Armengol augura un 2023 de transformació "històrica i imparable" a les Balears
La presidenta treu pit de la seva gestió en la crisi econòmica generada per la guerra, en el discurs de Cap d'Any
PalmaL'escola pública Mestre Guillemet de Santa Eugènia ha estat l'indret que Francina Armengol ha escollit com a escenari principal del seu discurs institucional de Cap d'Any. Al mig del pati i amb les plaques solars que té instal·lada l'escola com a fons, la presidenta del Govern ha tret pit de les polítiques que el seu Govern ha tirat endavant en el context de la crisi econòmica generada per la guerra a Ucraïna. Eufòrica i optimista, ha defensat que "cap altra societat ha resistit l'impacte de la guerra i els preus amb tanta força" i ha valorat que, si el 2022 ha estat "el de la recuperació econòmica i social, podem avançar que el 2023 serà el de la consolidació d'una transformació històrica imparable".
La cap de l'Executiu illenc ha estat triomfalista i ha afirmat que les Illes "són i seran referència de sostenibilitat econòmica, social i mediambiental". "I això ho hem aconseguit entre tots i totes: empresaris, treballadors, estudiants, joves i gent gran". Precisament, l'àmbit energètic és el primer que ha destacat ("les Illes Balears o són verdes o no seran") i ha recordat una de les mesures estrella amb què tanca la legislatura, que és el transport públic gratuït. També ha anomenat dues històriques promeses, que haurien de començar a ser una mica més realitat l'any que ve: "Començaran les obres del tramvia de Palma i del tren de Llevant".
De l'escola, Armengol ha canviat d'escenari i ha aparegut recorrent les obres d'una promoció de l'Ibavi, també a Santa Eugènia. Des d'allà, s'ha congratulat d'impulsar "el cicle de construcció més gran de la democràcia". Així, i tot, ha admès que les mesures activades "no basten" per garantir el dret a l'habitatge per a tothom: "Hem de donar continuïtat a aquestes polítiques". La socialista ha posat l'accent en altres mesures de l'anomenat "escut social" per fer front a la inflació aquest hivern: el retorn de les matrícules universitàries, els ajuts per a les extraescolars i la conciliació, i els 300 euros als treballadors aturats, entre d'altres. Així mateix, ha destacat que les pensions han pujat més que mai i ha llançat una petició a l'aire: "Els salaris també ho han de fer, per garantir que ningú perdi poder adquisitiu".
L'ocupació i el creixement econòmic
Si bé la presidenta del Govern ha anomenat la importància de la "innovació, de la qualitat, de la diversificació i de la cooperació", no ha fet referència a un canvi de model productiu. Això sí, ha ressaltat que la societat illenca és "la que més guanya en qualitat en l'ocupació, la que té les taxes d'atur més baixes mai registrades i la que tancarà el 2022 amb un creixement econòmic que triplica el conjunt de l'Estat". És més, ha dit que "les Balears es converteixen en el motor econòmic d'Espanya".
El debat polític també ha ocupat un espai en el discurs. Armengol ha assenyalat que el seu govern "ha sabut fer del diàleg una manera de fer política" davant qui "utilitza la política com a eina de confrontació". En aquest punt, ha fet referència a l'acord amb els metges de l'Atenció Primària per aturar una possible vaga a principis d'any i "per garantir que hi hagi pau al nostre sistema de salut". Un tradicional desig de "2023 ple de bons moments", ha tancat el discurs des del pati de Son Bosso.