Política 20/05/2021

Armengol demana avançar cap a un Estat "més federal" i censura el centralisme: "Espanya no és Madrid"

En un berenar informatiu d'Europa Press, la presidenta balear ha reivindicat la "realitat social i territorial" de cada comunitat

ARA Balears
2 min
Francina Armengol, durant la seva intervenció en un berenar informatiu d'Europa Press.

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, aquest dijous ha demanat treballar perquè es "reconegui la diversitat" de l'estat espanyol, avançant cap a un Estat "més federal". En un berenar informatiu d'Europa Press, la cap de l'Executiu balear ha assenyalat que "Espanya no és només Madrid".

Armengol ha apuntat que el centralisme genera una "visió empobridora d'Espanya", ha reivindicat la "realitat social i territorial" de tot el conjunt de l'Estat i ha destacat la singularitat que atorga la insularitat a l'Arxipèlag.

Armengol ha considerat que és "bastant evident" que la Comunitat de Madrid d'Isabel Díaz Ayuso fa dúmping fiscal i que té un "sobrefinançament com a capital d'Espanya". En aquest context, la presidenta ha assenyalat que el fet de ser la capital "li dona una capacitat de recursos moltíssim més gran" que la resta i, davant això, ha proclamat que "ja" li agradaria a ella tenir organismes de l'Estat a les Balears. Armengol, que ha reiterat que s'ha de "compartir la riquesa" entre tot el territori espanyol, ha tornat a posar sobre la taula unes mesures fiscals específiques per a les empreses de les Illes que tinguin en compte la insularitat.

Reobertura turística

Per altra banda, la presidenta balear també ha parlat de la reobertura turística. En aquest sentit, ha subratllat que les Illes "estan en condicions de reiniciar l'activitat turística" i ha recordat que la gestió sanitària de la pandèmia ha estat "marcada pel màxim rigor" a la Comunitat.

De la mateixa manera, Armengol ha afirmat que "afrontam la reobertura amb els deures fets". "La temporada serà bona i s'allargarà fins a l'hivern", ha dit la presidenta, que ha afegit que cada setmana des del mes d'abril "augmenta un 30%" l'arribada de viatgers alemanys. "Esperam recuperar plenament el flux de turistes estatals aquesta temporada", ha recalcat. La presidenta ha manifestat que diferenciar el tracte als viatgers de l'Estat vacunats amb una dosi no serà objecte d'impugnació, ja que la vacunació "serà una fórmula de mobilitat a tota Europa".

Govern espanyol

D'altra banda, Armengol ha assegurat que "el govern espanyol compleix amb les Balears", en un "moment extraordinari" per la pandèmia, encara que ha reconegut que hi ha assumptes "pendents" com la reforma del sistema de finançament o la part fiscal del Règim Especial de Balears (REB).

A més, ha reiterat que considera una "estratègia equivocada" el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel Parlament contra els Pressupostos Generals de l'Estat per no dotar el factor d'insularitat.

Crisi migratòria

La cap del Govern ha criticat l'actitud "detestable i insensible" de l'executiu del Marroc en la crisi diplomàtica a Ceuta. Armengol ha retret que hagin utilitzat "els menors i a les persones més vulnerables" i ha defensat l'actuació de Pedro Sánchez enfront del comportament "insensible" del Marroc. "Les imatges ens han commogut, esper que el Marroc aprengui d'això", ha subratllat la socialista amb relació a l'arribada de milers de menors migrants a Ceuta. Així mateix, considera que aquest assumpte "influeix" a tota la Unió Europea i ha reivindicat la "diplomàcia" del govern espanyol.

Respecte de l'acolliment d'aquests menors, Armengol ha reafirmat la intenció de les Balears de rebre'n, si bé ha reconegut que encara no s'ha concretat la xifra exacta que acollirà cada comunitat que s'ha ofert.

stats