Armengol als alemanys amb casa a les Illes: "El coronavirus obliga a fer sacrificis personals"

La presidenta del Govern respon al centenar de cartes que ha rebut de residents alemanys amb una segona residència a les Balears

REMUNTADA DEL TURISME ESTATAL I CAIGUDA DE L’ALEMANY
 El turisme estatal, que en el passat es va contraure per la crisi econòmica, és el que creix amb més força al juliol, mentre que l’alemany és el que més cau i passa a ser superat pel britànic.
A. T.
22/04/2020
2 min

Palma"L'expansió del coronavirus ha obligat tot Europa a prendre mesures dràstiques", ha hagut de recordar la presidenta del Govern de les Balears, Francina Armengol, al centenar d'alemanys que se li han adreçat per demanar que se'ls permeti tornar a la seva segona residència. En una de les cartes de resposta, la cap de l'Executiu insisteix que les restriccions -esteses per tot Europa- "obliguen a fer sacrificis personals importants".

Els propietaris alemanys es queixen de les dures mesures del govern espanyol per lluitar contra la pandèmia del coronavirus a través de diverses cartes enviades els darrers dies. Davant això, Armengol assenyala que és, precisament, l'executiu estatal qui "defineix les condicions en què els ciutadans es poden moure pel territori espanyol", les quals s'apliquen igual a tots, "independentment de la seva nacionalitat o lloc d'origen".

La majoria d'aquests argumenten que aquestes mesures estan causant danys irreparables a les Illes i que, al mateix temps, estan generant inseguretat als potencials inversors. En alguns casos, manifesten que van escollir Mallorca perquè semblava un entorn segur on invertir, però aquesta situació els ho ha fet dubtar. A més, alguns coincideixen que s'han retallat les llibertats dels ciutadans i que no són turistes, sinó contribuents, que paguen impostos municipals i que contribueixen a l'economia de l'Arxipèlag.

Permís per tornar als residents

Per part seva, la presidenta indica que "els ciutadans alemanys que tinguin la seva residència habitual a les Illes poden tornar, com qualsevol altre resident". Als que no, igual que a la resta de turistes, se'ls hi ha prohibit l'entrada. L'estat d'alarma restringeix qualsevol desplaçament que no estigui justificat o acreditat. De la mateixa manera que la resta, "poden moure's en els supòsits decretats per l'estat d'alarma", és a dir, per "acudir al lloc de feina o sortir de casa per abastir-se de productes bàsics com els alimentaris o farmacèutics".

Aquestes restriccions, afirma Armengol al principi de la seva carta, les està assumint la ciutadania "amb un compromís fora de tot dubte" amb el propòsit bàsic de "salvar vides". De moment, però, "tant el govern de l'Estat com el de les Illes Balears treballen en plans per recuperar progressivament la normalitat una vegada conclogui l'estat d'alarma", assenyala. No serà, doncs, fins que no es pugui "garantir la seguretat de les persones i evitar l'expansió del virus" que es pugui reprendre l'activitat habitual.

Tot i això, la presidenta agraeix "les aportacions fetes" i les que en un futur es puguin fer per "tornar al creixement econòmic" i subratlla "els llaços especialment estrets" que uneixen les Balears amb Alemanya. Armengol destaca que entre ambdós territoris hi ha una complicitat tant en els negocis com en els "vincles personals, familiars i culturals", que han convertit aquest país europeu en "quelcom més que un soci comunitari".

stats