Armengol reconeix com a víctimes del franquisme els descendents argentins de Julià Fullana i Salvador Riera
La presidenta del Govern s'ha reunit també amb les impulsores de la legalització de l'avortament a Argentina
PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha lliurat aquest dimecres dos certificats de víctimes del franquisme i l’obra Diccionari vermell, de Llorenç Capellà, als descendents de Julià Fullana i Salvador Riera, que foren assassinats pel franquisme els anys 1937 i 1938. Concretament, la cap de l'Executiu ha donat el certificat a Marcelo Fullana, net de Julià Fullana, i a Alejandra Riera Folgueiras, neta de Salvador Riera i presidenta de la Casa Balear de Buenos Aires. L’acte s’ha duit a terme en el marc de la visita oficial a la casa balear de la capital argentina.
Armengol ha destacat que gràcies a l’aprovació de la Llei de fosses, a les Balears "feim feina per obrir fosses i tancar ferides" i trobar els cossos de persones que "varen ser assassinades simplement pel fet de defensar la democràcia". "És molt trist que una família no pugui plorar un avantpassat perquè no sap on està", i per això "treballam per trobar els cossos i tornar-los a les seves famílies", ha dit la presidenta. Amb aquest procés, "dignificam i explicam la nostra història", ha conclòs.
Legalització de l'avortament
La presidenta del Govern s'ha reunit també, en el marc del viatge oficial a l'Argentina, amb activistes i líders polítiques que van impulsar la recent legalització de l'avortament al país. Segons ha detallat el Govern en nota de premsa, la trobada ha comptat amb la participació de quatre diputades nacionals i la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido. Concretament, han estat les diputades nacionals Mara Brawer, Blanca Osuna, Carolina Yutrovic i Susana Landriscini, totes partícips de la campanya a favor de la legalització de l'avortament.
A la reunió, Armengol ha conegut com el moviment de la marea verda es va convertir en una llei per a l'avortament legal i segur, alhora que ha compartit experiències dels avenços en matèria dels drets de les dones que s'han aprovat recentment a les Balears i a Espanya. "La interrupció voluntària de l'embaràs és legal a l'Argentina des del desembre del 2020 i després d'una llarga lluita del moviment feminista, que ha impulsat mobilitzacions en el mateix sentit a altres països de la regió", han subratllat des del Govern.
Amb la nova llei, que permet l'avortament fins a la catorzena setmana de gestació, queda derogada la norma vigent des del 1921, que ho considerava un delicte amb penes de presó, exceptuant casos de violació o de risc per a la vida de la mare. La presidenta ha recordat durant la reunió els diferents avenços aconseguits en aquesta matèria a Espanya, com haver recuperat el dret de les joves de 16 i 17 anys a avortar sense requerir un consentiment familiar, o crear una incapacitat temporal perquè les dones que passen per un avortament, voluntari o involuntari, tinguin temps de recuperació.
Armengol, 'Hoste d'honor' de Buenos Aires
Prèviament a la reunió, la presidenta ha estat rebuda per una comitiva de la legislatura de la Ciutat Autònoma de Buenos Aires, on ha estat distingida com a hoste d'honor. Aquesta distinció es concedeix a través d'un decret del cap de govern i consisteix a lliurar un diploma. Durant l'acte, Armengol ha pogut intercanviar experiències amb diversos membres de la legislatura, així com conèixer les diferents iniciatives polítiques que actualment s'estan impulsant.