Armengol reivindica a Catalunya que la reforma del sistema de finançament incorpori "el principi d'ordinalitat"

La presidenta del Govern es reuneix amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès

Pere Aragonès i Francina Armengol durant la reunió d'aquest divendres.
22/10/2021
3 min

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha tornat a reivindicar aquest divendres una reforma del sistema de finançament que tingui en compte "el principi d'ordinalitat". "Compartim amb Catalunya un infrafinançament històric i queden reptes com l'ordinalitat i poder tenir una corresponsabilitat fiscal més gran", ha manifestat Armengol, qui s'ha reunit aquest divendres amb el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, amb qui es tornarà a trobar el 24 de novembre a Palma.

Així i tot, Aragonès ha matisat que el sistema de finançament "està vinculat als horitzons polítics" de cada territori i ha remarcat que l'objectiu de la Generalitat catalana és "la resolució del conflicte amb l'Estat per fer un referèndum per la independència de Catalunya i assumir la plena sobirania". Malgrat això, el president català ha apuntat que a curt termini sí que hi ha objectius comuns amb les Balears, com aconseguir que l'Estat torni a incloure un fons extraordinari covid en els pressupostos del 2022 per afrontar l'augment de despesa sanitària que ha causat la pandèmia.

Sobre això, Armengol ha indicat que no està "per valorar les posicions de cada govern" i ha subratllat que el seu posicionament és "estar a totes les taules de negociació" per millorar la situació de les Balears. "Les Balears i Catalunya tenim similituds i el sistema de finançament ens perjudica", ha continuat, i ha recordat que les Illes "són les segones a aportar i les novenes a rebre".

La protecció del català i l'enfortiment del finançament de les radiotelevisions autonòmiques en la futura llei audiovisual de l'Estat ha estat un altre dels punts importants de la compareixença d'Armengol i Aragonès. "És una oportunitat per enfortir la indústria audiovisual en la nostra llengua", ha afirmat Aragonès, qui ha considerat que cal fixar "percentatges de doblatge i producció en llengua catalana". A més, el president català ha recordat que és fonamental que es resolgui la qüestió audiovisual abans que es tramitin els pressupostos estatals, perquè és un tema que pot condicionar el vot d'ERC. "És molt rellevant, per al futur de la nostra llengua, que la situació es desbloquegi", ha afegit.

Per la seva banda, Armengol ha destacat la importància de potenciar el sector audiovisual "per la diversificació econòmica" i ha indicat que no ha d'excloure "una de les llengües de l'Estat, que és el català". La presidenta ha remarcat que cal consolidar "el finançament de les radiotelevisions autonòmiques, sobretot les que tenen una funció normalitzadora a territoris amb llengua pròpia". "No seria just que quedassin fora de les quotes de finançament", ha subratllat.

Les Balears, les Pitiüses i l'article salat

Durant la compareixença posterior a la seva reunió, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha referit en tot moment a Armengol com "la presidenta de les Illes Balears i Pitiüses", però la presidenta no l'ha corregit. I, al contrari del que fa a les seves intervencions públiques a les Illes, Armengol ha fet servir de valent l'article salat durant les seves intervencions. En canvi, a les Balears la presidenta sol utilitzar l'article literari sempre que parla des d'un registre formal.

A la pregunta sobre la presa en consideració de la proposició de llei del PP sobre el règim fiscal del REB en el Senat, Armengol s'ha limitat a assegurar que el Govern hi treballa per la via de la negociació i ha assegurat que el Govern ho aconseguirà per aquest camí.

La importància de Catalunya per reformar el finançament

Abans de reunir-se amb Aragonès, Armengol ha assenyalat en una entrevista a TV3 recollida per Europa Press que la Generalitat de Catalunya hauria de participar en el debat sobre un nou sistema de finançament autonòmic, ja que el pes d'aquesta comunitat "és important" i pot decantar la negociació cap a un repartiment més just dels recursos. "Si Catalunya no hi és en aquesta negociació, perdran els catalans", ha dit. Segons Armengol, Catalunya pot ajudar a tirar l'executiu espanyol més "cap a la perifèria", on les Balears estan "alineades" amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i altres territoris per "canviar algunes coses".

Segons Armengol, el sistema actual perjudica tant les Balears com Catalunya perquè compensa de manera desproporcionada els territoris menys poblats. La presidenta ha assegurat que el Govern continua defensant el principi d'ordinalitat, que planteja que una zona no perdi riquesa després de distribuir els recursos. "Ho continuam mantenint. És veritat que defensam pocs territoris, per això és important que Catalunya hi sigui", ha explicat. Malgrat això, Armengol també ha dit que la seva intenció no és convèncer Aragonès i que li vol explicar qüestions que són "estratègiques".

stats