Inici de legislatura
Política 20/06/2023

L'esquerra carrega contra el PP per assumir els postulats de l'extrema dreta

Armengol parla de "retrocés institucional sense precedents" després que Vox hagi aconseguit la presidència del Parlament

4 min
Francina Armengol arribant al Parlament aquest dimarts amb Iago Negueruela i Marc Pons.

Palma"Vivim un retrocés institucional sense precedents", ha manifestat aquest dimarts la secretària general del PSIB i encara portaveu del Grup Parlamentari Socialista després que l'acord entre el PP i Vox hagi culminat amb l'elecció del diputat d'extrema dreta Gabriel Le Senne com a president del Parlament. Armengol ha lamentat que els populars hagin "assumit els postulats de l'extrema dreta" i ha assegurat que estam davant d'un "començament de legislatura duríssim". "El PP ha entregat la presidència del Parlament a un partit d'extrema dreta que no creu en les autonomies, en aquesta cambra i que pensa el que pensa sobre valors i drets fonamentals de la ciutadania", ha dit Armengol una vegada ha finalitzat el ple de constitució del Parlament. La líder socialista ha acusat els partits de la dreta i l'extrema dreta de plantejar "un repartiment de cadires amb la presidència del Parlament per a Vox" i ha subratllat que es tracta d'un "pacte fet a Madrid" que "desmembra el significat de l'autogovern".

Armengol també ha fet referència al document de l'acord entre el PP i Vox, el qual deixa en evidència que "clarament el PP i Vox són el mateix". "El PP accepta tots els postulats de Vox amb un document on hi ha les dèries i les fòbies de l'extrema dreta i on no es parla dels reptes dels ciutadans de les Balears. La socialista també ha criticat que la dreta i l'extrema dreta volen "tornar a ficar mà a l'educació, la nostra identitat i la llengua pròpia". "Tornam als pitjors moments d'aquesta comunitat des de la majoria absoluta de José Ramón Bauzá", ha continuat.

Sobre el fet que Vox ostenti la presidència del Parlament amb Gabriel Le Senne, Armengol ha assegurat que "té una rellevància enorme des del punt de vista democràtic". "La persona que han elegit per presidir el Parlament els representa a ells, el PP i Vox, no els socialistes", ha remarcat, i ha fet referència als escrits de Le Senne "clarament xonòfobs, en contra de la dona, de la igualtat i del canvi climàtic", "Un negacionista en tota regla", ha afegit, i ha assegurat que mai no hauria pensat que es tornàs a negar l'existència de la violència masclista.

Lluís Apesteguia (MÉS per Mallorca):

El portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha destacat que el president del Parlament, Gabriel Le Senne, representa un partit que "no creu en la pluralitat política". "Vox proposa la il·legalització de partits com el meu per la seva ideologia, no creu en la plena normalització de la llengua catalana ni tampoc en l'autogovern. Pens que no podrà garantir ni els drets dels ciutadans ni el lloc que li pertoca en aquesta cambra, que és la seu de la sobirania de les Illes Balears", ha manifestat el portaveu ecosobiranista, qui ha insistit a lamentar "l'elecció d'aquesta presidència". "S'havia de mirar més enfora de l'estricta aritmètica parlamentària per aïllar l'ultradreta. Tots havíem de ser capaços d'assumir responsabilitats extraordinàries per aïllar l'extrema dreta i això no s'ha produït", ha continuat. D'aquesta manera, Apesteguia ha carregat contra el PP per haver consumat "el pacte amb Vox" i haver "arrossegat la presidència de la Cambra a postulats que poc tenen de democràtics".

D'altra banda, el representant ecosobiranista ha tornat a criticar el PSIB per no haver cedit a MÉS per Mallorca un lloc a la Mesa del Parlament. "Lamentam que la Mesa no reculli la pluralitat completa de la Cambra. MÉS per Mallorca és l'únic grup, a part del Grup Mixt, que no hi estarà representat", ha afegit.

Josep Castells (Més per Menorca): "Avui és un dia molt trist per a les Balears"

Per la seva banda, el portaveu del Grup Mixt, Josep Castells, ha lamentat que "avui és un dia molt trist per a les Illes Balears". "El partit que ha basat la seva praxi parlamentària en la provocació, l'escàndol, la crispació i a no treballar, avui presideix el Parlament", ha criticat Castells, a més de recordar que Vox és "el partit que fa ús de la crispació política i de l'enfrontament, i que voldria que aquest Parlament estigués tancat". "A aquest partit se li encomana la direcció d'aquesta cambra legislativa", ha afegit.

El representant menorquí ha recordat que "el PP tenia l'oportunitat de mirar de fer una política centrada, de geometria variable, de cercar diferents suports", però "ha abandonat aquesta possibilitat, que és la que ha estat proclamant, i s'ha llançat als braços de Vox". "El que ha passat avui ens aboca a una legislatura d'enfrontament, de blocs diferenciats, de la dreta i la ultradreta contra la resta de l'arc parlamentari", ha continuat, a més d'assegurar que Més per Menorca farà "una oposició ferma".

Cristina Gómez (Unides Podem): "El que succeirà aquí ja ho hem vist a Castella i Lleó i Múrcia"

L'única representant d'Unides Podem en el Parlament, Cristina Gómez, ha assenyalat que "avui és un dia desgraciadament negre per a la nostra comunitat" per l'elecció de Le Senne, un president del Parlament que "representa l'anticiència". "Parlen d'intel·lectualitat, però quina intel·lectualitat és la que nega el canvi climàtic?", ha preguntat. Gómez ha alertat que la segona autoritat d'aquestes illes "és el representant d'un partit que nega la violència masclista, que pretén imposar a cada dona d'aquesta comunitat què ha de fer amb la seva vida i el seu cos", i ha remarcat que, després d'assumir els postulats de Vox, "el PP es converteix en extrema dreta". "Estam en un moment crític i tota l'esquerra ha de lluitar en bloc pels drets socials i civils que estan en perill. El que succeirà aquí ja ho hem vist a Castella i Lleó i Múrcia", ha sentenciat.

stats