Armengol demana a la UE que els territoris més afectats per la pandèmia siguin prioritaris en el repartiment dels fons europeus

La presidenta del Govern participa en la Comissió de Desenvolupament Regional del Parlament Europeu

La presidenta del Govern, Francina Armengol, durant la seva intervenció davant del Parlament Europeu
Ara Balears
24/02/2021
2 min

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha participat aquest dimecres en l'audiència de la Comissió de Desenvolupament Regional del Parlament Europeu i ha demanat que el repartiment dels fons de la UE prioritzin les regions més castigades laboralment i econòmicament. La nostra dependència del turisme ens obliga més que a ningú a diversificar i modernitzar el nostre model", ha assenyalat durant la seva intervenció. Armengol ha proposat que l'esquema que s'ha seguit amb els fons React-EU, en què s'han fet prevaler les economies més afectades, s'apliqui també als fons Next Generation. "Plantejam que les Illes Balears disposin de reserves estratègiques de fons per als nostres projectes", ha dit. La presidenta ha destacat l'eficiència de les Balears per gestionar els recursos que venen d'Europa: les Illes varen acabar el 2020 com la comunitat que més va executar els fons Feder, amb un 80% dels recursos programats, mentre que la mitjana autonòmica és del 40%.

Armengol ha detallat davant els membres del Parlament Europeu els agreujants que han fet que les Balears siguin una de les regions més afectades per les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia. En aquest sentit, ha recordat la "paràlisi" que hi ha a les Illes per la seva dependència de la mobilitat i del sector dels serveis i del turisme. "El nostre model econòmic depenia d'una socialització que avui dia és el principal vector de transmissió del virus", ha explicat.

D'altra banda, la presidenta ha exposat les línies d'acció prioritària que el Govern treballa per a la recuperació econòmica, i ha indicat que és necessari "intensificar els esforços" per reactivar el turisme quan sigui possible i, de manera paral·lela, millorar el model econòmic per fer-lo més resilient i menys dependent d'un sol sector. Per això, ha sostingut que el compromís de la Unió Europea a través dels fons de reconstrucció és "una gran oportunitat" per fer-ho possible.

Armengol també ha apuntat que el problema econòmic estructural i el fet que les Illes siguin especialment vulnerables al canvi climàtic estan relacionats amb el fet insular. "No és casualitat que la nostra societat hagi patit un dels majors cops d'Europa, com no ho és que aquesta realitat es repeteixi a altres societats insulars de França, Itàlia, Grècia o Croàcia", ha explicat. La presidenta ha fet referència al cost de la logística, el qual resta competitivitat a les empreses, la dependència del turisme, la limitació territorial sobre el consum i la pressió demogràfica, amb ecosistemes fràgils i més exposats. També ha explicat que la discontinuïtat territorial impedeix accedir a grans inversions en infraestructures de transport o energia.

A més, la presidenta ha destacat la iniciativa per impulsar un estatut europeu d'illes poblades que posi solució als desavantatges de la insularitat. Segons ha apuntat, aquest estatut ha d'ajudar que les Illes "puguin desenvolupar-se al mateix ritme que la resta d'Europa" i tinguin el mateix nivell de serveis i drets. "Treballar en aquesta direcció ens permetrà eliminar de la UE els punts de desigualtat", ha remarcat.

stats