Aragonès exigeix el suport de l'Estat al model lingüístic català davant del Suprem: "És inadmissible que sigui còmplice d'aquest retrocés"
El president de la Generalitat recorda que el foment de la llengua pròpia també és responsabilitat del govern espanyol
PalmaEl president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha exigit aquest dimecres durant la seva visita oficial a les Balears que l'Estat doni suport al model lingüístic de Catalunya, després que el Tribunal Suprem hagi tombat el recurs de l'executiu català contra la sentència del TSJC que imposava un 25% de presència del castellà a les aules. "És inadmissible que el govern espanyol sigui còmplice d'aquest retrocés. Demanam un compromís amb el model lingüístic de Catalunya perquè el foment del català a l'escola també és responsabilitat de l'Estat", ha manifestat durant la roda de premsa conjunta amb la presidenta del Govern, Francina Armengol.
Aragonès ha remarcat que "el model lingüístic de l'escola catalana ajuda a la cohesió del país i a la igualtat d'oportunitats" i ha assegurat que "no es pot posar en qüestió". "L'escola no es toca", ha remarcat, a més de criticar que la sentència "amenaça" un model que té el consens de bona part de la societat de Catalunya. Per això, el president català ha insistit en la necessitat d'"un compromís del govern espanyol" amb aquest model, perquè "el foment del català a l'escola també és responsabilitat de l'Estat".
En contra d'imposar un 25% de castellà a les aules, Aragonès ha subratllat que el que s'ha de fer és el contrari: "S'ha d'incrementar la presència del català a les escoles per garantir-ne l'aprenentatge". "Cal un compromís clar en la línia contrària a l'horitzó que planteja aquesta sentència i cal que l'Estat en faci una defensa clara", ha reiterat, a més de recordar que la defensa del català és clau "per a la cohesió social". "El govern espanyol hauria de mostrar que el model d'aquesta sentència no és el que ells defensen, perquè ells han d'estar amb la defensa del català com a llengua vehicular", ha afegit.
El president català també ha fet referència que el Ministeri d'Educació ja va manifestar davant la Unió Europea "disconformitat amb el que preveia sobre la sentècia" i ha reclamat que "expressi de manera clara el seu suport al model lingüístic que hi ha a les escoles de Catalunya".
En canvi, Armengol s'ha mostrat molt més tova amb aquesta problemàtica i s'ha limitat a recordar que "la sentència no afecta les Illes Balears", perquè "s'hi aplica el Decret de mínims" –el qual garanteix un mínim del 50% de les classes en català. "A les Illes hi ha una història de consens i és fonamental que es mantingui el mínim d'ús de llengua catalana a les escoles", ha afegit, sense fer cap crítica a la sentència del Suprem.