Política16/06/2020

Armengol no aclareix quina part del fons covid-19 de l'Estat haurien de rebre les Balears

La presidenta del Govern assegura que les Illes sortiran beneficiades de la inclusió dels criteris de població i de tests PCR realitzats

Maria Llull

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, no ha especificat en el ple del Parlament d'aquest dimarts quins càlculs ha fet l'Executiu sobre la quantitat que haurien de rebre les Balears del fons covid-19 de 16.000 milions d'euros que el Consell de Ministres té previst aprovar aquest dimarts. A una pregunta del portaveu del PP, Biel Company, Armengol s'ha limitat a reiterar que la inclusió de criteris com la població o els tests PCR realitzats en el repartiment beneficiarà les Illes.

"Quina quantia rebrà la nostra comunitat del fons de reconstrucció autonòmic?", ha preguntat Company. "Si no ha calculat aquesta quantitat, és una irresponsabilitat", ha continuat el portaveu popular, qui sí que ha donat una xifra. "Ens tocarien 401 milions d'euros. Si s'apliquen criteris de danys sobre l'economia, hauríem de rebre 450 milions", ha explicat, a més d'assenyalar que el forat dels comptes de la Comunitat Autònoma és de 400 milions. Company ha demanat a Armengol que "no tingui por de Pedro Sánchez" i que "defensi els interessos de les Illes Balears a Madrid", a més d'acusar la presidenta de "prepotència" i "nerviosisme".

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, Armengol ha recordat que el seu Govern ha defensat que el fons no reemborsable de 16.000 milions d'euros no és suficient i que Madrid ha acceptat "les apreciacions que s'han fet des de les Balears", com la inclusió dels criteris de població i dels tests PCR realitzats –i no només els positius. La cap de l'Executiu ha reiterat que també s'haurà de donar a les comunitats autònomes un major marge d'endeutament i que caldrà que es llevi el límit d'un 2% de dèficit. La presidenta ha acusat Company de faltar a la veritat pel que fa al forat pressupostari i ha indicat que és de "168 milions d'euros", i no de 400 milions.

El Consell de Ministres té previst aprovar aquest dimarts el fons covid-19, de 16.000 milions de transferències directes a les comunitats autònomes. 9.000 milions es destinaran a despesa sanitària, i es pagaran en dos trams, un de 6.000 milions i un altre de 3.000 milions (en juliol i novembre). Uns altres 2.000 milions, els quals es faran arribar el setembre, seran per a educació. La resta, 5.000 milions d'euros, serà per compensar la caiguda de l'activitat econòmica.