Sessió d'investidura
Política04/07/2023

Armengol, a Prohens: "Ha mercadejat totes les polítiques i drets de la ciutadania"

El portaveu de MÉS per Mallorca acusa la candidata del PP de "ser la segona presidenta bauzanista de la història de les Balears" després d'evitar el cordó sanitari a Vox

Palma"Ha estat un pacte de cadires a canvi de drets de la ciutadania. Diu que va complir amb la paraula donada, però va dir que el seu programa no es mercadeja, i ha mercadejat totes les polítiques i drets de la ciutadania", ha criticat aquest dimarts l'expresidenta del Govern i líder socialista, Francina Armengol, en la seva rèplica al discurs d'investidura de Marga Prohens. Armengol ha presumit de vuit anys al capdavant de l'Executiu, enumerant una a una les mesures i lleis que ha tirat endavant i que creen majors discrepàncies entre el PP i Vox, com la Llei de canvi climàtic, la Llei d'igualtat i la Llei de memòria democràtica, que els populars s'han compromès a derogar.

A les afirmacions d'Armengol s'hi ha sumat el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, que ha reiterat la seva proposta inicial d'establir un cordó sanitari a Vox. "Vostè, senyora Prohens, no va voler acceptar l'única condició prèvia que li vàrem posar: aïllar Vox", ha recordat. "Això anava de si vostè volia ser la Marga Prohens que va aprovar amb nosaltres la Llei de fosses o la Llei d'igualtat, o volia tornar a ser la portàveu parlamentària de José Ramón Bauzá, i la seva tria ha estat ser la segona presidenta bauzanista de la història de les Balears", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Armengol i Apesteguia han evidenciat les absències en el discurs de Prohens d'aquest dilluns. "Ahir va oblidar absolutament la pandèmia", "no va parlar de l'atur i els treballadors, un dels grans oblits", com també pel que fa a "la població i la saturació". "Tant que parlen de canvi climàtic, no hi va aparèixer cap vegada", ha subratllat Apesteguia. "Amb tota franquesa, Prohens i el PP comencen malament. Blanquejar l'extrema dreta no és una bona notícia per a la democràcia, i fa quatre anys que ho fa. Que presideixi el Parlament una persona que no creu en les autonomies és una mala notícia", ha exposat Armengol, sota l'atenta mirada de Gabriel Le Senne, el president de la Cambra. "Mentre vostè ahir feia una defensa a ultrança de l'autonomia, el president del Parlament que vostè va votar va confessar que havien vingut a desfer-la", ha expressat el líder de MÉS.

Els dos representants de l'esquerra han criticat durament l'acord assolit entre el PP i Vox perquè Prohens governi en solitari, a canvi que l'extrema dreta aporti estabilitat amb els pressupostos. "Assumir el discurs d'ultradreta que engega bona part de la majoria social no és un bon començament, passa da fer un contracte social a un contracte amb Vox", ha assenyalat Armengol. "Va ser un discurs duríssim en termes de retrocés", ha afegit. Per això, Armengol li ha fet dues propostes. Per una banda, que totes les mesures que hagin passat per la Mesa de Diàleg Social, "si les vol canviar", ho faci de la mateixa manera. En segon lloc, un pacte de rendes amb empresaris i sindicats per "evitar la precarietat laboral". "Vostè, senyora Prohens, ha triat ser presidenta d'un govern monocolor del PP, que aplicarà un programa en solitari de Vox", ha sentenciat Apesteguia.

Cargando
No hay anuncios

Feminisme, llibertat i llengua

Armengol ha finalitzat la intervenció parlant de tres grans temes: el feminisme, la llengua i la llibertat, però d'una manera distinta a l'explicada per Prohens. "Ahir no va parlar de feminisme, la millor lluita que ha existit, que persegueix la igualtat entre homes i dones. El que ha signat amb Vox no parla d'això. A les dones ens maltracten, torturen i assassinen pel fet de ser dones. Que avui dia parlem d'això és un retrocés democràtic", ha lamentat.

Cargando
No hay anuncios

Referint-se a la llibertat, ha criticat que el PP i Vox l'utilitzen des de la visió que "campi qui pugui". "Com és possible que no anomenàs el col·lectiu LGTBI? Assumint els postulats de Vox inciten als discursos d'odi. On queda la llibertat per estimar qui vulguis? No li interessa, al PP?" ha demanat. Un dels punts més polèmics de l'acord PP-Vox és el retrocés del català, amb la llibertat d'elecció de la llengua a l'educació, i l'eliminació del requisit lingüístic a la sanitat. "La llengua pròpia sempre és l'ànima de qualsevol poble. Per què només hi parla per arraconar-la? Hi ha molt d'autoodi. Per què no defensen amb força el patrimoni lingüístic que tenim?", ha indicat.

"Ens dol i ens indigna que la candidata a presidenta acusi els mestres i professors d'adoctrinar. És una autèntica vergonya i un insult", ha retret per la seva banda Apesteguia. "Tindrem un conseller d'Educació del PP, però amb un programa de Vox. Dubt que d'aquí a uns anys pensi que ha valgut la pena" ha afegit. Sobre la llengua, ha acusat el PP que "és el català el que els molesta". "No garantir que els treballadors públics coneguin el català anul·la el dret de qualsevol ciutadà a emprar aquesta llengua, o el deure d'assegurar-ne el coneixement com marca l'Estatut", ha criticat. Per això, el líder de MÉS ha assegurat que "no permetrem que trenquin els consensos, creant problemes on no n'hi ha".

Cargando
No hay anuncios

"No és conscient, senyora Prohens, que la llibertat i la democràcia la tenim gràcies a la generació que va patir la Guerra Civil, la dictadura durant 40 anys, i que va ser torturada, exiliada i assassinada per lluitar per la llibertat. Derogar la Llei de memòria democràtica i privar de cercar els familiars de les víctimes és permetre ser lliures? Així no anam bé", ha afirmat Armengol. "Derogar-la és una claudicació davant el neofranquisme. El dolor de les persones no pot ser moneda de canvi en una negociació política", s'hi ha sumat Apesteguia. Així, Armengol ha finalitzat demanant a Prohens que "no s'obsessioni amb les dèries que l'han duita a signar l'acord de governabilitat".