Cas Koldo
Política 31/05/2024

Armengol: "No me'n vaig témer que havia vingut la Guàrdia Civil"

La socialista ha comparegut aquest divendres a la comissió d'investigació del Parlament balear, on ha dit que el PP i Vox utilitzen aquest òrgan "per intentar destruir l'adversari polític"

ARA Balears
3 min
La presidenta del Congrés, Francina Armengol.

PalmaLa presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha afirmat que quan presidia el Govern balear no va tenir cap coneixement de la compra de mascaretes per 3,7 milions d'euros a l'empresa Soluciones de Gestión ni que aquesta adquisició era investigada per la justícia: "No me'n vaig témer que havia vingut la Guàrdia Civil". La socialista ha comparegut aquest divendres a la comissió d'investigació del Parlament balear, on ha dit que el PP i Vox utilitzen aquest òrgan "per intentar destruir l'adversari polític" en vigílies de les eleccions europees, a través de la manipulació de la realitat sobre un contracte que es va dur a terme amb criteris tècnics i que va passar tots els filtres de supervisió. "Tot és una mentida i una manera de fer política que s'ha de bandejar i que fa molt de mal a la democràcia", ha lamentat.

Davant les preguntes dels portaveus dels grups parlamentaris, l'actual presidenta del Congrés ha insistit que ella no estava al corrent dels detalls de l'adquisició de material sanitari durant la pandèmia de covid-19 i no va ser informada que a l'estiu del 2022 la Guàrdia Civil va requerir l'expedient de compra de les màscares al Servei de Salut a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció.

Així, Armengol ha admès que va parlar amb Koldo García, l'assessor de l'exministre José Luis Ábalos investigat per l'Audiència Nacional, però ha negat que s'hi reunís o parlàs mai sobre el contracte de material sanitari. "Ningú no va donar ordres o va pressionar perquè es compràs" la partida de gairebé 1,5 milions de mascaretes en Solucions de Gestión, ha remarcat l'expresidenta, que ha al·ludit a la seva successora, Marga Prohens, per retreure-li que insinuàs al Congrés la "mentida" que ella s'havia reunit com a Koldo García a la seu de la presidència del Govern, el Consolat de Mar. La socialista s'ha referit també a l'actual executiu del PP per censurar que hagi deixat caducar la reclamació del sobrepreu pagat per les mascaretes perquè eren de pitjor qualitat que el contractat, encara que ha defensat, malgrat això, que sí que servien per a la funció per a la qual van ser adquirides: "Com estoc de seguretat per a la desescalada".

Vista general de la sala on Armengol ha comparegut.

D'acord amb el portaveu socialista Iago Negueruela, Armengol ha lamentat que el PP i Vox hagin programat l'aprovació de les conclusions de la comissió a dos dies de les eleccions europees i sense que comparegui ni Prohens ni Koldo García, qui no s'ha aconseguit localitzar. "Voler saber la veritat i apuntar només a la meitat és un insult a la intel·ligència", ha incidit la líder del PSOE de les Balears.

"Màquina de fang"

A preguntes de la diputada del PP Marga Durán, quan s'han viscut els moments més intensos de la sessió, l'exlíder del Govern ha acusat l'actual presidenta, Marga Prohens, d'activar "la màquina del fang" en la recent compareixença al Congrés quan "insinuà" que Armengol s'havia reunit amb Koldo García al Consolat de Mar durant una visita de l'exministre José Luis Ábalos el març del 2021. La presidenta del Congrés, tot i això, ha aclarit que aquella visita va tenir lloc un any després de la compra de les mascaretes i ha negat que es reunís amb l'assessor. "Ábalos i Koldo diuen que tenen un munt de correus electrònics i missatges de whatsapp parlant de mascaretes. Vostè tem que surti qualsevol missatge o correu parlant de mascaretes?", ha preguntat Durán. "No tenc por de res", ha respost Armengol.

Per la seva banda, la presidenta de Vox a les Balears, Patricia de las Heras, ha rebatejat que les mascaretes es compraran per a ús civil, com ha sostingut Armengol, i ha criticat que el Govern ocultàs a la Guàrdia Civil que el material adquirit era de menys qualitat del que s'havia pagat.

El portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha expressat el seu convenciment que Armengol no està implicada en cap cas de corrupció i ha insistit en la necessitat que la presidenta del Govern, Marga Prohens, també hagués participat en la comissió.

stats