L'encara president de la Generalitat en funcions no recollirà l'acta de diputat i abandonarà el Parlament, i també deixarà les seves responsabilitats al partit, on iniciarà una "transició" per ser rellevat del seu càrrec de coordinador nacional. "No formaré part del proper Parlament, abandonaré la primera línia política", ha anunciat el president de la Generalitat en funcions en una compareixença des de la seu del partit. Aragonès es desdiu, doncs, del que havia dit en campanya, quan va assegurar que si no podia continuar sent president es quedaria al Parlament com a cap de l'oposició, i finalment deixarà la cambra catalana. La patacada d'Esquerra ha deixat el partit amb tan sols 20 diputats al Parlament, 13 menys dels que tenia fins ara, i la formació ha quedat tocada, cosa que l'obliga a obrir un procés de reflexió per digerir el daltabaix.

El partit havia iniciat un cicle electoral a la baixa amb les eleccions municipals de l'any passat –va perdre 300.000 vots– que va continuar amb les generals del 23-J –amb 400.000 vots menys– i ha culminat amb els comicis del 12-M amb una caiguda de 178.000 vots. Una pèrdua que ha propiciat que ERC es quedi sense la primera presidència de la Generalitat que tenia a les seves mans des de la Segona República. Els republicans no han rendibilitzat la gestió al capdavant del Govern ni tampoc l'estratègia negociadora amb l'Estat, dues qüestions que Aragonès ha tornat a defensar malgrat l'oposició, ha retret, de Junts i el PSC. De fet, ha admès que han assumit "contradiccions inevitables" al llarg d'aquests últims tres anys, però que han pesat més les "realitats assolides". Sigui com sigui, ara el president de la Generalitat en funcions centrarà els seus "esforços", ha dit, en facilitar la transició des del Govern fins que hi hagi un nou president.

Esquerra continua tenint la clau per a un pacte tripartit amb el PSC i els comuns. Un escenari, però, que ara mateix els republicans rebutgen. "No pretenem facilitar una investidura del PSC", ha defensat Aragonès. Ara per ara, continuen traient-se de sobre el paper de clau que li ha atorgat el 12-M i posen la pilota a la teulada del PSC i Junts perquè arribin a un acord per governar. "Seran ells els que s'hauran d'entendre. [...] Nosaltres hem decidit assumir que anirem a l'oposició", ha subratllat Aragonès. Carles Puigdemont rebutja qualsevol pacte de govern amb el PSC. Per a ERC, decidir si investir Salvador Illa o abocar el país a una repetició electoral és un debat incòmode, perquè els dos escenaris tensionaran el partit. De moment, la formació evita obrir el debat en públic a l'espera de com queda el partit reordenat internament.

El debat intern

Aragonès ha comparegut sol a la seu d'Esquerra i l'ha seguit des del fons de la sala de premsa la cúpula del partit, encapçalada per Oriol Junqueras. L'encara president de la Generalitat no ha concretat com es traduirà aquesta reflexió interna, si això portarà a convocar un congrés, per exemple, o si hi haurà més càrrecs de la formació que han tingut un pes rellevant a la sala de màquines d'Esquerra que també faran un pas enrere. Caldrà veure, per exemple, en quina posició queden els directors de campanya, el viceconseller Sergi Sabrià i el vicesecretari de comunicació del partit, Oriol Duran. "ERC portarà a terme la reflexió i la farem col·lectivament per enfortir-nos", ha contestat Aragonès a la pregunta sobre les "responsabilitats col·lectives" de les quals ell mateix va parlar diumenge a la nit. El president en funcions ha evitat anar més enllà i pronunciar-se també sobre si ha de plegar Oriol Junqueras.

Amb Pere Aragonès fent un pas al costat també al partit, el president d'Esquerra passarà a assumir tot el lideratge de l'organització. Un lideratge que comparteix amb la secretària general, Marta Rovira, i fins ara també amb Pere Aragonès. Mentre Junqueras va ser a la presó, Aragonès va assumir el pes del partit, però des de ja fa uns mesos que el president d'ERC s'ha tornat a bolcar en el seu paper de líder –en les últimes setmanes Junqueras ha recorregut el país per intentar acostar el partit a la ciutadania.

De moment Esquerra haurà de compaginar el procés de reflexió intern arran de la desfeta del 12 de maig amb la gestió del Govern de manera interina, però també afrontant una altra campanya electoral, la dels comicis europeus del 9 de juny, en què els republicans es juguen mantenir la representació actual. En tot cas, qualsevol procés intern que el partit decideixi obrir serà posterior a les eleccions europees, perquè abans no hi ha temps material –la setmana que ve comença la campanya–. Ara bé, el partit sí que haurà d'afrontar la negociació per constituir la mesa del Parlament i, de moment, no han aclarit quin paper hi jugaran, si es decantaran per un acord entre independentistes, d'esquerres o se'n quedaran al marge.

stats